Výlety

17. června 2023 06:00

Lenka Valjentová

Tip na rodinný výlet: Užijte si Teplice, město s lázeňskou elegancí a krásnou přírodou

Nejstarší lázně ve střední Evropě obklopené hřebeny Krušných hor – to jsou Teplice. Přijeďte si prohlédnout Malou Paříž, jak se až do druhé světové války lázeňskému městu říkalo. Mnoho z tehdejší jedinečné atmosféry tu zůstalo dodnes. Počínaje historickým centrem přes elegantní architekturu lázeňských domů a konče krásnými parky a zahradami. Teplice jsou ideálním místem poznávání, zábavy a odpočinku pro celou rodinu.

Pokud se obáváte, že historické lázeňské město není zrovna ideálním místem pro rodinný výlet, opak je pravdou. Celé centrum Teplic můžete projet turistickým vláčkem Humboldt, který udělá z objevování města příjemné dobrodružství i pro děti. V pravidelných intervalech vyjíždí z náměstí Svobody a pokračuje přes Zámecký a Šanovský park k Botanické zahradě. Dál se dostanete až třeba na Doubravskou horu nad městem. Humboldt se jmenuje po slavném německém přírodovědci.

Teplický zámek

Nenechte si rozhodně ujít teplický zámek se zajímavými muzejními expozicemi. Uvnitř zámeckých budov si můžete prohlédnout například sál s malovaným kazetovým stropem, rokokový sál s bohatou štukovou výzdobou či pokoje s rokokovým, empírovým a biedermeierovským vybavením. Tyhle prostory bývaly svědky soukromých návštěv i politických schůzek evropských panovníků a bohatého společenského života, jemuž dodávali lesku G. Casanova, J. W. Goethe, F. Chopin, F. Liszt a další známé osobnosti své doby. Do návštěvnického okruhu je zahrnuto i vnitřní nádvoří zámku, kde se nachází unikátní expozice s ostatky královny Judity a pozůstatky románské baziliky se vzácně dochovanou románskou kryptou.

Botanická zahrada

Jediná botanická zahrada v Ústeckém kraji vznikla relativně nedávno, v roce 2002, ale na místě, kde se zahradničilo už od konce 19. století. Prohlídku zvládnou i malé děti a dá se projet i s kočárkem. Ve venkovní části rostou především rostliny a stromy mírného pásma, ve sklenících najdete rozsáhlou sbírku tropických a subtropických rostlin. Zajímavostí botanické zahrady je křížovkářský záhon, kde se pěstují rostliny známé z tajenek.

Přestože expozice vznikaly ve spíše nouzových podmínkách, podařilo se díky zahradnické zručnosti a hlavně nadšení pracovníků mnohé. K unikátním druhům, které tu můžete obdivovat, patří prastarý exemplář afrického jehličnanu Afrocarpus gracilior (syn. Podocarpus gracilior) či ze stejné oblasti pocházející cykas Encephalartos villosus, krásný mexický Dasylirion serratifolium či padesátileté kaktusy a jiné sukulenty ze sbírek pana profesora F. Ecka a zvláště teplického kaktusáře V. Pulce.

Malá Paříž

V tzv. Malou Paříž se Teplice začaly měnit v době, kdy na zdejším zámku sídlil rod Clary-Aldringenů. Zasloužil se o jeho barokní přestavbu, a přestože průčelí bylo později upraveno v klasicistním duchu, v Zámecké zahradě si dodnes prohlédnete například nádherný barokní Zahradní dům z roku 1732 nebo barokní Ptačí schody s někdejší voliérou.

Původně barokní Zámecká zahrada se postupně změnila v anglický park s volně se vinoucími cestami, ostrůvky na malém i velkém rybníku, s působivými plochami trávníků a zajímavými dřevinami, nechybí tu například platany, jilmy, jinany, buky, javory, tisy, kaštanovníky či lísky.

Zámecké náměstí

Barokní kostel je zasvěcený patronu léčivých pramenů Janu Křtiteli. Byl vystavěn roku 1594 na základech staršího kostela, dnešní podobu získal roku 1703. Hlavní dominantou stavby je věž, která byla v polovině 17. století snížena. Dnes slouží jako oblíbené vyhlídkové místo na centrum města Teplice.

Sloup Nejsvětější Trojice, jedna z mála barokních památek města, je známý spíše pod názvem Morový sloup. Byl postaven jako poděkování za odvrácení morové epidemie, která se Teplicím vyhnula v roce 1713. Navrhl ho slavný sochař a řezbář Matyáš Bernard Braun, je to jeho vůbec nejvyšší dílo. Pokud budete stát pod ním, nevejde se vám ani do objektivu – podobně jako Eiffelova věž.

Nejstarší lázně ve středu Evropy

Srdcem zdejších lázní je Thermalium, komplex největších a nejteplejších bazénů s čistě termální vodou v Čechách. Celé podlaží termálních bazénů napouští pramen Pravřídlo, přírodní léčivý zdroj, který 18 000 let nabíral minerály a vzácné prvky z vulkanického masivu pod městem. Termální vodu má také teplické Aquacentrum s moderními atrakcemi pro celou rodinu. Thermalium je součástí lázeňského domu Beethoven v samém centru města a jeho komplex, zahrnující celkem 12 historických a 1 novodobou budovu, je obklopen Zámeckou zahradou a Lázeňským sadem.

Pravřídlo

Při procházce lázeňskými parky se určitě zastavte u Jubilejní kašny. Říká se jí také Kolostůjova, podle muže jménem Kolostůj, kterému údajně patřilo prasátko, které se zaběhlo během pastvy a pastýři je pak našli ležet opařené v horkém prameni. Podle Hájkovy kroniky pramen objevil kulhavý vepřík, který se po čase stal nejčipernějším ze stáda.

Čuníka coby objevitele lázeňských pramenů připomíná výklenek s keramickým reliéfem prasečí hlavy, kde vyvěrá Pravřídlo, nejstarší pramen Teplic. Příběh je to hezký a děti ho ocení, my však víme, že u zrodu nejstarších středoevropských lázní nestálo prasátko, ale královna Judita.

Teplice pro děti

Lákadlem pro děti je nejen projížďka vláčkem Humboldt, ale také procházka po trase s úkoly za Pravřídlem, prasátkem a pohádkovým lesem. Je dlouhá asi 5,5 km, vede po nejzajímavějších částech města a děti na ní plní tematicky zaměřené úkoly. Celá trasa je rozdělena na dvě části, první vede prakticky jen po rovince a zvládnete ji i s kočárkem, na druhé už vás čekají dvě náročnější stoupání. Tajenka má proto také dvě části – abyste si mohli vyzvednout odměnu v turistickém informačním centru na náměstí Svobody, stačí projít a splnit úkoly z kratší trasy.

Okolí lázeňského města

Až budete mít prozkoumané město Teplice, dejte se do objevování okolí. Nudit se rozhodně nebudete. Teplice obklopuje krásná příroda malebného Českého středohoří a Krušných hor plná zámků, zřícenin, hradů, dolů a kilometrů skvělých turistických a cyklistických tras.

Zřícenina hradu Doubravka

Oblíbeným místem je nedaleká Doubravská hora s krásným výhledem a se zříceninou hradu Doubravka. Dnes patří radioamatérům a konají se zde různé kulturní akce. Na svazích Doubravky prý také roste krásná čarovná bylina. Nikdo neví, jak vypadá, ale pokud květ utrhne někdo s čistým srdcem, ukáže mu tajnou chodbu, která vede až na Kyšperk a přenese ho do tajemného světa. Bylina prý roste jednou za padesát let, tak si dejte pozor, ať to nepromeškáte! A aby toho nebylo málo, v hoře prý také spí bájní rytíři, kteří, stejně jako v Blaníku, čekají, až bude českému národu nejhůře, aby pak vyjeli a zachránili jej.

Zdroje: visitteplice.com, kudyznudy.cz, teplice.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také