Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Objevte patison. Je skvělý na mnoho různých způsobů

Patison je spolu s cuketou tykví obecnou.
Vydáno: 13.09.2014
Patizony mohou být velmi dekorativní

Patison je tykvovitá zelenina kterou lze upravovat mnoha způsoby. Plody patisonu jsou druhem dýně podobným cuketám, ale tvarem připomínají bílý či oranžový zpolštělý disk. Dužina je spíše moučná, k přímé konzumaci jsou lepší plody dozrálé. Lze je jíst i se semeny a slupkou. Patisonů je řada barvou i tvarem odlišných druhů.

Patisony, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhají odstraňování škodlivin ze střev a podporují trávení.

Další tykve (alias dýně najdete v našem speciálu ZDE)A la řízek

Některým receptům z patisonu se dá odolat jen stěží. Pro začátek doporučujeme začít s tím nejjednodušším – patison nakrájíme na plátky, obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek. Podáváme s tatarkou a bramborami. Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patisonu na zpěněné cibulce a česneku, Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, můžete přidat i nivu. Nebo přidejte patison do klasického leča, budete překvapeni chutí.

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Masožravé rostliny obvykle rostou na místech, kde je půda velmi chudá na živiny (na fotu Mucholapka podivná - Dionaea muscipula)

Budete jim lapat mouchy? Jak na masožravky v bytě

Amarylis dokáže paralyzovat nervovou soustavu

Nebezpečné pokojovky: Jsou jedovaté a stejně je máte doma

Hřib kovář/Boletus erytropus

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama