13. září 2014 19:44
Markéta ZídkováObjevte patison. Je skvělý na mnoho různých způsobů
Patison je spolu s cuketou tykví obecnou.
Patison je tykvovitá zelenina kterou lze upravovat mnoha způsoby. Plody patisonu jsou druhem dýně podobným cuketám, ale tvarem připomínají bílý či oranžový zpolštělý disk. Dužina je spíše moučná, k přímé konzumaci jsou lepší plody dozrálé. Lze je jíst i se semeny a slupkou. Patisonů je řada barvou i tvarem odlišných druhů.
Patisony, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhají odstraňování škodlivin ze střev a podporují trávení.
Další tykve (alias dýně najdete v našem speciálu ZDE)A la řízek
Některým receptům z patisonu se dá odolat jen stěží. Pro začátek doporučujeme začít s tím nejjednodušším – patison nakrájíme na plátky, obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek. Podáváme s tatarkou a bramborami. Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patisonu na zpěněné cibulce a česneku, Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, můžete přidat i nivu. Nebo přidejte patison do klasického leča, budete překvapeni chutí.
Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.(mw)
Mohlo by vás zajímat: