návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

zidkovm , Vydáno: 22.08.2019
Hřib kovář
Autor: istock.com Hřib kovář
Hřib kovář může vyvolat zažívací potíže ve chvíli, kdy ho jíte syrový nebo nedovařený. Vyžaduje delší tepelnou úpravu, při níž jeho toxicita mizí. Podívejte se, jak s hřibem kovářem nakládat nejen v kuchyni, aby vám nebylo zle.

reklama

Hřib kovář (Boletus erytropus) je velmi, velmi chutná houba, kterou však musíte náležitě tepelně upravit. Také se tato houba nedoporučuje k sušení. Pokud si na něm chcete pochutnat, věnujte pozornost jeho přípravě. Nedbalosti byste mohli litovat.

Ten, kdo mlsně běhá kolem sporáku a nemůže se dočkat, až bude jeho smaženice či omáčka hotová, si koleduje o zažívací obtíže. Řada jedlých hub je totiž za syrova nejedlá (václavky) nebo přímo jedovatá (čirůvka fialová, hřib koloděj, muchomůrka růžovka) a je u nich důležitá důkladná tepelná úprava. Na stránkách České mykologické společnosti najdete doporučení, abyste tyto houby povařili alespoň 20 minut.

Další houby najdete v naší Encyklopedii.

Hřib kovář je velmi chutná houba, ale je potřeba ji pořádně povařit
Autor: istock.com Hřib kovář je velmi chutná houba, ale je potřeba ji pořádně povařit

Jak hřiba kováře poznáte?

Hřib kovář patří mezi tzv. modráky, tedy hřibovité houby, které v místě poranění rychle zmodrají. I když syrový způsobuje zažívací obtíže, ze zákona je možné ho prodávat na trhu.

  • Má hnědý klobouk
  • Má červeně zrnitý třeň (nohu)
  • Má červené ústí rourek na spodní straně klobouku
  • Když kousek odkrojíte, řezná plocha zmodrá
  • Roste zejména v kyselých půdách v jehličnatých lesích
Hřib kovář na řezu zmodrá
Autor: istock.com Hřib kovář na řezu zmodrá

Pozor, lze ho zaměnit s dalším modrákem, a to hřibem kříšťem, který je mírně jedovatý a velmi hořký. Hřib kříšť má šedobílý klobouk a citronově žluté ústí rourek a horní část třeně, která směrem dolů přechází v červenou.

Hřib kovář bývá nazýván také: cikán, červený hřib, dubovka, jedlový modrák, luháč, máčkový hřib, máčňák, modrák, mračínko, oheňák, počeček, podjalovčák, podlejščák, poteč, sinal, sladký modrák, sural a zaječí hříbek. Na Šumavě-Zadovsku je nazýván hřibem červeným.

Odebírejte také newsletter Primy FRESH. Každý týden do mailu dostanete sezónní recepty a nápady do kuchyně.

Další užitečné články o houbách:

Václavky můžeme sbírat od září do prosince

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme. Jak václavky připravit, aby vám neublížily?

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma)

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Muchomůrka růžovka

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Hřib satan

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

reklama

Článek je zařazen v: hřib , hřib kovář , houba , houby , kovář , jedlé houby , záměna hub , kde hledat kováře

reklama

Přečtěte si také