Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Hřib kovář může vyvolat zažívací potíže ve chvíli, kdy ho jíte syrový nebo nedovařený. Vyžaduje delší tepelnou úpravu, při níž jeho toxicita mizí. Podívejte se, jak s hřibem kovářem nakládat nejen v kuchyni, aby vám nebylo zle.
Vydáno: 22.08.2019
Hřib kovář
Autor: istock.com Hřib kovář
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Hřib kovář (Boletus erytropus) je velmi, velmi chutná houba, kterou však musíte náležitě tepelně upravit. Také se tato houba nedoporučuje k sušení. Pokud si na něm chcete pochutnat, věnujte pozornost jeho přípravě. Nedbalosti byste mohli litovat.

Ten, kdo mlsně běhá kolem sporáku a nemůže se dočkat, až bude jeho smaženice či omáčka hotová, si koleduje o zažívací obtíže. Řada jedlých hub je totiž za syrova nejedlá (václavky) nebo přímo jedovatá (čirůvka fialová, hřib koloděj, muchomůrka růžovka) a je u nich důležitá důkladná tepelná úprava. Na stránkách České mykologické společnosti najdete doporučení, abyste tyto houby povařili alespoň 20 minut.

Další houby najdete v naší Encyklopedii.

Hřib kovář je velmi chutná houba, ale je potřeba ji pořádně povařit
Autor: istock.com Hřib kovář je velmi chutná houba, ale je potřeba ji pořádně povařit

Jak hřiba kováře poznáte?

Hřib kovář patří mezi tzv. modráky, tedy hřibovité houby, které v místě poranění rychle zmodrají. I když syrový způsobuje zažívací obtíže, ze zákona je možné ho prodávat na trhu.

  1. Má hnědý klobouk
  2. Má červeně zrnitý třeň (nohu)
  3. Má červené ústí rourek na spodní straně klobouku
  4. Když kousek odkrojíte, řezná plocha zmodrá
  5. Roste zejména v kyselých půdách v jehličnatých lesích
Hřib kovář na řezu zmodrá
Autor: istock.com Hřib kovář na řezu zmodrá

Pozor, lze ho zaměnit s dalším modrákem, a to hřibem kříšťem, který je mírně jedovatý a velmi hořký. Hřib kříšť má šedobílý klobouk a citronově žluté ústí rourek a horní část třeně, která směrem dolů přechází v červenou.

Hřib kovář bývá nazýván také: cikán, červený hřib, dubovka, jedlový modrák, luháč, máčkový hřib, máčňák, modrák, mračínko, oheňák, počeček, podjalovčák, podlejščák, poteč, sinal, sladký modrák, sural a zaječí hříbek. Na Šumavě-Zadovsku je nazýván hřibem červeným.

Odebírejte také newsletter Primy FRESH. Každý týden do mailu dostanete sezónní recepty a nápady do kuchyně.

Další užitečné články o houbách:

Václavky můžeme sbírat od září do prosince

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme. Jak václavky připravit, aby vám neublížily?

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma)

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Muchomůrka růžovka

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Hřib satan

Jak poznat hřib satan a další jedovaté hřiby

Článek je zařazen v: hřib , hřib kovář , houba , houby , kovář , jedlé houby , záměna hub , kde hledat kováře
Reklama