Výlety

20. května 2023 06:00

Lenka Valjentová

Tip na retro výlet: Svratka, Křižánky a Krátká jsou kouzelná místa s atmosférou minulých časů

Svratka, Křižánky a Krátká jsou kouzelná místa na Vysočině, která si do dnešních dnů uchovala neopakovatelnou atmosféru časů minulých. Tady na vás dýchne historie desítky i stovky let stará. V kombinaci s malebnou krajinou Žďárských vrchů a regionálními specialitami na vás čeká nezapomenutelný zážitek.

Město Svratka

Ve Svratce, kudy prochází historická hranice Čech a Moravy, můžete obdivovat nejen původní architekturu, ale také krásnou přírodu rozprostírající se okolo stejnojmenné řeky. Po nejzajímavějších místech města vás provede zhruba dvoukilometrová procházka, která začíná na náměstí Národního povstání, kde byste neměli minout známou kašnu s houbařem, dílo místního rodáka akademického sochaře Antonína Odehnala z roku 1938, kterou městu věnoval.

Roubená stavení

Když projdete centrem města a u potoka Svratouch (Řivnáč) zahnete doleva, dostanete se do místní části zvané Račana – název vznikl podle množství raků, jimiž potok kdysi oplýval. Tady najdete skupinu starobylých roubených stavení, které se dodnes dochovaly v téměř nezměněné podobě. Domky byly postaveny v 18. století jako obydlí drobných řemeslníků.

Kostel svatého Jana Křtitele

Další svrateckou zajímavostí je farní kostel svatého Jana Křtitele, původně postavený v románsko-gotickém stylu. Na první pohled zaujme samostatně stojící zvonicí, jejíž přízemí se až do roku 1947 používalo jako márnice.

Přírodní zahrada

Odtud pokračujte zpět přes náměstí k řece Svratce. Na jejím levém břehu se nachází Přírodní zahrada, která má ráz původního lužního lesa a postupně se sem vracejí původní druhy dřevin a rostlin, ve kterých mají zázemí především ptáci a obojživelníci. Slouží jako oblíbené odpočinkové místo s mokřady, dřevěnými chodníčky, jezírky a lavičkami.

Městské muzeum

Určitě se nezapomeňte zastavit v Městském muzeu a galerii, které se věnuje zejména meziválečné době, obchodu doby poválečné a regionální historii a řemeslům. V expozici Městečko v meziválečné době nahlédnete do třicátých let minulého století, třeba do domácnosti klempíře, kloboučníka, k výrobci lyží nebo do školní třídy či koloniálu s dobovým zbožím. Trafika nabízí dobový denní tisk, časopisy a pohlednice a po chodbách jsou chronologicky rozmístěny dobové plakáty a reklamy. Nenechte si ujít ani věrnou kopii socialistické prodejny Jednoty ze 70. let!  A zajděte také do Galerie malířů Vysočiny s díly Františka Kavána, Jiřího Trnky, Ludmily Jiřincové a mnoha dalších.

Vesnická památková rezervace Křižánky

Místem, kde se prakticky zastavil čas, je vesnická památková rezervace Křižánky, největší svého druhu na Vysočině. Nachází se přímo v srdci Žďárských vrchů a rozprostírá se po obou březích řeky Svratky. Soubor tří malebných vesniček (České Křižánky, Moravské Křižánky a České Milovy) tvoří převážně roubené domy typické pro oblast Horácka na Českomoravském pomezí, z nichž je celkem 45 kulturní památkou. Jejich historie je spjatá zejména s výrobou pilníků, o které se můžete dozvědět víc na naučné stezce vedoucí na Český kopec. Pilníkářství se sem rozšířilo pravděpodobně na začátku 20. let 19. století.

Milovské perníčky

V Českých Milovech navštivte Milovskou kavárnu, kde si kromě vybrané a domácích dobrot můžete koupit také regionální specialitu Milovské perníčky a pralinky. Z nejkvalitnějších lokálních surovin a podle tradiční receptury, jejíž stopu najdeme na Horácku už ve 14. století, je tu připravují v malé rodinné pekárně.

Krátká a lidová architektura

Další vesnickou památkovou rezervací s bohatou historií a jedním z nejhodnotnějších celků lidové architektury je Krátká. Malebnost jedinečných lidových staveb, ve kterých převládá typ malých horských usedlostí, nachází roubené i zděné domy s hospodářským zázemí, je ještě umocněna vhodným začleněním do okolní krajiny. Pokud se chcete dozvědět víc o historii a kultuře tohoto kraje, navštivte Dům přírody Žďárských vrchů, který se nachází v historickém statku z 19. století. Čekají vás tu interaktivní expozice, které zabaví celou rodinu.

Kadovský vánek

Kátká byla v minulosti na nějaký čas přičleněna k nedalekému Kadovu, odkud pochází proslulý Kadovský vánek – bylinný likér vyráběný podle tajné receptury. Když už tu budete, nezapomeňte se stavit v hostinci U Janečků a vánek si na zahřátí nebo jen tak na prevenci dopřát.

Zdroje: www.korunavysociny.cz, vysocina.eu

Sdílejte článek

Přečtěte si také