Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Lednová sklizeň špenátu? Špenát můžete pěstovat i pod sněhem!

Čerstvé lahodné špenátové listy můžete sklízet i v lednu. A to i bez skleníku nebo pohádkové Marušky a jejích dvanácti měsíčních přátel. My jsme to vyzkoušeli a špenát byl vynikající.
Vydáno: 12.01.2017
Čerstvý špenát z vlastní zahrádky si můžete dopřát klidně i v lednu
Čerstvý špenát z vlastní zahrádky si můžete dopřát klidně i v lednu Autor: Brass
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Patříte k milovníkům čerstvé zeleniny a neradi necháváte v zimě záhony zahálet? Možná už máte zkušenosti se zimním pěstováním pórku, kapusty nebo salátu polníčku, při letošním podzimním výsevu zkuste přidat i špenát a pár řádků na záhonu nechejte klidně až do ledna.

Špenátek zpracovaný bezprostředně po sklizení ze zahrádky je o několik řádů lahodnější než mražený protlak ze supermarketu. Navíc se jedná o velmi nenáročnou rostlinku s krátkou vegetační dobou, takže vám poroste doslova před očima. Nejpozději do šesti týdnů od výsevu můžete sklízet. Špenát můžete pěstovat ve dvou vlnách. V té jarní (při výsevu v březnu a v dubnu) bude špenát patřit k prvním výpěstkům na zeleninové zahradě. K vašim hlavním úkolům bude ale ohlídat, aby nevzešel do květu.

Špenát přečkal i vlnu velkých prosincových mrazů a sklízeli jsme ho o víkendu pod čerstvě napadaným sněhem
Špenát přečkal i vlnu velkých prosincových mrazů a sklízeli jsme ho o víkendu pod čerstvě napadaným sněhem
Brass

Baví vás pěstování? Inspirujte se v naší Encyklopedii. Na oblíbenou listovou zeleninu obsahující řadu prospěšných živin nezapomeňte ani koncem léta. Záhony, které se postupně uvolní po sklizni jiné zeleniny, po špenátu přímo volají. My jsme koncem srpna a začátkem září postupně zaseli odrůdu Carambole F1 s poměrně velkými a bublinovitými listy. Je vhodná jak pro jarní, tak pro podzimní výsevy a podle informací, které jsou uvedeny na sáčku se semeny, je odolná nejenom proti plísním a vybíhání do květu, ale i proti vymrzání. Část listů jsme sklidili už v říjnu, ale pár řádek jsme zkusili nechat na později. A podařilo se – chutnal báječně.

Je k nevíře, jak si uchoval svoji barvu
Je k nevíře, jak si uchoval svoji barvu
Brass

Na právě sklizeném špenátu si můžete pochutnat na několik způsobů, vždy se můžete spolehnout na to, že jeho příprava je přímo blesková, stačí doslova několik minut. Vyzkoušet můžete špenátovou polévku, slaný špenátový koláč nebo omelety se špenátem. Výborný je i v salátech nebo jenom s bramborem a vejcem. Tak dobrou chuť!

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Semínka v lednu

Rajčata, saláty – milujete vlastní zeleninu? Tak pojďte promyslet jarní výsadbu. Teď je ideální čas

Řeřicha setá (Lepidium sativum)

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Vánoční hvězda

Co s vánoční hvězdou po Vánocích? Rozhodně ji nevyhazujte!

Článek je zařazen v: pěstování , špenát , sklizeň
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama