20. prosince 2017 06:00
Tereza JavorováŠtědrovečerní tabule: Jak slavnostně prostřít stůl na Vánoce? Okouzlete své hosty těmito detaily
Stromek je ozdobený, kapr se smaží v pánvi, přípravy vrcholí. Teď už jen prostřít stůl a Vánoce mohou začít. Pokud ale chcete, aby vaše štědrovečerní tabule vypadala skutečně nádherně, chce to začít s plánováním o něco dříve, než 5 minut před jídlem. Jak slavnostně prostřít stůl?
Vjednoduchosti je krása
Přestože Vánoce jsou svátkem hojnosti, není nic horšího, než se u jídla mačkat scelým příbuzenstvem a nemít si ani kam odložit skleničku. Vyvarujte se proto velkých svícnů, vánočních kaktusů a jiných zbytečností. Zvolte si jednoduchou barevnou kombinaci (za všechny se nabízí tradiční zlatá a červená), ubrus pak můžete ozvláštnit tzv. běhounem. Nezapomeňte ani na textilní ubrousky sladěné svaší tabulí. Úhledně je srolujte, popřípadě převažte a ozdobte snítkou rozmarýnu nebo smrkové větvičky.
Látkové ubrousky vypadají luxusně. Foto: istock.com
Cit pro detail
I malé detaily mohou kompletně pozměnit atmosféru u štědrovečerní večeře. Čajové svíčky rozmístěné na běhounu vmžiku vykouzlí intimní náladu, úhledné jmenovky dodají celému večeru slavnostnější ráz a ušetří hostitelce čas susazováním všech příchozích.
Důležité jsou detaily. Foto: istock.com
Nezapomeňte na tradice!
Až budete porcovat kapra, určitě si dejte stranou, pečlivě omyjte a vylisujte několik šupin. Ty totiž podle dávných zvyklostí patří pod štědrovečerní talíř. K nim se vněkterých rodinách symbolicky přidávají i drobné mince. Oboje pak má všem členům rodiny přinést štěstí a bohatství vnadcházejícím roce. A pokud patříte mezi opravdové tradicionalisty, nezapomeňte ke štědrovečerní tabuli přinést o jednu židli navíc a prostřít i pro pocestného nebo náhodného hosta! Jeden nikdy neví, kdo může uprostřed večeře zaklepat na dveře!
Hosté budou nadšení. Foto: pinterest.com/pioneersettler
Babiččin porcelán
Moc slavnostnějších jídel vroce, než vánoční večeře, není. Proto pokud jste jedni ztěch, kteří doma mají celou kolekci ručně malovaných talířů po babičce, na které je během roku vyhlášeno přísné embargo, sem snimi! To samé platí i o broušených skleničkách a stříbrných příborech.Dejte si ale pozor, aby se zelegance dávných časů rychle nestal zkostnatělý kýč. Pokud se tedy hlavní chod rozhodnete servírovat napo generace děděném porcelánu, zkuste vyšívaný těžký ubrus nahradit lehčí jednobarevnou tkaninou, popřípadě jen individuálními prostíráními, které speciálně na dřevěných stolech vypadají moderně, ale přesto slavnostně.
Vytáhněte babiččin servis. Foto: istock.com
Hlavně nevstávat!
Stará pověra říká, že kdo na Štědrý večer vstane od stolu, ten už tu se svou rodinou příští rok sedět nebude. Je tedy potřeba ještě před začátkem hodování všechno jídlo nanosit vmísách a na tácech na stůl. Jelikož pokrmy samy o sobě zaberou velkou část tabule a na samotnou dekoraci tak nezbude tolik místa, je potřeba se i na jednotlivé chody dívat jako na umělecké dílo a snažit se je naservírovat co nejestetičtěji. Pomoct vám mohou například několikapatrové tácy na cukroví, které nejen dotváří slavnostní atmosféru, především ale ušetří mnoho prostoru. Do dolního patra pak můžete vyskládat ovoce. Například pomeranče se zapíchaným hřebíčkem nejen krásně vypadají, ale celou kuchyni navíc vánočně provoní.
Nezapomeňte na tradice. Foto: pinterest.com/countryliving
Jednoduché, přitom originální. Foto: homedit
(az)