Výlety

3. října 2024 07:07

Lenka Valjentová

Vila Grossmann v Ostravě svým luxusem budila pozornost před sto lety a okouzlí i dnes

Vila Grossmann v Ostravě je výjimečná svým architektonickým řešením, luxusním vybavením i nádhernou zahradou. Rodinnou vilu s reprezentativním firemním sídlem si v letech 1922-1924 nechal postavit bohatý ostravský stavitel a architekt František Grossmann. Po rozsáhlé rekonstrukci, která dala prvorepublikové rezidenci staronový vzhled odpovídající období před sto lety, si ji můžete prohlédnout. Ostrava architektonickou perlu, památkově chráněnou Grossmannovu vilu, letos na jaře otevřela veřejnosti.

Vila Grossmann, tradičně pojatá stavba ve stylu dekorativismu, přitahovala v době svého vzniku nebývalou pozornost a v meziválečném období okouzlovala svým luxusem. V prostředí tehdejší Moravské Ostravy byla výjimečná architektonickým řešením počínaje, výjimečně přepychovým vybavením a velkoryse pojatou zahradou konče. Rodinnou vilu s reprezentativním sídlem své firmy si v letech 1922-1924 nechal postavit stavitel a architekt František Grossmann.

NENECHTE SI UJÍT: Winternitzova vila: Navštivte unikátní stavbu od Adolfa Loose, mladší sestru Müllerovy vily

Soudobý tisk opěvoval její zařízení jako „přímo pohádkové,“ podobající se vnitřku paláce oplývajícího cennými uměleckými sbírkami obrazů a porcelánu. Specifickou atmosféru budovy dokreslovaly barevné vitráže v téměř každé místnosti. Dům byl obklopen zahradou s exotickými dřevinami, sochařskou výzdobou, altánem, bazénem i kašnou. Celý komplex představoval jeden z nejvýznamnějších architektonických skvostů na Ostravsku postavený po první světové válce.

Kdo byl František Grossmann

Významný ostravský stavitel a architekt František Grossmann se narodil v roce 1876 v Pustějově a po studiu v Brně se vypracoval na samostatného stavitele ve Frýdku a roku 1906 se přestěhoval do Moravské Ostravy a spojil své síly s architektem Františkem Fialou. Firma pak realizovala na Ostravsku celou řadu staveb, mezi ty nejhodnotnější patřila dostavba kostela Panny Marie Královny v Mariánských Horách nebo soukromé sanatorium Dr. Leopolda Kleina. Nabyté jmění a společenské postavení po konci světové války a vzniku Československa promítl do plánů své rozsáhlé luxusní vily.

Rodinu dostihla hospodářská krize

Rezidence Františka Grossmanna odrážela příběh jeho životního úspěchu a zároveň působila jako názorná ukázka stavebních schopností jeho firmy. Byla i pomyslným svatebním darem pro manželku Otýlii, se kterou se vzali jen týden před kolaudací domu.

Manželé Grossmannovi si ovšem přepychového bydlení užívali necelých deset let. V důsledku hospodářské krize upadli do dluhové pasti a tlak věřitelů je nakonec dohnal v roce 1933 k sebevraždě. Majetek jednoho z nejbohatších mužů na Ostravsku se tak dostal do rukou věřitelů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se změnilo české bydlení za 100 let? Od vil přes paneláky k loftům

Další osudy architektonické perly

Vilu pak v dražbě v roce 1937 získala Hypoteční a zemědělská banka moravská v Brně. V březnu 1939 dům zakoupili Alžběta a Josef Rybovi. Josef Ryba byl ředitelem výrobního podniku firmy Eternitas v Moravské Ostravě. V letech 1964-65 vilu odkoupil městský národní výbor, aby v ní zřídil  mateřskou školku a posléze školní družinu.

Od roku 1992 je Vila Grossmann kulturní památkou. Stoletá budova měla za sebou řadu různých zásahů a před rekonstrukcí nebyla v dobrém stavebně technickém stavu.

Podívejte se do Grossmannovy vily v Ostravě v reportáži CNN Prima NEWS:

Grossmannova vila dnes

Vila prošla v letech 2021 – 2024 kompletní rekonstrukcí, která po sto letech navrátila rezidenci staronový vzhled odpovídající období Grossmannova života. Cílem obnovy bylo vrátit kulturní památku co nejvíce do stavu a podoby z roku 1924, což se díky práci mnoha profesionálů téměř na sto procent povedlo.

  • Významná role při obnově památkově chráněného objektu připadla dobovým fotografiím. Mezi práce patřila například repase truhlářských prvků, zhotovení repliky původního schodiště, restaurování štukové výzdoby a nástěnných maleb, zhotovení replik nedochovaných atypických keramických krbů, komínů i repase a repliky původních obkladů a dlažeb a mnoho dalšího. Ojedinělé jsou i do současnosti ve vile zcela dochované původní dřevěné prvky a vestavěný mobiliář.

PŘEČTĚTE SI: Nejen Thermal, v Karlových Varech najdete nejméně dalších deset architektonických skvostů

Tip na výlet

Prohlídková trasa seznámí návštěvníky blíže s příběhem Františka Grossmanna a jeho vily. Prohlídku (základní vstupné je 250 Kč, snížené 150 Kč) si můžete rezervovat, otevírací doba: 10:00 - 18:00, od listopadu do března 9:00 - 17:00. Zahrada je v době otevírací doby Vily Grossmann přístupná zdarma.

Zdroje: vilagrossmann.cz, ostravainfo.cz, kudyznudy.cz, CNN Prima NEWS

Sdílejte článek
Štítky zahrada výlet architekt luxus Ostrava architektura vila výtvarné umění víla residence Moravská Ostrava umění a zábava umění, kultura, zábava a média vila Grossmann

Přečtěte si také