Bydlení

5. května 2024 11:01

Josef Šťastna

Vila, kam Goebbels vozil Baarovou, může být vaše. Chátrající sídlo nikdo nechce

Obrovská vila u německého jezera Bogensee má za sebou pestrou minulost. Kdyby mohla vyprávět, řekla by něco o tom, jak zde Hitlerův ministr propagandy Joseph Goebbels laškoval s herečkou Lídou Baarovou. Nyní je nemovitost k mání. Zadarmo. Nikdo ji totiž nechce.

Pozemek u jezera Bogensee dostal Goebbels v roce 1936 od města Berlína jako dárek k narozeninám. Vyrostlo zde sídlo, které šéf propagandy využíval k odpočinku, když se potřeboval vzdálit od své žárlivé manželky Magdy. Vilu také důvěrně znala česká herečka Lída Baarová.

Chátrající sídlo dnes nikdo nechce. Německá vláda vilu a okolní pozemky nabízí každému, kdo dokáže komplexu vrátit život. O sídlo nejeví zájem ani vláda Braniborska, vždyť jen údržba vyjde podle iDNES.cz na šest milionů korun ročně.

Vila, kterou obklopuje pozemek o rozloze 17 hektarů, je navíc vedená jako kulturní památka. Kdo by chtěl nemovitost kompletně zrekonstruovat, musí si podle odhadů redakce iDNES.cz připravit miliardu korun. Pokud se zájemce o vilu nenajde, přijde na řadu radikální řešení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S manželem zavraždili své děti. Magda Goebbelsová ale dříve nosila Davidovu hvězdu

„Pokud opět neuspějeme, jako v minulých desetiletích, pak Berlínu nezbývá nic jiného než provést demolici, na kterou jsme se již připravili,“ uvedl pro Deutsche Welle berlínský státní ministr financí Stefan Evers.

Tajný tunel z ložnice do bunkru

Vila se nachází asi 15 kilometrů v lesích severně od Berlína. Původně se jednalo jen o větší chatu, ale do října 1939 Goebbels původní stavbu kompletně předělal do stylu honosného venkovského sídla. Říká se, že styl, v jakém bylo toto stavení postaveno, je podobný stylu dnes již zničeného Hitlerova sídla Berghof na Obersalzbergu, připomíná Armyweb.cz.

Hlavní budova měla přibližně 70 pokojů (30 soukromých a 40 obslužných místností), včetně vlastního kina a banketní haly s otevřenými krby a masivním dubovým obložením. V hlavní místnosti se nacházela elektronicky poháněná velká okna, která se po stisknutí spínače snesla do podlahy a umožnila tak volný průchod ven na terasu, připomíná Armyweb.cz. Interiér dlouho odolával zubu času, ještě nedávno byly zachovány mramorové podlahy či dřevěné obložení.

V roce 1944 byly v domě a jeho okolí vystavěny betonové protiletecké kryty. Sám ministr propagandy často popisoval, jak z vily sledoval letecké nálety na Berlín. Pod samotným domem byl centrální podzemní bunkr, do něhož vedla tajná chodba přímo z Goebbelsovy ložnice.

Podívejte se na reportáž o Lídě Baarové:

Zdroje: Armyweb.cz. iDNES.cz


Přečtěte si také