Bydlení

3. dubna 2024 14:35

Josef Šťastna

Za netypickým domem Tomia Okamury stojí věhlasný architekt. Původní investice šla z hypotéky

Opoziční politik Tomio Okamura v Praze na Břevnově nechal postavit dům, který rozdělil veřejnost. Část lidí atypickou stavbu obdivuje, další část je přesvědčená, že dům se mezi tamější zástavbu nehodí. Jisté je, že druhou takovou nemovitostí se v Česku nikdo pochlubit nemůže.

Dům věhlasného architekta Christiana Kereze mělo podle původního návrhu tvořit 20 tubusů, které z dálky připomínají ruličky toaletního papíru. Kerez dům prezentoval jako stavbu se třemi samostatnými byty s celkovou plochou 431 metrů čtverečních.

Šéf SPD byl vždy hrdý, že právě on má dům od věhlasného architekta. „Už ta stavba byla prezentována v mnoha architektonických časopisech ve fázi projektu. Není to moje zásluha, jde o nápad světově uznávaného architekta Christiana Kereze. Kývl jsem na to, protože se mi to líbilo,“ pochlubil se Okamura pro ŽivotvČesku.cz s tím, že počáteční investici 20 milionů korun pokryl pomocí hypotéky.

Uvnitř atypické nemovitosti by mělo být osm ložnic, šest pracoven, pět toalet, tři koupelny, tři kuchyně, tři jídelny a šest obývacích pokojů. Unikátní vila disponuje garážovým stáním pro pět vozů. Na snímky z interiéru zajímavé nemovitosti upozornil web CNN Prima News.

Za kolik by dnes Okamura dům prodal?

Opoziční politik je na dům velmi pyšný a prodávat ho rozhodně nehodlá. Kdyby se ale jednoho dne rozhodl, že vilu pošle na realitní trh, kolik by mohl zinkasovat? Rozhodující by bylo, zda by atypická vila našla kupce.

„Hodnota bude v desítkách milionů korun, ale určitě vyšší hodnotu to bude mít pro majitele nemovitosti. Jde o atypickou stavbu. Pokud se budeme bavit o vyšších desítkách milionů korun, tak se stavba pohybuje v sortě lidí, kteří si nemovitost mohou uzpůsobit podle svého. To znamená, že si pořídí pozemek a nemovitost si nechají postavit dle svých parametrů, což je případ domu Tomia Okamury. Pokud by se taková nemovitost dostala na realitní trh, tak svého nového majitele bude hledat delší dobu, a to zejména kvůli tomu, že jde o významně atypickou stavbu,“ vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz prodejce realit Jiří Hanousek.

Dům, kterému se též přezdívá Takešiho hrad, splňuje povinné předpisy pro výstavbu v Praze 6. Přesto někteří kritici stavby zdůrazňují, že do relativně klidné lokality se vysoká stavba nehodí a nikdy hodit nebude.

Podívejte se, jak bydlí David Limberský:

Zdroj: CNN Prima News, ŽivotvČesku.cz


Přečtěte si také