Bydlení

27. března 2024 11:21

redakce Prima Living

Cenový skok o 3233 procent. Za novou studnu si lidé připlatí od července

Stavění v Česku od letošního 1. července podraží. Společně s novým stavebním zákonem se stát rozhodl zavést i nový ceník správních poplatků za stavební povolení. Například za stavbu nové studny si velmi podstatně připlatíte: místo dnešních 300 korun zaplatíte 10 000 korun!

Kolik stojí stavební povolení

Kdo se letos rozhodl stavět, bude nemile překvapen, protože od 1. července 2024, kdy vstoupí v platnost nový stavební zákon č. 283/2021 Sb., zdraží stavební povolení, které je součástí nového ceníku správních poplatků. Nejvýrazněji zdražení pocítí hlavně ti, kteří budou potřebovat povolení ke stavbě studny nebo vodního díla určeného pro čištění odpadních vod do kapacity 50 obyvatel. Dnes ještě stojí vydání povolení 300 Kč, nově budou zájemci platit 10 000 Kč, redaktoři deníku Blesk spočítali, že je to zdražení o 3233 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak ušetřit za vodu v domácnosti, v koupelně, v kuchyni i na zahradě

Poplatky se zvyšují

Výše správních poplatků je odstupňovaná podle složitosti povolované stavby, podraží tak i další poplatky. Třeba povolení na novou garáž, rodinný dům nebo chatu bude nově vyjde na 10 tisíc korun místo dnešních 5 tisíc.

„Ke zvýšení správních poplatků se přistoupilo hlavně z důvodu, že jejich výše zůstávala dlouhou řadu let stejná, zatímco významně stoupla administrativní náročnost prováděných úkonů. Správní poplatky se nezvyšovaly téměř 20 let a k jejich navýšení přispěla také inflace, vysvětlila pro Blesk.cz tuto podstatnou změnu Veronika Hešíková, vedoucí tiskového oddělení ministerstva pro místní rozvoj.

Proč právě povolení na studny tolik podražilo?

Nově se budou stavby dělit na čtyři kategorie – jednoduché, drobné, vyhrazené a ostatní, aby se zjednodušil byrokratický proces. „Ke zvýšení poplatku za povolení studny došlo jejich zařazením do kategorie ostatních staveb. Částka 10 tisíc korun je stejná pro všechny stavby, které do ní spadají,“ prozradila Blesku Hešíková. Podle ní rezort chtěl pro studny udělit výjimku, shoda v připomínkovém řízení se ale nenašla.

Podívejte se, jak bydlí David Limberský:

Zdroje: blesk.czmmr.gov.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také