Bydlení

13. května 2022 14:30

Lenka Valjentová

Jak ušetřit za vodu v domácnosti, v koupelně, v kuchyni i na zahradě

Cena za kubík pitné vody stále roste, ale naše spotřeba vody stoupat nemusí. Ušetřit vodu se dá, aniž bychom se nějak výrazně omezovali. Úsporných řešení existuje velké množství, tak si některá pojďme připomenout. Připravili jsme pro vás tipy na úspory vody v domácnosti, hlavně v koupelně, kuchyni i na zahradě, aby účty za vodné a stočné nestoupaly.

Ceny vody v Česku

Kolik u nás stojí voda? Cena vody se uvádí za 1 metr krychlový (tedy 1 000 litrů), setkat se můžete také s běžným označením 1 kubík. Cena se uvádí zvlášť za vodné (voda dodávaná vodovodem, cenu tvoří samotná voda a náklady na dodání) a stočné (náklady na odvod a čištění odpadní vody). Průměrná cena vodného v roce 2022 je zhruba 50 Kč, stočného 46 Kč, což znamená, že průměrná cena vody v Česku je okolo 98 Kč za 1 000 litrů.

Spotřeba vody v Česku

Každý z nás protočí denně v průměru kolem 100 litrů pitné vody. Z toho pouze asi 8 litrů padne na přípravu jídla a pití. Nejvíce vody spotřebujeme v koupelně na osobní hygienu a splachování toalety, takže tam bychom měli s šetřením začít.

Proč šetřit pitnou vodou

V dnešní době je téměř nutností šetřit vodou. Voda stejně jako vzduch je základní podmínkou života na naší planetě. Poslední dobou se však čím dál víc objevují varovné signály ohledně hrozícího ubývání podzemních vod – zdrojů pitné vody, a to i na našem území. Chytře šetřit vodu přitom můžeme v domácnosti na mnoha místech. Pokud nechceme mít obrovské účty za vodné a stočné, tak se musíme zamyslet nad spotřebou vody v domácnosti a přijmout úsporná řešení. Rozumné hospodaření s pitnou vodou nám ušetří stovky korun za rok a hřát nás může i dobrý pocit, že pomáháme šetřit životní prostředí.

Jak šetřit vodu v domácnosti obecně

  • Spotřebu vody v domácnosti může nebezpečně navyšovat kapající kohoutek. I malý, ale vytrvalý únik vody může ve výsledku znamenat zbytečné výdaje. Kapajícím kohoutkem totiž může každou hodinu uniknout  1–2 litry nevyužité pitné vody. A přitom stačí koupit nové těsnění za pár korun. Vyměníme ho za chviličku.
  • Kapající trubky nebo kohoutky poznáme třeba tak, že si zapíšeme stav vody a zkontrolujeme ho po dvou hodinách, kdy vodu vědomě nepouštíme. Neměl by se změnit.
  • V kuchyni a v koupelně používáme pákové baterie, které zkracují dobu nastavování teploty vody a dokážou tak ušetřit až 30 % energie. S pákovou baterií místo kohoutkové ušetříte až třetinu vody. Ty moderní termostatické udržují stálou teplotu vody. Tím se zkrátí zbytečný průtok vody v době, kdy ručně hledáte tu správnou teplotu.
  • Pořízením tzv. perlátoru (spořič vody) na baterii se sníží spotřeba vody až o 90 %. Patentovaná technologie roztříští jednolitý proud na miliony drobných kapek a při mytí rukou se tak využije každá kapka. Jeho montáž je jednoduchá a nezabere vám více než pár minut.
  • Do sprchových hlavic se výborně hodí škrtící kroužky, kde redukují průtok, a dokážou tím ušetřit až 25 % vody
  • Při delším opuštění domácnosti nebo domu uzavřeme přívod vody. Zabráníte tím možné nehodě, když budete zrovna na dovolené.

Příklad běžných úniků vody v domácnosti

litrů za den kubíků za rok
kapající kohoutelk slabě 24 8,8
kapající kohoutel silně 54 19,7
protékající splachovač na WC slabě 150-1000 55-365
protékající splachovač na WC silně 1000-2000 365-730
Zdroj: pvk.cz

Šetříme vodou v koupelně

Osobní hygiena

  • Drahé litry vody zbytečně protékají, když necháváme po celou dobu čištění zubů, holení nebo mytí rukou, téct vodu z kohoutku (kohoutkem proteče až 15 litrů vody za minutu).
  • Voda nemusí nepřetržitě téct ani během sprchování. Když se mydlíme nebo nanášíme šampon na vlasy vyplatí se sprchu na chvíli vypnout
  • Koupání ve vaně spotřebuje průměrně až třikrát více vody než sprchování. Konkrétně je to okolo 150 litrů místo 50–60. Na jednu vanu totiž padne až 200 l vody. Naopak rychlá a úsporná sprcha vám zajistí mnohem nižší spotřebu (50–70 l).
  • I při samotném sprchování můžete vodu šetřit, vyřeší to úsporná sprchová hlavice. Díky tomu se spotřeba při sprše sníží až na polovinu.

Jak ušetřit vodu na WC

  • Šetřit vodou můžeme efektivně rovněž na záchodě. Zatímco toaleta s klasickou nádržkou spotřebuje na jedno spláchnutí 10 i více litrů vody, moderní WC s dvojitým splachováním (plným a spořivým) 6 a 3 litry. S duálním splachováním či nově už i s trojitým splachováním, tak můžeme u čtyřčlenné rodiny ušetřit až 24 000 litrů vody ročně.
  • Hrozbou pro peněženku je protékající nádržka WC, z níž během jedné hodiny může zbytečně do kanalizace odtéct až 80 i více litrů vody! A bohužel ne vždy si tohoto problému hned všimneme. Pravidelně proto toaletu kontrolujeme, zda neprotéká. Do nádržky můžeme nasypat trochu potravinářského barviva, a pokud začne barevná voda protékat do mísy, snadno zjistíme únik vody. Netěsnosti hned řešíme, obvykle je potřeba vyměnit část splachovadla.
  • Do nádržky u starších toalet je možné vložit plastovou lahev s vodou, tak se při každém spláchnutí spotřebuje o několik litrů vody méně.
  • Spořit vodu můžeme i pořízením WC stopu (stojí do 300 Kč). Jde o jednoduché závaží, s nímž můžeme při každém spláchnutí ručně snadno zastavit odtok z nádrže. S každým spláchnutím ušetříme v průměru asi třetinu vody. Navíc zabraňuje protékání toalety.

Praní prádla

  • Velkým žroutem vody jsou staré pračky, které se při každém praní naplní až 90 litry vody, a je jedno, jestli perete dvě ponožky nebo dvě sady ložního prádla.
  • Moderní pračky na jeden prací cyklus použijí jen 40–50 litrů vody, což představuje zhruba poloviční náklady! Zvažme také zapnutí úsporných programů, které nové pračky často nabízejí.

Jak využít šedou vodu z vany

Co je šedá voda? Šedá voda je podle EN12056 splašková voda, která neobsahuje fekálie a je znečištěná jen mírnými chemikáliemi a běžnou špínou. Šedou vodu můžeme po přečištění dále využít jako na zalévání, splachování apod. Využíváním této vody značně snížíme náklady za odběr vody z vodovodu. Nejčastěji se v domácnostech znovu využívá zejména šedá voda z vany a sprch, která je nejméně znečištěná a lze ji snadno filtrovat.

Jak šetřit vodou v kuchyni

  • Až 8 % pitné vody v domácnosti připadá na mytí nádobí. Mytí nádobí pod tekoucí vodou nás může stát až 20 litrů vody. Pokud takhle opláchneme nádobí několikrát za den, spotřeba se hravě vyšplhá až na 70 litrů vody za den. Mytí nádobí v napuštěné teplé vodě se saponátem v kuchyňském dřezu i s opláchnutím od pěny nás vyjde na 30 až 40 litrů.
  • Až čtvrtinovou úsporu vody dosáhneme v myčce, které na umytí nádobí stačí 10–15 litrů vody za cyklus.
  • Myčku pouštíme pouze zcela naplněnou. Volíme vždy úsporný program, protože šetří nejen vodu, ale i energii. Nádobí před vložením mechanicky očistíme, ale neoplachujeme.
  • Nenechávejme zbytečně odtékat vodu do odpadu! Typickým příkladem plýtvání jsou tzv. slepé momenty, když necháváme z kohoutku odtéct vodu, která má jinou teplotu, než právě potřebujeme, nebo pod tekoucí vodou oplachujeme ovoce a zeleninu. Přitom tuhle vodu můžeme zachytit do nádob a skvěle využít na zalévaní pokojových a balkonových rostlin nebo na spláchnutí toalety či opláchnutí nádobí.

Úspory vody na zahradě

  • Zahrada bez vody prostě nemůže fungovat. Ale i zde se dá s vodou pracovat úsporně. Zaléváme večer nebo brzy ráno. Při velkých teplotách se část vody vždy stihne místo vsáknutí odpařit dříve, než se vsákne k rostlinám. Zalévání je proto lepší až v podvečer, navíc tím omezíme i riziko spálení listů.
  • Automatický závlahový systém je sice náročnější na vstupní investici, ale máme pod kontrolou, kolik kam a kdy voda na zahradu poteče. Moderní systémy pracují i s čidly vláhy, která se starají o zalévání v ten pravý čas.

Dešťová voda v zahradě

Na zalévání zahrady je ideální využít dešťovou vodu. Pro zálivku je ideální hlavně díky tomu, že neobsahuje chlór ani soli, které rostlinám neprospívají. Některé rostliny jsou tak citlivé, že by se pitnou vodou raději neměly zalévat vůbec (například rododendrony, azalky nebo kanadské borůvky). Dešťovou vodu si stačí nachytat do barelu. To zná asi každý. Taková voda by se ale měla co nejrychleji spotřebovat.

Náročnějším, nákladnějším, ale pohodlnějším řešením je pak podzemní nepropustná nádrž, ze které budeme vodu čerpat a v níž voda zůstává delší dobu nezávadná. Většinou stačí dešťovou vodu odvádět do akumulační nádrže s filtrem a čerpadlem, případně lze pořídit i elektronickou řídicí jednotku pro automatické dopouštění, hladinový spínač a podobně. Filtr v tomto případě neslouží k úpravě vody, protože to není potřeba, ale k zachycení listí a dalších nečistot, které by se do nádrže mohly dostat.

Dešťovka v domě

Ne všechny činnosti, které doma provádíme, vyžadují pitnou vodu. Dešťovou vodou se dá vytírat podlaha, zalévat květiny a podobně. Díky přivedené dešťovce do domu lze efektivně a levně splachovat toaletu. Dokonce se doporučuje k praní prádla, protože je měkká a rozpouští lépe prací prášek. Navíc se pak v pračce neusazuje ani tolik vodního kamene.

Máme-li tu možnost, určitě stojí zauvažovat o nějakém řešení, které nám dovolí dešťovou vodu nadále využívat. Je to úsporné a ekologické. Ideální je na to myslet už při stavbě nového domu. Stát přispívá na realizaci zařízení, které domácnostem v rodinných domech umožní dešťovou vodu efektivně využívat, více se o dotačním programu Dešťovka dozvíte zde.

Využívání dešťové vody v domě má i nevýhody:

  • pro využívání dešťové vody v budově je podmínkou, aby stavba měla dvojí rozvody vody
  • nezbytnost napouštění zásobáren pitnou vodou v suchých obdobích, čímž dochází k dimenzování sítě pitné vody na nejvyšší spotřebu
  • pokud potrubím protéká málo pitné vody, je potřeba jej následně vyčistit, aby byla kvalita vody zachována
  • v případě nechtěného vtoku dešťové vody do rozvodné sítě pitné vody může dojít ke znečištění pitné vody
  • případné nutné nasazení chemikálií v zařízeních využívajících dešťovou vodu (dezinfekce sběrných nádob)

Zdroje:pvk.czcenyenergie.cz/voda/erec.com/waterpravdaovode.cznazeleno.cz


Přečtěte si také