Design a architektura

17. dubna 2023 14:00

Komerční sdělení

Žádejte architekta. V Brně tak získáte investiční bydlení

Drahá značková auta neztrácí svou hodnotu ani po několika desetiletích. Podobné je to i s nemovitostmi. Máte-li peníze, investujte je chytře. Nechte si vytvořit originální byt či vilu. Váš architekt tak Brno obohatí o další výstavní bydlení, které v případě potřeby prodáte dráž než tuctový objekt bez nápadu.

Inspirujte se prací slavných architektů. Brno na ně má legendární památky

Na prvním místě je nutné zmínit vilu Tugendhat, která patří mezi skvosty takzvaného funkcionalistického designu. Tento moderní architektonický styl záměrně rezignuje na většinu zdobných prvků, a to nejen na venkovních fasádách, ale i v případě nábytku. Místo toho se soustředí na bezchybnou funkci daného zařízení. Jde mu o to, aby nám domácnost sloužila maximálně účelně bez zbytečných ornamentů a volutek, na které akorát sedá prach. Právě na základě této filozofie pak získává vše určené k bydlení prostý geometrický tvar s rovným povrchem. A přesně toto umění dotažené k naprosté dokonalosti demonstruje legendární vila Tugendhat od Ludwiga Miese van der Rohe. Geniální německý architekt Brno proslavil po celém světě.

Další funkcionalistickou perlu, která působí absolutně nadčasově, přestože stojí bezmála sto let, můžete na území moravské metropole rovněž navštívit osobně. Řeč je o hotelu Avion, kde zájemcům o moderní architekturu nabízí komentované prohlídky s průvodcem. Tak jako Tugendhat se i tato budova ocitla na prestižním seznamu národních památek. Na svědomí ji má český architekt Bohuslav Fuchs, který tímto ubytovacím a pohostinským zařízením v Brně rozhodně neskončil. Naopak si na svůj seznam připsal ještě několik dalších zářezů – třeba místní lázně, banku a spořitelnu. Při návštěvě obou staveb se na vlastní oči přesvědčíte o smysluplnosti investice do služeb kvalitního architekta.

Proč se vám vyplatí najmout si architekta, ať už stavíte v Brně či kdekoliv jinde

Pokud se chystáte vybudovat si obytnou rezidenci, nebojte se místo “instantních” projektů z katalogu vyhledat šikovného architekta. Jedině tak v Brně získáte osobitý dům. To samé platí i v případě, že vás čeká generální rekonstrukce bytu. Architekt se postará, aby během stavebních úprav nedocházelo k laickým chybám z neznalosti. Podobné omyly se pak často už nedají napravit ani za cenu dalších výdajů.

Díky spolupráci s architektem získáte designový objekt šitý na míru vašim osobním potřebám. Kromě toho bude celá stavba v souladu s podmínkami dané lokality. Tím je například myšleno, že vám architekt navrhne dům na pozemku tak, aby byl optimálně orientovaný vůči světovým stranám. Nedává přece smysl prosklít si mrazivý sever a uzavřít se zdí vůči slunnému jihu. Charakteru okolí by také měly odpovídat použité stavební materiály. A v neposlední řadě je rovněž zapotřebí propojit co nejlépe zahradu s obytným interiérem. Vycházení z domu by mělo být v teplých měsících maximálně pohodlné bez zbytečných překážek a bariér. Proti zimě je zase nutné dokonalé utěsnění vnitřku, odkud pak můžete pozorovat zasněžené záhony bez energetických ztrát.

Architekt zkrátka dokáže zkombinovat vše potřebné. Má k tomu nejen příslušné vzdělání, ale i nezbytnou praxi. Vždyť na denní bází hledá ta nejpraktičtější řešení, kterými ušetří majitelům nemovitostí řadu výdajů už během stavebního procesu. Další úspory pak následují za provozu. Když se byt nebo dům správně zaizoluje, neutrácíte v něm majlant za otop.

Sečteno, podtrženo zaplatíte za architekta v Brně nebo jiném městě samozřejmě nad rámec běžných stavebních výdajů. Na druhou stranu se vám tím může celková částka právě díky “chytrým” úsporám snížit.

K výše uvedeným konstrukčním a technologickým přednostem si ještě připočtěte unikátní design, pokud si architekt s exteriéry a interiéry vyhraje. Bude-li vaše brněnská stavba a její zařízení stylové a kvalitní, mohou se časem přerodit v uznávaný architektonický klenot jako Tugendhat či Avion. A taková prestižní nemovitost se už chová podobně jako starožitný nábytek, vzácný obraz nebo cihla zlata. Funguje jako uchovatel hodnoty, což je v časech se zvýšenou inflací doslova požehnání pro každého investora.


Přečtěte si také