Sladké fíky můžete pěstovat i v Česku. Chutnat vám budou jako ty ze Středomoří
Chuť fíků si většinou zamilujeme na dovolené u moře a pak se na ně každoročně těšíme. Vypěstovat sladké fíky i v našich podmínkách však není nic složitého. V teplejších oblastech jižní Moravy je můžete vysadit i do zahrady a jinde se dají pěstovat alespoň na zaskleném balkoně nebo ve skleníku či jako přenosné rostliny.
Fíkovník smokvoň (Ficus carica)
Fíkovník roste jako keř nebo menší strom vcelém Středomoří, ale původně pochází zjižního Španělska a Balkánského poloostrova, ale také zjihovýchodní Asie.
Je fíkovník mrazuvzdorný?
Ačkoli fíkovník pochází z jižní Evropy, starší rostliny dokážou odolat mrazu, přesto byste měli fíkovník ochránit například tak, že ho před zimou zakryjete chvojím. Ideální místo na pěstování v zahradě je jižní slunečné stanoviště v teplejších oblastech Česka. Bezpečnější ale je pěstovat fíkovník jako přenosnou rostlinu.
Podívejte se, jak pěstovat fíkovník na balkoně i na zahradě:
Jak pěstovat fíkovník v květináči
Pokud fíkovník pěstujete vpřenosné nádobě, dopřejte mu každoroční letnění, tedy pobyt na čerstvém vzduchu, od poloviny května do září až října, podle počasí. Fíkovník pěstujte vdobře propustném substrátu, složeného zkompostu, listovky a písku a jednou za dva roky ho přesazujte do o kousek většího květináče. Při přesazování můžete trochu zkrátit kořeny.
Na zimu fíkovník přeneste do chladné a klidně i tmavé místnostisteplotou okolo 10 °C, a zalévejte pouze střídmě. Vtemnu, například ve sklepě, fíkovníku opadají listy, ale na jaře opět krásně obroste.
Jak pěstovat fíkovník na zahradě
Fíkovníky můžete pěstovat i celoročně venku, ale až starší rostliny. Nejméně prvních 5 let je pěstujte jako přenosné, později je můžete voblastech jižní Moravy nebo vPolabí vysadit do zahrady. Vyberte pro ně slunečné místo, chráněné před mrazem i větrem. Na zimu přihrňte na kořeny vyšší vrstvu kompostu a kmínek i korunu obalte netkanou bílou textilií.
Během vegetace vyžadují fíkovníky bohatou zálivku a pravidelné přihnojování asi 1x týdně hnojivem pro drobné ovoce.
Jak nám fíky chutnají nejvíce?
Všichni známe už z dětství fíky sušené, které se prodávaly především jako vánoční pochoutka, ale nejlepší jsou fíky čerstvé. Občas čerstvé fíky najdete i v nabídce supermarketů, ale není to úplně často.
Čerstvé fíky jsou vynikající na koláče, jako pečená pochoutka nebo i jako netradiční příloha k masu, zejména k masu drůbežímu.
Skvěle také chutnají s mozzarellou, báječně se doplňuje sladká chuť ovoce s lehce posoleným sýrem.