12. listopadu 2019 16:30
Markéta ZídkováRychlé a zdravé vánoční cukroví: Zkuste dobroty z datlí a fíků
Sušené ovoce je nabité energií. Můžete ho využít i při přípravě vánočního cukroví. Nepečené kuličky z datlí jsou jednoduché a zajistí zdravé mlsání. Podívejte se, proč byste měli sušené ovoce jíst a naučte se tři jednoduché recepty na cukroví, které se bude o Vánocích víc než hodit!
Sušené ovoce má téměř stejné množství cenných látek jako to čerstvé, a proto bývá často doporučováno jako zdravé mlsání. Proč na to nemyslet při přípravách cukroví a nezařadit také nějaký jednoduchý recept ze sušených fíků či datlí?
Sušené ovoce a oxid siřičitý
Sušením se z ovoce odstraňuje voda, a tak ztrácí na svém objemu, ale množství živin a energie je zachováno, takže je vlastně konzumujeme v koncentrovanější formě. Abychom opravdu mohli mluvit o zdravém mlsání, při nákupu veškerého sušeného ovoce bychom se měli vyhýbat tomu doslazovanému a také sířenému, tedy ošetřenému oxidem siřičitým (E220).
Tento konzervant prodlužuje trvanlivost ovoce a také zachovává jeho původní barvu. Oxid siřičitý ale bohužel může vyvolávat astmatické záchvaty, bolesti hlavy, záněty průdušek nebo žaludeční problémy. Pokud si nejste jistí, že ovoce, které jste koupili, nebylo sířeno, opláchněte ho důkladně v horké vodě a malým dětem ho pro jistotu vůbec nedávejte. Rozhodně se ale sušenému ovoci nevyhýbejte, například datle a fíky jsou ideální i pro zařazení do svátečního jídelníčku.
Datle protiúnavě
Tmavohnědý a oválný plod datlovníku pravého je až ze 70 procent tvořen sacharidy, je to tedy zaručený zdroj rychlé energie, po němž je dobré sáhnout při únavě a vyčerpání. Vitamíny skupiny B, které datle obsahují, posilují nervovou soustavu, zlepšují soustředění a zvyšují celkovou vitalitu. Datle jsou výborným zdrojem draslíku, který reguluje krevní tlak, pomáhá při prevenci infarktu anebo zvládání stresových stavů. Kromě draslíku je v datlích ještě nezanedbatelné množství železa, hořčíku, vápníku a fosforu. Po datlích můžete sáhnout při léčení zánětu průdušek nebo při problémech se spánkem.
Fíky proti překyselení
Fík je plodenství vzniklé zdužnatěním květního lůžka fíkovníku. Občas se dá koupit v čerstvém stavu, ale sušené fíky, stejně jako datle, jsou především běžným předvánočním sortimentem každého obchodu s potravinami. Fíky jsou výborným zdrojem vlákniny, takže jsou ideální pro řešení zažívacích potíží – upravují dobré trávení a pomáhají pročišťovat organismus. Mají vysoký obsah draslíku, vápníku, hořčíku a železa. Našemu tělu dodají i tolik potřebné antioxidanty, navíc pomáhají při onemocnění dýchacích cest. Fíky jsou výborným prostředkem k odkyselení, neutralizují kyselé potraviny, mezi které patří i bílá mouka a cukr, takže zařadit je do jídelníčku během Vánoc vedle klasického cukroví není vůbec od věci.
Jsou fíky a datle zdravé?
Datle a fíky rozhodně ke zdravému stravování patří, jsou ideální zbraní proti hladu i nepřekonatelným choutkám na sladké, je dobré mít pár sušených plodů vždy u sebe. A určitě patří i na sváteční stůl k tradičnímu cukroví, bramborovému salátu a rybě. Nezapomeňte je přidat na mísu s čerstvým ovocem a ořechy anebo z nich zkuste připravit alespoň jeden druh nepečeného cukroví – není to pracné a kromě lahodné chuti získáte i něco pro zdraví. Pokud nevíte, jak na to, tady je pár receptů pro inspiraci. I u nich ale platí: Konzumujte s mírou!
Jednoduché fíkové kuličky
Suroviny
- balení sušených fíků
- lžíce rumu
- kokos na obalení
Postup
Z fíků odkrájíme stopičky a najemno je umeleme. Vzniklou hmotu prohněteme s trochou rumu, vyválíme kuličky a ty nakonec obalíme ve strouhaném kokosu. Kdo rád experimentuje, může k fíkům přidat namleté oříšky a místo kokosu obalovat například v seznamu.
Fíkové kroužky
Suroviny
- 150 g sušených fíků
- 100 g nastrouhaných ořechů
- asi 100 g moučkového cukru nebo 80 g agávového sirupu
- 1 lžíce skořice
- rum
- 50 g strouhaného perníku na zahuštění (v případě, že budete doslazovat sirupem, připravte perníku trochu více)
- cukr na vál
- čokoládová poleva
Postup
Fíky umeleme, promícháme s ořechy, dosladíme dle chuti, přidáme skořici a rum a zahustíme nastrouhaným perníkem. Hmotu vyválíme a vykrájíme z ní kroužky, které necháme jeden den schnout. Nakonec je z části namočíme v čokoládové polevě.
Datle s marcipánem
Suroviny
- 1 balení sušených datlí
- hotová marcipánová hmota
- čokoládová poleva
Postup
Datle vypeckujeme, z marcipánové hmoty připravíme malé válečky a ty vtlačíme dovnitř místo pecek. Nakonec namočíme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout. Můžeme si připravit i obměnu tohoto receptu – z marcipánu si připravíme placičky a do těch vypeckované datle zabalíme.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: