Březová míza: Téměř zázračný dar přírody je vám právě teď k dispozici
Březová míza, nazývaná také jako nápoj bohů, se získává jednoduchým navrtáním kmenů bříz a používá se v přírodní formě, nijak neředěná. Pravidelné pití této vzácné tekutiny přispívá k jarní očistě těla a posiluje imunitu.
Jak získat březovou mízu
Je to jednoduché, můžete si ji objednat přes internet. Pokud však chcete získat opravdu čerstvou mízu, která má samozřejmě největší účinky, vyhlédněte si na jaře, nejlépe začátkem března, pěkný, zdravý a silný strom, sprůměrem kmene nad 30 cm. Aku šroubovákem svrtákem o síle asi 6 mm vyvrtejte do stromu díru, do hloubky asi 4-5 cm. Do vyvrtaného otvoru zasuňte trubičku, postačí i obyčejné brčko nebo tenká hadička. Po vykapání mízy nezapomeňte strom dobře ošetřit. Do otvoru zasuňte dřevěný špalíček a ránu zatřete štěpařským voskem. Zjedné břízyodeberte asi 1 litr mízy. Březovou mízu konzumujte čerstvou, bez dalších úprav. Můžete ji skladovat vlednici asi dva dny, poté se začíná zakalovat.
Březová míza: Téměř zázračný dar přírody je vám právě teď k dispozici 3 Zdroj: istockphoto.com
Léčivé účinky březové mízy
Březovou mízu se doporučuje užívat asi 14 dní, nejlépe právě nyní, začátkem března. Je to vynikající nápoj pro posílení imunity a nastartování jarní očisty těla, detoxikace. Míza obsahuje přírodní cukry, draslík, sodík, magnézium, železo a další stopové prvky, ale také vitaminy A, B a C, éterické oleje a organické kyseliny. Březová míza pročišťuje ledviny a játra, zlepšuje metabolismus, snižuje cholesterol, pomáhá při dně i artritidě, odvádí přebytečnou vodu ztěla a zlepšuje stav pokožky. Březovou mízu můžete použít i na podporu růstu vlasů a proti lupům. Vtom případě ji vmasírujte do pokožky hlavy. Vlasy pak budou lesklejší, méně mastné a plné energie.
Březová míza: Téměř zázračný dar přírody je vám právě teď k dispozici 1 Zdroj: istockphoto.com
Sirup zbřezové mízy
Březová míza může být pomocníkem i při opakovaných zánětech průdušek, bolestech v krku a při dlouhotrvajícím kašli. Připravte si březový sirup. Za stálého míchání svařte asi 1 litr březové mízy a 200 gramů cukru. Nezapomeňte stále odstraňovat vznikající pěnu.
Odebírejte newsletter Primy FRESH, ve kterém najdete spoustu sezónních receptů a nápadů do kuchyně.