Zahrada

22. června 2016 05:55

Jana Brass

NÁVOD: Smrkový sirup z mladých výhonků je skvělý domácí lék proti kašli

Trápí vás časté záněty horních cest dýchacích či různé alergie? Zkuste léčivou sílu přírody místo chemie a vyrobte si domácí sirup ze smrku.

Smrk se u nás vyskytuje nejčastěji, jedná se o strom, který má vícero využití. Je skvělým stavebním materiálem, palivem a pro lidský organismus je vhodný jako léčivá rostlina.

Tento jehličnatý stromvyužívali kléčbě již naši předci, protože má významné protizánětlivé a dezinfekční účinky a dokáže hojit různá zranění. Především mladé výhonky smrku obsahují silice, vitamín C, karoten, minerální soli a také antioxidační flavonoidy a fenoly, které zase zvyšují odolnost a detoxikují lidský organismus. Mladé výhonky působí jako domácí lék proti suchému kašli a potlačují i jiné důsledky nebo příznaky nachlazení. Některým lidem může významně pomocí i spocením.

Jak na správný sběr jehliček?

Při přípravě sirupu je nutno dbát na to, aby byly nasbírány opravdu mladé jehličky, které by neměly přesahovat délku cca dvanácti centimetrů.

Nejlepší je sběr v květnu a červnu, kdy jsou tyto výhonky plné éterických olejů, vitamínu C a minerálních solí.

Budete potřebovat Záleží samozřejmě na tom, jaké množství sirupu si chcete vytvořit. Pokud ho děláte poprvé, stačí méně, pokud chcete více, je potřeba nasbírat větší množství jehliček.

- smrkové jehličky - pánev - odměrku - cukr - hezkou sklenici - může být i citron

Postup přípravy Krok první: Nasbírejte velké množství jehliček. Čím zelenější jehličky vyberete, tím sladší chuť bude sirup mít.

Krok druhý: Poměr dávkování je jednoduchý – na množství jehliček stejné množství vody. Jehličky se budou vařit zhruba půl hodiny. Nejdříve je potřeba je důkladně omýt. Dejte do hrnce vodu, jehličky a uvařte. Pokud dáte dva hrnky jehliček, pak je potřeba dát i dva hrnky vody.

Krok třetí: Doporučujeme si vzít síto, které bude mít opravdu malé dírky, aby jehličky skrze ně neprošly. Uvařené jehličky přeceďte a usušte v utěrce. Ponechte si vývar z nich.

Krok čtvrtý: Vývar z jehliček zalijte dvěma šálky cukru. Povařte zhruba na 12–15 minut. Můžete použít i třtinový cukr a citron.

Krok pátý: Vezměte si nějakou hezkou vysokou sklenici či zavařovací nádobu a sirup do ní nalijte.

Vše je hotovo, chutná výborně a je opravdu zdravý.

Zdroj: Yummy Baker

(AN)

Znáte další sirupy? Inspirujte se:


Přečtěte si také