Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

NÁVOD: Smrkový sirup z mladých výhonků je skvělý domácí lék proti kašli

Trápí vás časté záněty horních cest dýchacích či různé alergie? Zkuste léčivou sílu přírody místo chemie a vyrobte si domácí sirup ze smrku.
Vydáno: 22.06.2016
Sirup uchovejte v hezké sklenici

Smrk se u nás vyskytuje nejčastěji, jedná se o strom, který má vícero využití. Je skvělým stavebním materiálem, palivem a pro lidský organismus je vhodný jako léčivá rostlina.

Tento jehličnatý strom využívali k léčbě již naši předci, protože má významné protizánětlivé a dezinfekční účinky a dokáže hojit různá zranění. Především mladé výhonky smrku obsahují silice, vitamín C, karoten, minerální soli a také antioxidační flavonoidy a fenoly, které zase zvyšují odolnost a detoxikují lidský organismus. Mladé výhonky působí jako domácí lék proti suchému kašli a potlačují i jiné důsledky nebo příznaky nachlazení. Některým lidem může významně pomocí i s pocením.

Při přípravě sirupu je nutno dbát na to, aby byly nasbírány opravdu mladé jehličky, které by neměly přesahovat délku cca dvanácti centimetrů Foto:

Jak na správný sběr jehliček?

Při přípravě sirupu je nutno dbát na to, aby byly nasbírány opravdu mladé jehličky, které by neměly přesahovat délku cca dvanácti centimetrů.

Nejlepší je sběr v květnu a červnu, kdy jsou tyto výhonky plné éterických olejů, vitamínu C a minerálních solí.

Budete potřebovat
Záleží samozřejmě na tom, jaké množství sirupu si chcete vytvořit. Pokud ho děláte poprvé, stačí méně, pokud chcete více, je potřeba nasbírat větší množství jehliček.

- smrkové jehličky
- pánev
- odměrku
- cukr
- hezkou sklenici
- může být i citron

Postup přípravy
Krok první:
Nasbírejte velké množství jehliček. Čím zelenější jehličky vyberete, tím sladší chuť bude sirup mít.

Krok druhý: Poměr dávkování je jednoduchý – na množství jehliček stejné množství vody. Jehličky se budou vařit zhruba půl hodiny. Nejdříve je potřeba je důkladně omýt. Dejte do hrnce vodu, jehličky a uvařte. Pokud dáte dva hrnky jehliček, pak je potřeba dát i dva hrnky vody.

Ze sirupu si připravíte i osvěžující limonádu Foto:

Krok třetí: Doporučujeme si vzít síto, které bude mít opravdu malé dírky, aby jehličky skrze ně neprošly. Uvařené jehličky přeceďte a usušte v utěrce. Ponechte si vývar z nich.

Krok čtvrtý: Vývar z jehliček zalijte dvěma šálky cukru. Povařte zhruba na 12–15 minut. Můžete použít i třtinový cukr a citron.

Krok pátý: Vezměte si nějakou hezkou vysokou sklenici či zavařovací nádobu a sirup do ní nalijte.

Vše je hotovo, chutná výborně a je opravdu zdravý.

Zdroj: Yummy Baker 

(AN)

Znáte další sirupy? Inspirujte se:

Jitrocelové listy je nejlepší sbírat od května do srpna, kdy jitrocel kvete

Udělejte si domácí jitrocelový sirup podle návodu krok za krokem

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je mocná léčivka

Snadno a rychle: Vyrobte si lahodný sirup ze sedmikrásek

Ředkvičky jsou zeleninová bomba

Smaženice z ředkviček chutná jako z hub. Je lehká a dietní

Reklama
Článek je zařazen v: smrkový sirup
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama