reklama

Chcete zdokonalit jarní saláty? Zkuste umeocet

zidkovm
21. dubna 2016
Chcete zdokonalit jarní saláty? Zkuste umeocet
reklama

Také jste se s příchodem jara s chutí pustili do přípravy salátů a ještě přemýšlíte, čím by se daly kromě čerstvé zeleniny a různých semínek a ořechů vylepšit? Začněte používat umeocet – bude přínosem pro vaše zdraví, navíc tam, kde ho použijete, už nebudete muset přidávat žádnou sůl.

Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při nakládání japonských švestiček umeboši do sudů s mořskou solí a právě díky tomu, že obsahuje sůl, to vlastně není ocet. Neobsahuje barviva ani jiné chemické přísady, je červený a chutná slano-kysele. K dostání je běžně hlavně v obchodech se zdravou výživou a jeho využití v kuchyni je všestranné.

Co jsou umešvestky?

Zatímco umeocet je cenově velmi dostupná záležitost, samotné švestičky vyjdou podstatně dráž. A stejně jako umeocet není ocet, umešvestka není vlastně švestka – jedná se o meruňku, která roste v Japonsku. Plody se sklízejí ještě zelené a v dřevěných sudech dozrávají několik měsíců. I u nás si našly řadu příznivců, hlavně mezi lidmi, kteří se zajímají o makrobiotiku a zdravé stravování. Pomáhají při překyselení organismu, posilování imunitního systému, při zažívacích potížích, bolestech hlavy, únavě, ale i při kocovině.

Přírodní a zdravé dochucovadlo

I umeocet, i když je vlastně jakýmsi odpadem při výrobě umešvestek a je k dostání doslova za pár korun, obsahuje spoustu enzymů, vitamínů a minerálních látek. Stejně jako umeboši posiluje imunitu, působí proti překyselení a pálení žáhy, zpomaluje stárnutí a zabírá při bolestech hlavy. Můžete si dokonce dopřát velice jednoduchou léčebnou kůru, která spočívá v pravidelném pití ranního nápoje z vlažné vody s lžičkou umeocta. Umeocet je ideální do zálivek salátů, ale dobře se hodí i na dochucení různých pomazánek, omáček, obilovin, luštěnin, rýže nebo polévek. Při přípravě jídla nezapomeňte, že už obsahuje sůl, další přisolování už většinou není nutné.

Připravte si zálivku do jarního zeleninového salátu s umeoctem, tady je několik tipů:

S citronovou šťávou: Smíchejte 3 lžíce kvalitního olivového oleje 2 lžíce umeocta a šťávu z půlky citronu dochuťte čerstvě namletým pepřem

S medem a tahini: Lžíci medu smíchejte s3 lžícemi olivového olejelžící umeocta tahini a lžící čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

S kysanou smetanou: Kysanou smetanu smíchejte se lžící olivového oleje umeocta a citronové šťávy případně doslaďte dle chuti troškou javorového sirupu nebo medu

S hořčicí: Smíchejte lžíci umeocta s 2 lžícemi vaší oblíbené hořčice a 3 lžícemi olivového oleje. I sem se dle chuti hodí trocha citronové šťávy a medu.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama