Bydlení

20. července 2024 07:00

Lenka Valjentová

Vyzkoušejte sedm rad a tipů, které pomohou přežít letní vedra v bytě

Jsme uprostřed léta, slunce pálí jako divé a teploty šplhají do závratných výšin. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si zpříjemnit pobyt v interiéru i v těch nejparnějších dnech. Vyzkoušejte našich sedm tipů, jak si během léta ve svém bytě vytvořit chladivé útočiště a vyzrát na spalující vedro.

Letošní léto je ve znamení veder. Ideálním řešením je strávit horké dny venku u vody, v přírodě anebo v klimatizovaných prostorech. Takovou možnost ale nemají všichni, a tak s třicetistupňovými teplotami zápasí v bytech. Naštěstí existují způsoby, které dokážou pomoci snížit teplotu v domě  na přijatelnou úroveň. Přinášíme vám užitečné rady a tipy, jak na to.

NENECHTE SI UJÍT: Pokojové rostliny ochladí vzduch a udrží v bytě příjemné klima během horkého léta

1. Chlaďte domov s rozumem

Klimatizace sice spolehlivě ochladí vzduch, ale pokud to přeženete a nastavíte ji na příliš nízkou teplotu, může mít její používání negativní dopad na zdraví. Proto i v parných dnech by neměl být rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou více než 5 °C, jinak si koledujete o nachlazení a bolesti kloubů.

Ani větrák není ideální řešení. Rotující lopatky rozhánějí teplý vzduch, zároveň však po místnosti víří prach a alergeny. Nenechávejte jej také foukat přímo na vás, ale umístěte jej tak, aby vzduch v místnosti cirkuloval.

  • V horkých dnech by ideální teplota větrané či klimatizované místnosti měla být 23 – 27 °C.

2. Čistěte a zvlhčujte vzduch

Letní vedra mohou také zvýšit hladinu ozonu v interiéru. Tento plyn může reagovat s těkavými organickými sloučeninami a způsobit zvýšení koncentrace ultrajemných částic v místnosti. Zajistit čisté ovzduší vám pomůže čistička vzduchu. Důležité je, aby byla vybavena nejen kvalitním uhlíkovým filtrem, jenž neutralizuje plyny, a účinným HEPA filtrem, jež zachycuje i velmi malé částice, ale také je klíčové, aby byl celý přístroj plně utěsněn. Čističku volte s ohledem na velikost místnosti.

INSPIRUJTE SE: Proti pocení z bylinek nejlépe zabírá šalvěj. Zkuste čaj, kapky nebo koupel

Vedle chlazení byste také měli vlhčit vzduch, který je v horku příliš suchý, a vysušuje tak sliznice. Nejen teplota, ale také vlhkost vzduchu je důležitá pro správné ochlazení. Pomůže například čistička, která má funkci zvlhčování vzduchu a ochladí místnost v letních měsících proudem vyčištěného a zvlhčeného vzduchu..

3. Venkovní žaluzie

Stínění oken je v létě nezbytné. Nezastíněné okno, zejména to jižně a západně orientované, propouští dovnitř až 88 % slunečního záření. Nejúčinnější ochranou je exteriérové stínění, jako jsou venkovní rolety či venkovní žaluzie. Moderním a elegantním řešením jsou rovněž screenové rolety, skrze které vidíte ven, ale zároveň chrání proti slunci. „Mají schopnost odrazit nebo pohltit takřka veškeré přímé i rozptýlené sluneční záření, které na ně dopadá. Jen malou část cíleně propouští do interiéru, a to díky jemné perforaci,“ uvádí Jakub Vaněk, marketingový ředitel výrobce a dodavatele stínící techniky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak přežít vedro: Udělejte doma několik změn a neupečete se, i když je venku přes třicet

4. Přes den omezte větrání

V letních měsících vrcholí teploty mezi 13. a 15. hodinou. V této době se vyhněte pobytu na přímém slunci, ale také omezte větrání, protože byste do útrob domu pouštěli horko. Pokud si chcete dopřát čerstvý vzduch, větrejte krátce a intenzivně.

Větrání oknem je účinné, jen pokud je teplota vzduchu venku nižší než ta uvnitř, jinak si do bytu pouštíte horký vzduch. Nejchladněji bývá až kolem třetí hodiny ráno, takže na noc nechte okna otevřená.

  • Využijte průvan – otevřete okna na opačných stranách bytu, abyste vytvořili proudění vzduchu. Díky příčnému větrání mezi místnostmi se vzduch vymění už za 2 až 4 minuty.

5. Pitný režim a správný jídelníček

  • Nadměrným pocením ztrácíte v horku tekutiny, což může vést k dehydrataci a zdravotním potížím. Proto nezapomínejte na pitný režim, zvláště pokud vykonáváte pohybovou aktivitu, u které se zapotíte.
  • Konzumujte zeleninu a ovoce s vysokým obsahem vody, například okurku, meloun atd.
  • Obyvatelé zemí s teplým podnebím často konzumují ostrá jídla. Díky nim totiž podporují pocení a tím i přirozené ochlazení organismu. Zkuste tedy do pokrmu přidat trošku chilli.

Pitný režim v horku pohledem praktické lékařky:

6. Zkraťte vaření na minimum

Při pečení, vaření či žehlení zvyšujete teplo v interiéru, proto si tyto činnosti nechte až na večerní hodiny, kdy není takový hic. Jestliže potřebujete připravit oběd, vsaďte na rychlá jídla, abyste čas u sporáku minimalizovali, připravte lehké osvěžující saláty.

PŘEČTĚTE SI: Jak v létě osvěžit unavené, bolavé a oteklé nohy. Pomáhá kaštanové mazání i koupel s jedlou sodou

7. Zkuste chladivé obklady

Když vám bude opravdu velké horko, ochlaďte si končetiny v místě, kde vedou tepny – například zápěstí či kotníky. Chladit je můžete buď vodou, anebo si přiložit obklady – třeba kostky ledu v nepromokavém sáčku. Dobré jsou gelové pytlíčky, které necháte nachladit v ledničce.

Zdroje: vecerni-praha.cz, neztratitsevestari.cz

Sdílejte článek
Štítky léto počasí okno interiér horko žaluzie rada roleta pitný režim ventilace životní styl a volný čas

Přečtěte si také