Zahrada

13. září 2016 05:32

Markéta Zídková

Dýňové lasagne s houbami

Dýňová dynastie vládne podzimu.

Nádherné barvy ve slunečním spektru, benevolentní rozměry a především chuť vláčné dužiny činí z rodiny dýní, tykví a kabaček skutečné vládkyně podzimních zeleninových přehlídek. Na rozdíl od jejich opulentního vzhledu a barev je dužina dýní v chuti překvapivě jemná, takřka nenápadná. Hodí se tak do slaných i sladkých pokrmů.

Dýňové lasagne s houbami

Pěkně domácké a hřejivé jako všechna zapečená jídla – na lasagne se prostě každý těší. Vláčná náplň přídavkem dýně ještě získá. Toto jídlo je lepší připravit den předem a na druhý den jen upéct.

6 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT + ODPOČÍVÁNÍ

Budete potřebovat: 1 lžíci olivového oleje220 g máslové dýně nakrájené na kostičky1 červenou papriku zbavenou semínek a nakrájenou na kostičky1 cibuli nakrájenou nahrubo2 stroužky česneku, rozdrcené220 g hub nakrájených na plátky800 g krájených loupaných konzervovaných rajčat1 lžíci rajčatového pyré2 lžičky cukru1 lžíci čerstvého tymiánu100 g čerstvého špenátu, nakrájeného6–8 plátů lasagnísůl a pepř

SÝROVÁ OMÁČKA75 g másla75 g hladké mouky900 ml horkého mléka2 lžičky dijonské hořčice100 g sýru typu Gruyѐre nebo ementál, nastrouhaného250 g mozzarelly, nakrájené na kostičky

Postup

1. Olej rozehřejte ve velkém kastrolu. Přidejte dýni, papriku, cibuli a česnek a na středním plameni smažte 4 až 5 minut, až cibule trochu zvláční. Přidejte houby, rajčata, cukr, tymián, špetku soli a pepře a přikryjte pokličkou. Vařte na nízkém plameni 20 až 30 minut, až zelenina změkne. Vsypte špenát a promíchejte, aby zavadl.

2. Mezitím si připravte sýrovou omáčku. Máslo rozehřejte v kastrolu, vsypte mouku, 1 minutu smažte a pak pomalu zašlehávejte horké mléko, až vznikne hladká hustá omáčka. Osolte ji, opepřete, vmíchejte hořčici a polovinu tvrdého sýra.

3. Třetinu rajčatové omáčky rozestřete na dno zapékací formy a pokryjte třetinou sýrové omáčky. Navrch rozložte vrstvu lasagní a posypte polovinou mozzarelly. Naneste polovinu zbylé dýňové omáčky a pak polovinu zbylé sýrové omáčky. Pak rozložte další vrstvu lasagní a posypte zbylou mozzarellou. Navrch rozestřete zbylou dýňovou a pak sýrovou omáčku. Posypte zbylým tvrdým sýrem. Připravenou formu dejte nejméně na 6 hodin, lépe přes noc, do ledničky, aby lasagne změkly.

4. Troubu předehřejte na 200 °C a lasagne zapékejte 45 minut, až zezlátnou a omáčka bude probublávat.

FOTO MAREK KUČERA

VNOVÉM čísle časopise Fresh najdete i další originální recepty zdýní…

Dýňová dynastie; foto: Marek Kučera

A nejenom recepty z dýní. Čerstvý Fresh najdete na stáncích ve středu 14. září 2016.

Podobné články

Sdílejte článek

Přečtěte si také