Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Houbařské žně začaly. Ale pozor na mokré houby!

Růst hub v letošní sezóně vstupuje do rozhodující fáze a směřuje ke svému vrcholu. Začaly růst hojně houby i ve středních Čechách a v okolí Prahy. Konečně!
Vydáno: 19.09.2014
Hřib borový (Boletus pinophilus)
Hřib borový (Boletus pinophilus) Autor: Wikimedia Commons/Ak ccm; CC BY 3.0
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Česká mykologická společnost přináší v současnosti pro milovníky hub jen pozitivní zprávy. Celkový stav růstu hub na území republiky lze v těchto dnech charakterizovat jako velmi dobrý. Rostou prakticky všude, ale hlavně v oblastech, kde prší.

„Vydatné deště v posledních dnech a teplo urychlily růst hub, hlavně hřibovitých. Ale pozor na hřibovité houby přestárlé, které jsou díky srážkám vodou doslova nacucané jako houba,“ upozorňuje jednatel České mykologické společnosti JUDr. Aleš Vít.

Proč nesbírat mokré, nacucané houby? Na takových houbách se už mohly začít rozvíjet plísně, které mohou způsobit začívací obtíže. Když takové houby budete sušit s jinými zdravými, může se plíseň přenést a nakazit i zdravé houby.

„Takové houby nedoporučujeme už sbírat, protože se rychle kazí, rozkládají a hnijí. Když takový suchohřib (babka), kozák nebo jiný druh hřibu seberete, přibližně do dvou až tří hodin byste jej měli zpracovat, tedy podusit nebo uvařit. V žádném případě ne zmrazit. Chcete-li si takové houby udržet déle, dobrou metodou je nakrájet je na rošt nebo vzdušné síto a nechat proschnout, aby se většina vody vypařila. Ale ani takové nedoporučujeme mrazit nebo sušit. Vzhledem k tomu, že hub je všude dost, nechte ty velké „bačkory“ raději v lese,“ dodává jednatel. Jednou z mála hřibovitých hub, které nesajou vlhkost jsou klouzci, kteří mají k tomu přizpůsobenou hlavičku a voda po ní snadno odtéká.

JUDr. Aleš Vít varuje méně zkušené znalce hub na růst jedovatých hub. V současnosti se velmi rozšířila velice jedovatá houba muchomůrka tygrovaná. "Roste všude, vypadá krásně a nezkušení houbaři si ji lehce spletou s muchomůrkou růžovkou neboli masákem. Dokonce roste i v Klánovickém lese poblíž Prahy. Máte-li pochybnosti, raději se úlovku vzdejte," říká JUDr. Aleš Vít s tím, že v nadcházejícím období se kromě současných druhů hub očekává i růst podzimních, hlavně čirůvek, šupinovek nebo václavek.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Muchomůrka růžovka/Amanita rubescens

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Hřib kovář/Boletus erytropus

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama