reklama

Návod, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované a vyhnout se otravě

Markéta Kašková
13. června 2022
Je to velmi chutná houba, ale sbírat byste ji měli jen tehdy, když jste si stoprocentně jistí, že je to ona. Muchomůrku růžovku můžete totiž snadno zaměnit za muchomůrku tygrovanou, jejíž konzumace je životu nebezpečná. Přečtěte si rady, jak houby od sebe rozeznat.
reklama

Pokud nejste zkušeným houbařem, raději sbírejte jen jedlé houby, které si nemůžete splést s jedovatými. Ale rozumíme snaze pochutnat si na více druzích.

Takový klobouček růžovky osmahlý na kmíně a másle... nebo kousky růžovky v zeleninové polévce! Báječné. Růžovka chutí lehce připomíná maso, proto se jí také lidově říká masák. Mezi muchomůrkami je řada jedlých, jen růžovka neboli masák, odborně muchomůrka růžová (amanita rubescens), je však i chutná. Bohužel je však zaměnitelná s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou, zvanou také panterová.

Jak poznat růžovku?

Existuje však způsob, jak od sebe obě houby bezpečně rozeznat. Základním znakem je límeček neboli prstýnek pod kloboučkem. Ten mají obě dvě, ale muchomůrka růžová má límeček vroubkovaný. Jsou to rýhy podobné těm, jako jsou ze strany na minci. Muchomůrka tygrovaná má límeček vždy hladký. Pokud je tedy límeček hladký nebo si nejste jistí, nikdy houbu nesbírejte!

Rozdíl v límečku je zásadním rozlišovacím znakem, dále vám pak napomůže, že růžovka má vždy na sobě růžovou barvu, ať už na kloboučku, nebo na třeni (noze), jako je to vidět na obrázku výše. Ale jen na tento znak se nespoléhejte, rozhodující je límeček.

Určit musíte každou jednotlivou houbu! Může se stát, že v lese narazíte na skupinku hub, určíte tu první a ostatní už jen sesbíráte. A to může být osudová chyba, protože muchomůrka tygrovaná ráda roste dohromady s růžovkou.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama