13. června 2024 10:00
Markéta KaškováPozor na nebezpečnou záměnu! Návod, jak rozeznat růžovku od muchomůrky tygrované
Muchomůrka růžovka je velmi chutná houba, ale sbírat byste ji měli jen tehdy, když jste si stoprocentně jistí, že je to opravdu ona. Muchomůrku růžovku můžete totiž snadno zaměnit za muchomůrku tygrovanou, jejíž konzumace je životu nebezpečná. Jak je od sebe od sebe rozeznat?
Muchomůrka růžovka
Mezi muchomůrkami je řada jedlých, jen růžovka neboli masák, odborně muchomůrka růžovka (Amanita rubescens), je však i chutná.Takový klobouček růžovky osmahlý na kmíně a másle... nebo kousky růžovky v zeleninové polévce jsou báječné. Růžovka chutí lehce připomíná maso, proto se jí také lidově říká masák.
Muchomůrka tygrovaná
Bohužel je však růžovka zaměnitelná se smrtelně jedovatou muchomůrkou tygrovanou (Amanita pantherina), někdy nazývanou také muchomůrka panterová. Roste nehojně, spíše v teplejších oblastech v listnatých i jehličnatých lesích, zvláště pod duby.
Muchomůrka tygrovaná Zdroj: Getty Images
Jak poznat růžovku
Existuje však způsob, jak od sebe obě houby bezpečně rozeznat. Základním rozlišovacím znakem je límeček neboli prsten pod kloboučkem. Ten mají obě dvě, ale muchomůrka růžovka má límeček vroubkovaný. Jsou to rýhy podobné těm, jako jsou ze strany na minci. Muchomůrka tygrovaná má prsten vždy hladký. Pokud je tedy límeček hladký nebo si nejste jistí, nikdy houbu nesbírejte!
Rozdíl v límečku je zásadním rozlišovacím znakem, dále vám pak pomůže vědět, že růžovka má vždy na sobě růžovou barvu, ať už na kloboučku, nebo na třeni. A pokud do ní říznete, její dužnina mírně zrůžoví. Naproti tomu dužnina muchomůrky tygrované při řezu nemění barvu, zůstává bílá. Ale pouze na barvu se příliš nespoléhejte, rozhodující je límeček.
Růžovka nebo masák Zdroj: Getty Images
Určit musíte každou jednotlivou houbu! Může se stát, že v lese narazíte na skupinku hub, určíte tu první a ostatní už jen sesbíráte. A to může být osudová chyba, protože muchomůrka tygrovaná poměrně ráda roste dohromady s růžovkou. Pokud nejste zkušeným houbařem, raději sbírejte jen jedlé houby, které si nemůžete splést s jedovatými. Ale rozumím snaze pochutnat si na více druzích...
Zdroj: autorský článek Markéta Kašková, nahoubach.cz