Nebojte se cukrových melounů. Pěstují se podobně snadno jako okurky

Cukrové melouny jsou u nás méně oblíbené než vodní melouny a týká se to i jejich pěstování. Bojíme se, že je tu na ně chladno. Pravda, teplo potřebují, ale to milují i rajčata, okurky nebo papriky, které pěstujeme běžně. Máme pro vás tipy, jak a jaké cukrové melouny pěstovat.

Cukrový meloun se od svého populárnějšího kolegy melounu vodního liší vzhledem, velikostí, chutí i vůní.

Cukrový meloun (Cucumis melo) patří do čeledi tykvovité (Cucurbitaceae), je příbuzný s okurkami (Cucumis) a tykvemi (Cucurbita), pochází z Asie. Jednoletá liánovitá rostlina s výhony až 1,5 m dlouhými je schopna přichytit se úponky k opoře.

Na jedné rostlině jsou samčí i samičí květy. Opylení zajišťuje hmyz, včely, vosy i čmeláci ochotně přenášejí pyl z květů bohatých na nektar. Plody váží zhruba od 1 do 3 kg. Je meloun ovoce, nebo zelenina? To se dozvíte zde.

Cukrové melouny jsou velmi chutné, ale také dobré pro naše zdraví. Obsahují poměrně velké množství vitamínu C, vitaminů skupiny B, najdeme v nich sodík, draslík, měď i zinek.

Vláknina je výborná pro správné zažívání, jejich močopudné účinky jsou využívány k léčbě ledvinových obtíží.

Druhy cukrového melounu

Cukrový meloun je drobnější, dužinu má hutnější, jemně máslovou, barvy bělavé, žluté, oranžové a nebo nazelenalé. Slupka může být hladká nebo síťkovaná či žebernatá a zbarvená žlutě nebo zeleně či hnědě. Existuje mnoho druhů, k těm nejznámějším patří:

  • Galia s žlutozelenou dužinou a slupkou, která je rozpraskaná jako stromová kůra
  • Cantaloupe (kantalup nebo taky muškátový meloun) se sladkou oranžovou dužinou, vonící po ananasu a slupkou podobnou jako Galia
  • Honeydew (medový meloun) s jemnou světle zelenou dužinou a žlutou slupkou
  • Charentais se sladkou a aromatickou dužinou v barvě meruněk a světlezelenou kůrou s nápadným žebernatěním

Pěstování cukrových melounů se nebojte

Cukrové melouny jsou u nás zeleninou okrajovou. A tak trochu opomíjenou. Zahrádkáři mají zafixováno, že cukrový meloun je extrémně náročný na teplo a u nás se dá pěstovat jenom těžko. Opak je ale pravdou. Řekl bych, že náročností na pěstování je cukrový meloun tak na úrovni okurek. Proti chladu je podstatně odolnější než známější meloun vodní a dříve dozrává. Teplo milují i rajčata, okurky nebo papriky, které běžně pěstujeme, takže se není čeho bát.“ uvádí šlechtitel a pěstitel Peter Gajdoštin.

Rady a tipy, jak pěstovat cukrový meloun

  • Pro cukrový meloun vybereme na jižní, před větrem chráněné místo, kam celý den svítí slunce.
  • Zeminu ocení lehčí nebo středně těžkou, hlinitopísčitou a bohatou na humus a živiny, dobře propustnou. Má rád přihnojení chlévskou mrvou nebo vyzrálým kompostem, ideální je zapravení kompostu do jámy pod sazenice. Protože melouny jsou dost náročné i na živiny, někteří je vysazují přímo do kompostu.
  • Předpěstované sazenice (z vlastního výsevu nebo koupené v zahradnictví) vysazujeme na venkovní záhon až koncem května. Před chladem je dočasně chráníme fólií nebo bílou netkanou textilií, zvláště v chladnějších oblastech. Již teploty pod 10 °C zpomalují vývoj rostlin.
  • Výhodné je vysazení sazenic do otvorů černé netkané textilie, která udržuje teplo a dobrou strukturu půdy, zamezí prorůstání plevele, snižuje odpařování vody a navíc zabraňuje případnému zahnívání zrajících plodů.
  • Sazenice cukrového melounu vysazujeme do sponu 120–130 x 50-60 cm. Meloun je liánovitá rostlina a rychle se rozrůstá. Přílišné zahuštění porostu snižuje výnos a ztěžuje sklizeň.
  • Cukrové melouny můžeme pěstovat v pařeništi, fóliovníku či skleníku. V krytých prostorech ale je nezbytné zabezpečit v době kvetení přístup opylovačům – včelám či čmelákům.
  • Cukrové melouny zavlažujeme, až když kvetou, lépe je zalévat je vydatně jednou za týden až dva (podle aktuálního počasí). Doporučuje se také občas zálivku obohatit hnojivem.
  • Nikdy nezaléváme melouny na listy, protože tak je chráníme před plísňovými onemocněními, zejména černou hnilobou okurky (Didymella bryoniae), na kterou jsou melouny náchylné.
  • Cukrové melouny obvykle pěstujeme na záhoně na zemi podobně jako okurky nakládačky, ale proti plísni okurky je dobrým preventivním opatřením vertikální pěstování na síti (opět podobně jako okurky), aby byl omezen kontakt listů s půdou.
  • Koncem léta odstraníme plody, které nemají šanci dorůst a dozrát, protože rostlina tak bude mít více síly pro výživu ostatních plodů. Sklízíme až plně vyzrálé plody.
  • Cukrové melouny můžeme i roubovat podobně jako okurky na vhodné podnože, např. Sprinter F1. Roubování urychlí celkový vývoj rostlin a podpoří snížení výskytu některých houbových chorob.

Jak poznáme, kdy je cukrový meloun zralý

Vůně a změna barvy slupky jsou základní indikátory zralosti. „Ale tím znakem, který vám to skutečně potvrdí, je stopka plodu, respektive její absence. U zralého cukrového melounu se začíná stopka plodu oddělovat. Nejdřív jemně, po okrajích, postupně více a více,“ říká Peter Gajdoštin a dodává: „Když do ní jemně cinkneme prstem, oddělí se úplně. Když chytneme za zralý plod cukrového melounu, prostě nám zůstane v ruce."

Zaštipovat? Nezaštipovat?

„V literatuře najdeme doporučení zaštípnout hlavní výhon za čtvrtým listem. Moc se to dál nerozvádí proč, důvodem má být asi lepší rozvětvení rostliny a lepší nasazení plodů. Každá odrůda má jiný habitus, jedna je hustší, jedna má olistění řidší. Ale větví všechny spolehlivě hodně i bez zaštipování. A později i spolehlivě kvetou a nasazují plody. Takže moje doporučení – nechat růst, nezaštipovat, ony si už cukrové melouny poradí. Ale je to doporučení založené pouze na mých zkušenostech,“ vysvětluje pěstitel Gajdoštin.

Doporučené odrůdy cukrového melounu

Pro domácí pěstování na zahradě jsou vhodnější rané a středně rané odrůdy, které v našich podmínkách stihnou plně dozrát, jsou to například:

  • Ananas: Tradiční odrůda s plody vejčitého tvaru 1,5–2,5 kg těžkými. Mají oranžovou slupku s jemným síťováním a bílou sladkou dužinu. Meloun je vhodný pro pěstování na poli i ve fóliovnících.
  • Emir F1: Odrůda s velkými, podlouhlými, na povrchu síťovanými plody bez vystouplých žeber. Dužina je sytě růžová, sladká a aromatická. Je vhodný i pro pěstování ve fóliových krytech.
  • Halona F1: Velmi raný cukrový meloun. Plody jsou kulovité, s plytkými žebry, velké a těžké, dorůstající hmotnosti až 2 kg. Dužina je oranžová, aromatická, sladká a velice chutná.
  • Jaune Canary: Cukrový meloun s velkými, oválnými plody s jasně žlutou slupkou a bělavou, výrazně sladkou dužinou. Plody jsou skladovatelné v řádu týdnů. Je vhodný i pro pěstování ve fóliových krytech s přístupem hmyzích opylovačů
  • Kajari: Meloun s menšími kulatými plody. Slupka je nahnědlá až bordó s výraznými bílými pruhy. Dužina je zelená a  sladká. Plody jsou velice dekorativní. Velice úrodná odrůda.
  • Model: Odrůda má velmi chutné plody s bílozelenou dužinou pevnější konzistence. Plody jsou menší, kulovité, jemně síťované. V době zralosti se vybarvují ze zelené barvy do sytě žluté.
  • Rich Sweetness: Meloun s malými oválnými plody. Slupka je hladká, lesklá, vybarvující se ze zelené do červenohnědé barvy, s typickými žlutými pruhy. Dužina je tenčí, sladká a výrazně aromatická. Plody jsou velice dekorativní, pro svou velikost a barvu oblíbené mezi dětmi.
  • Solatur: Středně raná, úrodná odrůda. Plod je kulovitý, bez žebrování. Kůra je žlutohnědá, tenká, na povrchu hustě síťovaná. Dužnina je světlezelená, šťavnatá, vláknitá, aromatická a sladká.

Zdroje: pěstitel a šlechtitel Ing. Peter Gajdoštin, zahradkarskaporadna.czcs.wikipedia.org, thegardeningcook.com

Sdílejte článek
Štítky teplo zelenina Asie meloun dýně rajče kompost paprika okurka meloun cukrový meloun cukrový pěstování cukrový meloun odrůdy Vodní meloun

Přečtěte si také