Brusinky léčí močové cesty a posilují imunitu. Jak nejlépe zpracovat plody i listy
Brusinky, červené drobné plody a tmavozelené lesklé lístky brusnice brusinky jsou nejznámějšími a nejúčinnějšími přírodními pomocníky při léčení všech problémů močových cest, ale taky posilují imunitu či brání předčasnému stárnutí. Kyselé a nahořklé brusinky si můžeme nasušit, zamrazit nebo zavařit.
Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), obecně brusinka, kyselinka, kalinka, brusinka, červená borůvka, je nízký plazivý keřík dorůstající do výšky okolo 20 cm. Na zelených větvičkách rostou drobné vejčité listy. Odolná brusnice brusinka roste v kyselých, chudých půdách, na svazích jehličnatých lesů, na vřesovištích a rašeliništích.
Brusnice brusinka kvete od května do července bílými nebo růžovými květy. Kulaté plody jsou nejprve zelené, pak bílé a nakonec červené, velké zhruba 6 mm, dozrávají postupně od srpna až října. Kyselé a nahořklé brusinky se nekonzumují čerstvé!
Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), obecně brusinka Zdroj: Pixabay
Jak brusinky zpracovat
Sbírají se sytě červeně zbarvené plody, které jsou na pohmat pevné. Po sběru brusinky dále nedozrávají. Je vhodné je zpracovat do dvou dnů, protože se brzy kazí.
Brusinky se suší, zamrazují a zavařují:
- Zralé brusinky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem nebo do sušičky tak, aby se navzájem nedotýkaly. Sušíme při teplotě 45 až 55 °C. Brusinky po usušení musí být měkké, ovšem nesmí pouštět šťávu. Sušené plody dáme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme na suchém tmavém místě. Nesmí zvlhnout.
- Pro léčebné využití brusinky zavařujeme ve vlastní šťávě. Zdravé a zralé brusinky očistíme, napěchujeme do sklenic a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 30 minut. Zavařenina vydrží i několik let; nekazí se, neboť v plodech je přirozený konzervační prostředek kyselina benzoová.
- Na zmražení je rozložíme v jedné vrstvě do sáčku nebo vhodné nádoby a dáme do mrazáku, kde vydrží zhruba půl roku.
Brusinkové listy
- Listy se sbírají od konce léta do prvních mrazíků.
- Sušíme je ve stínu rozložené v jedné vrstvě na sušicích platech.
- Správně usušené listy jsou svěže tmavě zelené s nevýraznou vůní a hořkou, svíravou chutí.
- Sušené plody skladujeme v dobře uzavřené nádobě na suchém místě při pokojové teplotě, nejlépe ve tmě.
Brusnice brusinka účinky
- Listy brusnice brusinky obsahují glykosidy, třísloviny, flavonoidy, minerální soli a organické kyseliny.
- Kyselé, nahořklé plody obsahují cukr, kyseliny citronovou, jablečnou, šťavelovou a benzoovou, dále vitamin vitamíny A, B, C, flavonoidy, třísloviny, glykosidy, antokyany, pektin a mnoho minerálních látek (železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, měď, sodík, mangan).
- Ojediněle se v lidové medicíně využívá i brusinkový květ při revmatických onemocněních.
Proč jíst brusinky
Brusnice brusinka patří mezi nejvýraznější rostlinné antioxidanty, její účinky jsou srovnatelné s borůvkami, ostružinami nebo česnekem a cibulí.
„Pomáhá snižovat pravděpodobnost onemocnění srdce a oběhového systému, posiluje imunitu, potlačuje únavu a je osvědčenou prevencí předčasného stárnutí,“ uvádí bylinkář Martin Kolár a dodává: „Především ale brusinka proslula svými močopudnými a dezinfekčními účinky při zánětech močových cest a močového měchýře, protože přispívá k vylučování kyseliny močové a močoviny. Brusinky doporučuji užívat především jako prevenci při opakovaných zánětech močových cest, samovolném úniku moči nebo problémech s prostatou. Své uplatnění mají při střevních, ledvinových a žlučníkových problémech.“ Jako podpůrný prostředek je možné brusinky využít při léčbě cukrovky, přispívá ke snížení hladiny cukru i cholesterolu v krvi. Také pomáhají při prevenci tvorby zubního kazu.
Brusinky nežádoucí účinky
„Užívání brusnice brusinky by se mělo omezit na dobu dvou měsíců, a to maximálně dvakrát ročně. Nesmí se užívat při těžkých poruchách jater a ledvin,“ varuje bylinkář.
Brusinkový čaj pro zdravé močové cesty
Ingredience
- 2–3 lžíce sušených nebo 4–5 lžic čerstvých brusinkových listů
- 500 ml vroucí vody
Příprava
Brusinkové listy zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 15 minut vyluhovat. Scedíme.
Užívání
Toto množství čaje popíjíme po doušcích během dne jako třítýdenní kúru. Opakujeme dvakrát ročně.
Brusinkový čaj Zdroj: iStock
Lék na močový měchýř a prostatu
Ingredience
- 15 až 20 g najemno nakrájených čerstvých brusinkových listů
- 500 ml vody
- 15 ml jablečného octa.
Příprava
Bylinu zalijeme studenou vodou a jablečným octem, zakryjeme a necháme 8 až 12 hodin při pokojové teplotě macerovat. Scedíme.
Užívání
Nápoj vypijeme během dne, ideálně v pěti dávkách po zhruba 100 ml. Jako preventivní kúru užíváme jeden měsíc.
Brusinková šťáva na posílení imunity
Ingredience
- 5 lžic rozdrcených brusinek
- 1 lžíce cukru nebo medu
Příprava
Rozmělněné brusinky smícháme s cukrem nebo medem. Zakryjeme a necháme 6 až 8 hodin v chladu. Pak propasírujeme přes sítko.
Užívání
Brusinková šťáva je skvělá na posílení obranyschopnosti organismu v čase chřipek a nachlazení a k prevenci i léčení močových cest. Pijeme max. 100 ml šťávy denně s vodou, nejlépe ve dvou až třech dávkách.
Jak brusinky pěstovat
- Brusnice brusinka není na pěstování nijak náročná. Dobře prospívá jak na záhoně, tak v květináčích.
- Vysazovat se může celou sezonu, nejlepší je ale jaro a podzim.
- Rostlinka má ráda polostín, ale nepohrdne ani místem na slunci, kde se ale musíme starat o správnou vlhkost půdy.
- Při pěstování v nádobách si musíme dát pozor na přelití a hlídat, aby dlouhodobě nestála ve vodě. Při přelévaní odumře.
- Zeminu potřebuje brusnice brusinka kyselou, nejlépe rašelinový substrát.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkopedie.cz, sazenicka.cz, cs.wikipedia.org