Jak sklízet a zpracovat céčkem nabitý rakytník. Z oranžových plodů udělejte olej, kapky nebo sirup

Rakytník řešetlákový je jedinečná rostlina. Nabízí takové množství vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek jako žádná jiná ovocná dřevina, která u nás roste. Zdroj: iStock

Rakytník řešetlákový: Významný je obsah hippopheinu, látky, která se v těle přeměňuje na serotonin, hormon dobré nálady a štěstí. V 1 kg plodů je údajně tolik vitaminů C, A a E, že to odpovídá půlroční potřebě dospělého člověka. Zdroj: iStock

Rakytník řešetlákový pomáhá udržet celkovou vitalitu, posilovat přirozenou obranyschopnost, zvyšuje odolnost proti virovým onemocněním, stresu a depresím. Zdroj: iStock

Drobné plody rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) mají všestranné léčebné využití. Kyselé žlutooranžové až červenooranžové bobulky jsou bohaté především na vitamin C, ale také B, A, D, F a K, dále obsahují minerální látky (železo, draslík), organické kyseliny, flavonoidy (rutin, kvercetin), barviva, oleje a další zdraví prospěšné látky. Zdroj: iStock

Rakytník řešetlákový: Při sběru drobných plodů s krátkou stopkou, které hustě obrůstají větvičky s ostrými trny, musíme být velmi opatrní, abychom se nepopíchali. Navíc jsou měkké a snadno rozmáčknou. Zdroj: iStock

Jak zpracovat úrodu rakytníku: Rakytníkový čaj pijeme teplý nebo vlažný dvakrát až třikrát denně při prvních příznacích nachlazení. Zdroj: iStock

Jak zpracovat úrodu rakytníku řešetlákového : Domácí rakytníkový olej není tak koncentrovaný jako kupovaný, ale je také prospěšný a účinný. Jako prevenci užíváme 1 lžičku rakytníkového oleje ráno na lačno. Jako podporu léčby třikrát denně 1 lžičku před hlavními jídly. Zdroj: iStock

Jak zpracovat úrodu rakytníku: Z oranžových bobulek můžeme hned po sklizni také vyrobit šťávu, sirup, džem apod. Při tepelné úpravě dbáme na to, aby plody nepřišly do styku s kovy a zbytečně dlouho se nezahřívaly. Zdroj: iStock

Jak zpracovat úrodu rakytníku: Plody rakytníku sušíme nejlépe několik hodin v sušičce nebo rozprostřené na plechu v pootevřené troubě při teplotě 80 °C. Správně usušený rakytník je vláčný, má svou přirozenou barvu a vůni. Když začne hnědnout, je přesušený. Zdroj: iStock
Drobné plody rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) mají všestranné léčebné využití. Kyselé žlutooranžové až červenooranžové bobulky jsou bohaté především na vitamin C, ale také B, A, D, F a K, dále obsahují minerální látky (železo, draslík), organické kyseliny, flavonoidy (rutin, kvercetin), barviva, oleje a další zdraví prospěšné látky. Významný je obsah hippopheinu, látky, která se v těle přeměňuje na serotonin, hormon dobré nálady a štěstí. V 1 kg plodů je údajně tolik vitaminů C, A a E, že to odpovídá půlroční potřebě dospělého člověka.

Drobné plody rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) mají všestranné léčebné využití. Zdroj: iStock

Drobné plody rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) mají všestranné léčebné využití. Zdroj: iStock
Rakytník řešetlákový účinky na zdraví
- Rakytník přirozeně posiluje imunitu a pomáhá při prevenci, léčbě i rekonvalescenci mnoha onemocnění.
- Pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu a vykazuje protinádorovou aktivitu.
- Kromě toho příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém.
- Přispívá ke zdravému trávení.
- Podporuje pohybové ústrojí.
- Je vhodný při detoxikaci organismu.
- Úspěšně bojuje se stresem.
- Příznivě působí na krevní oběh.
- Hojí sliznice dýchacího i trávicího ústrojí.
- Rakytník pomáhá při léčbě řady kožních onemocnění, regeneruje pokožku při drobných poraněních, ale i popáleninách a omrzlinách.
Jak rakytník řešetlákový pěstovat a jak ho využít se dozvíte zde.
Jak sklízet plody rakytníku
- Sladce kyselé žlutooranžové až červenooranžové plody rakytníku, velikostí jsou mezi borůvkami a višněmi, sbíráme od srpna do listopadu podle odrůdy. Mohu se sbírat i vzimě, když mrzne.
- Při sběru drobných plodů s krátkou stopkou, které hustě obrůstají větvičky s ostrými trny, musíme být velmi opatrní, abychom se nepopíchali. Navíc jsou měkké a snadno rozmáčknou.
- Nejbezpečnější je větévky rakytníku s plody ostříhat, dát do mrazáku a pak sesbírat zmrzlé bobulky. Ovšem aby rostlina dobře prospívala, neměli bychom z ní odstřihnout nikdy více než třetinu větviček. Nechceme-li rakytník stříhat, bobulky sklízíme v rukavicích a použijeme malé nůžky.

Při sběru drobných plodů s krátkou stopkou, které hustě obrůstají větvičky s ostrými trny, musíme být velmi opatrní, abychom se nepopíchali. Navíc jsou měkké a snadno rozmáčknou. Zdroj: iStock

Při sběru drobných plodů s krátkou stopkou, které hustě obrůstají větvičky s ostrými trny, musíme být velmi opatrní, abychom se nepopíchali. Navíc jsou měkké a snadno rozmáčknou. Zdroj: iStock
Jak plody rakytníku zpracovat
Sušení
Plody rakytníku sušíme nejlépe několik hodin v sušičce nebo rozprostřené na plechu v pootevřené troubě při teplotě 80 °C. Správně usušený rakytník je vláčný, má svou přirozenou barvu a vůni. Když začne hnědnout, je přesušený. Po usušení můžeme plody rakytníku rozemlít na masovém mlýnku na prášek. Usušené plody uchováváme v dobře uzavřených tmavých nádobách.
Zavařování
Z oranžových bobulek můžeme hned po sklizni také vyrobit šťávu, sirup, džem apod. Při tepelné úpravě dbáme na to, aby plody nepřišly do styku s kovy a zbytečně dlouho se nezahřívaly.
Zmrazení
Omyté a osušené plody necháme zamrazit na −18 °C. Na rozdíl od tepelně zpracovaného či sušeného rakytníku si mražený uchovává nejvíce léčivých účinků.

Plody rakytníku sušíme nejlépe několik hodin v sušičce nebo rozprostřené na plechu v pootevřené troubě při teplotě 80 C. Správně usušený rakytník je vláčný, má svou přirozenou barvu a vůni. Zdroj: iStock

Plody rakytníku sušíme nejlépe několik hodin v sušičce nebo rozprostřené na plechu v pootevřené troubě při teplotě 80 C. Správně usušený rakytník je vláčný, má svou přirozenou barvu a vůni. Zdroj: iStock
Rakytník řešetlákový recepty
Domácí rakytníkový olej na posílení imunity
Ingredience
- 500 g rakytníku řešetlákového
- 500 ml kvalitního oleje
Postup
Plody rakytníku rozdrtíme a zalijeme olejem zahřátým na 45 až 50 °C. Uzavřeme a jeden až dva týdny necháme na tmavém místě, každý den důkladně protřepeme. Pak scedíme, zbylou hmotu důkladně propasírujeme přes pláténko. Olej kromě účinných látek bude mít i přirozenou rakytníkovou vůni. Olej skladujeme v tmavé skleněné nádobě při pokojové teplotě.
Použití
Domácí rakytníkový olej není tak koncentrovaný jako kupovaný, ale je také prospěšný a účinný. Jako prevenci užíváme 1 lžičku rakytníkového oleje ráno na lačno. Jako podporu léčby třikrát denně 1 lžičku před hlavními jídly.
Rakytníkový čaj proti chřipce a nachlazení
Ingredience
- 2 lžíce rakytníku řešetlákového
- 250 ml studené vody,
- 1 lžička kvalitního medu
Postup
Rakytník nadrtíme, zalijeme vodou, pomalu přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Sejmeme, necháme částečně zchladnout, pak scedíme. Osladíme medem.
Použití
Rakytníkový čaj pijeme teplý nebo vlažný dvakrát až třikrát denně při prvních příznacích nachlazení.
Rakytníkové kapky proti stresu
Ingredience
- 1 díl rozemletého sušeného nebo drceného čerstvého či mraženého rakytníku řešetlákového
- 4 díly čirého alkoholu (vodka, slivovice)
Postup
Rakytník zalijeme alkoholem. V uzavřené lahvi necháme macerovat tři až čtyři týdny, každý den protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr a přelijeme do malých hlaviček z tmavého skla.
Použití
Rakytníková tinktura se užívá po 10–15 kapkách třikrát denně.

Z oranžových bobulek můžeme hned po sklizni také vyrobit šťávu, sirup, džem apod. Při tepelné úpravě dbáme na to, aby plody nepřišly do styku s kovy a zbytečně dlouho se nezahřívaly. Zdroj: iStock

Z oranžových bobulek můžeme hned po sklizni také vyrobit šťávu, sirup, džem apod. Při tepelné úpravě dbáme na to, aby plody nepřišly do styku s kovy a zbytečně dlouho se nezahřívaly. Zdroj: iStock
Rakytníkový sirup
Ingredience
- 1 kg rakytníku řešetlákového
- 500 g želírovacího cukru 3 : 1
- 1 l vody
Postup
Bobulky rakytníku (čerstvé nebo mražené) povaříme několik minut ve vodě. Necháme zchladnout, pak směs rozmixujeme. Tím se dužina rozpadne a propasírováním se zbavíme semínek a slupek. Propasírovanou tekutinu svaříme s želírovacím cukrem. Vroucí sirup naplníme do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujeme víčka i hrdla a po uzavření otočíme dnem vzhůru.
Rakytníkový džem
Ingredience
- asi 1,2 kg rakytníku
- 1 sáček Gelfixu
- 1 kg cukru
Postup
Zralé plody rakytníku opereme, zalijeme trochou vody, aby se nepřipálily, a krátce podusíme. Rozmixujeme a propasírujeme, abychom se zbavili peciček a slupek (komu slupky a pecičky nevadí, pasírování vynechá). Přidáme želírovací přípravek, přivedeme za stálého míchání k varu, vmícháme cukr a opět za stálého míchání 5 minut povaříme. Sejmeme z plotýnky a případnou pěnu odstraníme. Tuhost ověříme tím, že kápneme lžičku džemu na vychlazený talířek, když směs ztuhne, můžeme plnit do sklenic. Uzavřené sklenice necháme asi 10 minut stát dnem vzhůru.
Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkovo.cz, magazin.recepty.cz