reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak zpracovat rakytník: Z oranžových plodů můžete udělat léčivý olej nebo tinkturu, rakytníkový sirup i džem

Lenka Valjentová , Vydáno: 11.09.2020
Jak zpracovat úrodu rakytníku: Z oranžových plodů můžeme udělat domácí léčivý olej nebo tinkturu, rakytníkový sirup i džem
Autor: istock.com Jak zpracovat úrodu rakytníku: Z oranžových plodů můžeme udělat domácí léčivý olej nebo tinkturu, rakytníkový sirup i džem
Rakytník řešetlákový je jedinečná rostlina. Nabízí takové množství vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek jako žádná jiná ovocná dřevina, která u nás roste. Rakytník pomáhá udržet celkovou vitalitu, posilovat přirozenou obranyschopnost a bojovat proti nádorům, zvyšuje odolnost proti virovým onemocněním, stresu a depresím. Je skvělou prevencí civilizačních chorob a vhodný při detoxikaci. Rakytník má pozitivní vliv na pokožku. Drobné žlutooranžové až červenooranžové drobné bobulky dozrávají právě teď, a tak vám poradíme, jak je sklízet, jak je usušit, zmrazit a konzervovat. Prozradíme recepty na domácí rakytníkový olej na posílení imunity, tinkturu proti stresu, čaj proti chřipce a nachlazení i skvělý sirup a džem.

reklama

Drobné plody rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) mají všestranné léčebné využití. Kyselé žlutooranžové až červenooranžové bobulky jsou bohaté především na vitamin C, ale také B, A, D, F a K, dále obsahují minerální látky (železo, draslík), organické kyseliny, flavonoidy (rutin, kvercetin), barviva, oleje a další zdraví prospěšné látky. Významný je obsah hippopheinu, látky, která se v těle přeměňuje na serotonin, hormon dobré nálady a štěstí. V 1 kg plodů je údajně tolik vitaminů C, A a E, že to odpovídá půlroční potřebě dospělého člověka.

Drobné žlutooranžové až červenooranžové plody rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) mají všestranné terapeutické využití
Autor: istock.com Drobné žlutooranžové až červenooranžové plody rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) mají všestranné terapeutické využití

Rakytník a zdraví

Rakytník řešetlákový přirozeně posiluje imunitu a pomáhá při prevenci, léčbě i rekonvalescenci mnoha onemocnění, pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu a vykazuje protinádorovou aktivitu. Kromě toho příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, přispívá ke zdravému trávení a podporuje pohybové ústrojí. Je vhodný při detoxikaci organismu a úspěšně bojuje se stresem. Příznivě působí i na krevní oběh, působí hojivě na sliznice dýchacího i trávicího ústrojí i na klouby Rakytník pomáhá při léčbě řady kožních onemocnění, regeneruje pokožku při drobných poraněních, ale i popáleninách a omrzlinách.

Jak rakytník řešetlákový pěstovat a jak ho využít se dozvíte zde.

Jak zpracovat úrodu rakytníku: v 1 kg plodů je údajně tolik vitaminů C, A a E, že to odpovídá půlroční potřebě dospělého člověka
Autor: istock.com Jak zpracovat úrodu rakytníku: v 1 kg plodů je údajně tolik vitaminů C, A a E, že to odpovídá půlroční potřebě dospělého člověka

3 tipy, jak na sklizeň plodů rakytníku

  1. Sladce kyselé žlutooranžové až červenooranžové plody rakytníku, velikostí jsou mezi borůvkami a višněmi, sbíráme od srpna do listopadu podle odrůdy. Mohu se sbírat i v zimě, když mrzne.
  2. Při sběru drobných plodů s krátkou stopkou, které hustě obrůstají větvičky s ostrými trny, musíme být velmi opatrní, abychom se nepopíchali. Navíc jsou měkké a snadno rozmáčknou. 
  3. Nejbezpečnější je větévky rakytníku s plody ostříhat, dát do mrazáku a pak sesbírat zmrzlé bobulky. Ovšem aby rostlina dobře prospívala, neměli bychom z ní odstřihnout nikdy více než třetinu větviček. Nechceme-li rakytník stříhat, bobulky sklízíme v rukavicích a použijeme malé nůžky.
Při sběru drobných plodů s krátkou stopkou, které hustě obrůstají větvičky s ostrými trny, musíme být opatrní, abychom se nepopíchali
Autor: istock.com Při sběru drobných plodů s krátkou stopkou, které hustě obrůstají větvičky s ostrými trny, musíme být opatrní, abychom se nepopíchali

Jak plody rakytníku po sklizni zpracovat

Sušení

Plody rakytníku sušíme nejlépe několik hodin v sušičce nebo rozprostřené na plechu v pootevřené troubě při teplotě 80 °C. Správně usušený rakytník je vláčný, má svou přirozenou barvu a vůni. Když začne hnědnout, je přesušený. Po usušení můžeme plody rakytníku rozemlít na masovém mlýnku na prášek. Usušené plody uchováváme v dobře uzavřených tmavých nádobách.

Zavařování

Z oranžových bobulek můžeme hned po sklizni také vyrobit šťávu, sirup, džem apod. Při tepelné úpravě dbáme na to, aby plody nepřišly do styku s kovy a zbytečně dlouho se nezahřívaly.

Zmrazení

Omyté a osušené plody vložíme do polyetylenových sáčků a necháme zamrazit na –18 °C.  Na rozdíl od tepelně zpracovaného či sušeného rakytníku si mražený uchovává nejvíce léčivých účinků.

Jak zpracovat úrodu rakytníku: správně usušené plody rakytníku jsou vláčné, mají svou přirozenou barvu a vůni
Autor: istock.com Jak zpracovat úrodu rakytníku: správně usušené plody rakytníku jsou vláčné, mají svou přirozenou barvu a vůni

Domácí rakytníkový olej na posílení imunity

Ingredience

  • 500 g rakytníku
  • 500 ml kvalitního oleje

Postup

Plody rakytníku rozdrtíme a zalijeme olejem zahřátým na 45 až 50 °C. Uzavřeme a jeden až dva týdny necháme na tmavém místě, každý den důkladně protřepeme. Pak scedíme, zbylou hmotu důkladně propasírujeme přes pláténko. Olej kromě účinných látek bude mít i přirozenou rakytníkovou vůni. Olej skladujeme v tmavé skleněné nádobě při pokojové teplotě.

Použití

Domácí rakytníkový olej není tak koncentrovaný jako kupovaný, ale je také prospěšný a účinný. Jako prevenci užíváme 1 lžičku rakytníkového oleje ráno na lačno. Jako podporu léčby třikrát denně 1 lžičku před hlavními jídly.

Jak zpracovat úrodu rakytníku: domácí rakytníkový olej
Autor: istock.com Jak zpracovat úrodu rakytníku: domácí rakytníkový olej

Rakytníkový čaj proti chřipce a nachlazení

Ingredience 

  • 2 lžíce rakytníku
  • 250 ml studené vody,
  • 1 lžička kvalitního medu

Postup

Rakytník nadrtíme, zalijeme vodou, pomalu přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Sejmeme, necháme částečně zchladnout, pak scedíme. Osladíme medem.

Použití

Rakytníkový čaj pijeme teplý nebo vlažný dvakrát až třikrát denně při prvních příznacích nachlazení.

Jak zpracovat úrodu rakytníku: rakytníkový čaj proti chřipce a nachlazení
Autor: istock.com Jak zpracovat úrodu rakytníku: rakytníkový čaj proti chřipce a nachlazení

Rakytníkový elixír proti stresu

Ingredience

1 díl rozemletého sušeného nebo drceného čerstvého či mraženého rakytníku

3 díly čirého alkoholu (vodka, slivovice)

Postup

Rakytník zalijeme alkoholem. V uzavřené lahvi necháme macerovat tři až čtyři týdny, každý den protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr a přelijeme do malých hlaviček z tmavého skla.

Použití

Rakytníková tinktura se užívá po 10–15 kapkách třikrát denně.

Jak zpracovat úrodu rakytníku: při přípravě sirupu je nejvíc nepříjemné otrhávání bobulek rakytníku, ale když nastříháme celé větvičky a dáme je zmrazit, půjdou sundat mnohem snáz
Autor: archiv Labeta Jak zpracovat úrodu rakytníku: při přípravě sirupu je nejvíc nepříjemné otrhávání bobulek rakytníku, ale když nastříháme celé větvičky a dáme je zmrazit, půjdou sundat mnohem snáz

Rakytníkový sirup

Ingredience

  • 1 kg rakytníku
  • 500 g BIO třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
  • 1 l vody

Postup

Bobulky rakytníku (čerstvé nebo mražené) povaříme několik minut ve vodě. Necháme zchladnout, pak směs rozmixujeme. Tím se dužina rozpadne a propasírováním se zbavíme semínek a slupek. Propasírovanou tekutinu svaříme s želírovacím cukrem. Vroucí sirup naplníme do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujeme víčka i hrdla a po uzavření otočíme dnem vzhůru.

Jak zpracovat úrodu rakytníku: domácí rakytníkový sirup
Autor: istock.com Jak zpracovat úrodu rakytníku: domácí rakytníkový sirup

Rakytníkový džem

Ingredience

  • asi 1,2 kg rakytníku
  • 1 sáček Gelfixu
  • 1 kg cukru

Postup

Zralé plody rakytníku opereme, zalijeme trochou vody, aby se nepřipálily, a krátce podusíme. Rozmixujeme a propasírujeme, abychom se zbavili peciček a slupek (komu slupky a pecičky nevadí, pasírování vynechá). Přidáme želírovací přípravek, přivedeme za stálého míchání k varu, vmícháme cukr a opět za stálého míchání 5 minut povaříme. Sejmeme z plotýnky a případnou pěnu odstraníme. Tuhost ověříme tím, že kápneme lžičku džemu na vychlazený talířek, když směs ztuhne, můžeme plnit do sklenic. Uzavřené sklenice necháme asi 10 minut stát dnem vzhůru.

Mohlo by vás tak zajímat:

Brusinky pomáhají léčit močové cesty a posilují imunitu

Brusinky léčí močové cesty a posilují imunitu. Jak nejlépe zpracovat plody i listy?

Sbírejte kaštany! Přestanou vás bolet záda a nebudete mít rýmu

Sbírejte kaštany! Přestanou vás bolet záda a nebudete mít rýmu

Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, musíte se poprat s trny a chloupky ukrytými pod dužinou

Jděte k šípku! Aneb jak si udělat pořádné zásoby vitamínu C na zimu

Sběr rakytníkových plodů je kvůli trnitým větvím spíš očistec. Pokud ale vytrváte a sklizeň šikovně zpracujete, budete mít dostatečný přísun céčka a dalších vitamínů na celý rok

Rakytník obsahuje 10x více vitamínu C než pomeranč. Jak ho pěstovat?

Článek je zařazen v: rakytník řešetlákový , Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) , domácí rakytníkový olej recept , rakytníkový džem , rakytníkový sirup , rakytníkový čaj , rakytníkový elixír

reklama

Přečtěte si také