Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Máta peprná je bylina, která vyčistí nos i mastnou pleť

Většina z nás mátový čaj pije jako vynikající přírodní lék na zažívací obtíže. Věděli jste ale, že máta vydatně pomáhá i při nachlazení, zánětu dutin nebo mastné pleti? Při jejím užívání ale buďte opatrní, ne vždy a pro každého je vhodná.
Vydáno: 11.08.2016
Máta si poradí i s ucpaným nosem. Dnes ji inhalujeme, staří bylinkáři ale dokonce doporučovali šňupání prášku ze sušené máty.

Máta peprná (Mentha piperita) je jednou z nejužívanějších léčivek. Neobejdou se bez ní ani výrobci kosmetiky a samozřejmě kuchaři a milovníci dobrého jídla. Jedná se o trvalku, kterou můžeme bez problémů pěstovat na zahrádce, ale i na balkoně nebo v květináči na okně, je skutečně nenáročná, postačí, když ji ochráníme před prudkým sluncem a suchem.

Plevel plný mentolu

Máta peprná je trvalka, která se volně v přírodě vyskytuje jen vzácně, ale v našich zahrádkách patří k nejoblíbenějším bylinkám. Dorůstá výšky až 80 centimetrů, její chlupaté čtyřhranné lodyhy se zubatými podlouhlými lístky se během léta postupně rozvětvují a v červenci a v srpnu fialově vykvetou. Rostlina vyhání řadu mladých výhonků, které snadno koření a rozrůstají se i tam, kde už jsme ji neměli v úmyslu pěstovat. Máta mimo jiné obsahuje mentol, díky kterému tak nezaměnitelně voní a chutná.

Ještě je čas, tak sušte…

Mátu sušíme od července do září. Sbíráme jenom samotné lístky (nejlépe těsně před tím, než rostlina vykvete) nebo celou nať i s květy. Pro sběr jsou ideální suché, slunné dny v čase kolem poledne. Bylinu sušíme ve stínu, ale snažíme se, aby tento proces byl co nejrychlejší. Při příliš pomalém sušení totiž lístky hnědnou a jsou pak nepoužitelné. Při sušení v sušičce nebo v troubě dbáme na to, aby nastavená teplota nepřesáhla 35 ºC. Skladujeme v pevně uzavřené nádobě nejdéle jeden rok. Pro léčebné účely využíváme nálev ze sušené máty, případně olej nebo tinkturu.

Pro některé je mátový čaj opravdovou lahůdkou, pro jiné lékem…
Pro některé je mátový čaj opravdovou lahůdkou, pro jiné lékem…
Thinkstockphotos

Před jídlem, nebo po něm?

Nálev připravíme z jedné až dvou lžiček sušených lístků a čtvrt litru vroucí vody. Bylinku zalijeme a necháme pod pokličkou 10 minut louhovat. Šálek čaje vypitý zhruba hodinu před jídlem je ideální při nechutenství, podpoří totiž chuť k jídlu a činnost žaludku. Šálek mátového čaje po jídle by si zase měli dopřát ti, které trápí nadýmání nebo to s konzumací prostě jen přehnali a je jim těžko. Máta působí protizánětlivě, takže připravený nálev můžeme kloktat při bolesti v krku, stejně dobře poslouží i jako ústní voda s dezinfekčními účinky. Horký čaj můžeme také inhalovat a to při potížích s dutinami nebo při nachlazení a zánětu průdušek.

Mátové mazání

Mátový olej má široké využití. Můžete si ho zkusit vyrobit sami. Foto:

Inhalovat můžeme i páru z horké vody, do níž jsme nakapali mátový olej. Ten je běžně k dostání v prodejnách s přírodními produkty, ale pokud se vám máta na záhoně dostatečně rozrostla, můžete si ho zkusit vyrobit sami – jeden z dostupných receptů radí lehce napěchovat sklenici čerstvě nasušenou mátou, zalít olivovým nebo slunečnicovým olejem a nechat dva týdny na slunci. Poté stačí všechen olej scedit do lahvičky a uchovat v chladu a temnu. Olej působí chladivě a v koupeli přináší úlevu při revmatismu, namožených svalech nebo bolestech kloubů. Při bolestech hlavy stačí kápnout olej na vlhký kapesník a přiložit na čelo, s mastnou pletí si poradíme když pár kapiček oleje vetřeme do navlhčené pokožky.

Lístky na talíři

Máta je stále populárnější i v našich kuchyních. V čerstvém stavu je nepostradatelná do některých alkoholických a nealkoholických koktejlů nebo do řecké okurkové speciality s názvem tzatziki. Sušenou mátu používáme jako koření k masům nebo například do pomazánek. Řada lidí miluje mátu natolik, že čaj z ní popíjí jen kvůli chuti nebo si alespoň pár lístečků přidává do černého čaje. Máta je skutečně úžasná, měli bychom ale vědět, že není vhodná pro ženy v prvních měsících těhotenství, kojící matky, malé děti a pro ty, kteří užívají homeopatika. Pokud si nejsme jisti, poradíme se s lékařem, to se ostatně týká i většiny ostatních bylinek. Navíc platí, že mátový čaj by se neměl popíjet nepřetržitě – bylinkáři doporučují po deseti dnech užívání čaje udělat alespoň sedmidenní přestávku.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Koriandr je koření i lék

Koriandr je koření, mocné afrodiziakum i přírodní lék

Bazalka pravá

Bazalka je božská bylina z Indie

Jde to i bez chemie

Jak na mravence, moly a další hmyz v domácnosti? Fungují bylinky i koření. Na mravence třeba skořice


Reklama
Článek je zařazen v: Máta peprná
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama