Encyklopedie

26. května 2014 19:25

Iva Kropáčková

Máta peprná / Mentha piperita L.

Tradiční léčivá a kulinářská rostlina

Použití:

Používá se jako pomocný prostředek při mírných trávících obtížích, nechutenství provázeném nadýmáním, pocitem plnosti střev zplynatosti. Dále pak při zánětlivých onemocněních zažívacího traktu, žlučníku a žlučových cest.

Máta peprná je velmi populární aromatická a kořeninová rostlina povzbuzující trávení, tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje mírné střevní křeče.

Přidává se též do různých čajových směsí a pokrmů za účelem vylepšení chuti.

Máta peprná/Mentha piperita L., Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky rostliny máta peprná

Přečtěte si také