25. června 2014 05:30
Markéta ZídkováNejvděčnější zelenina? Dýně
Je to neuvěřitelné, kolik hmoty dokáže jedna rostlina vyprodukovat.
Zelenina v tomto ročním období na záhonech rychle roste. Zvláště dýně a melouny nabírají na objemu jako žena v posledních měsících těhotenství.
Máte-li na záhonu alespoň jednu sazenice dýně (žlutou nebo zelenou), máte o dýňové dobroty postaráno. Hybridní odrůdy nám na jednom keříku dají i deset patnáct kusů této výtečné zeleniny.
Sklízejte je pravidelně, jakmile vyrostou do požadované velikosti. Nenechte je přerůst, to pak rostlina přestane nasazovat malé plůdky. Dýně pravidelně zaléváme, nesmí přeschnout a jednou za 14 dnů hnojíme kombinovanými hnojivy. Pozor na plíseň, v mokrém období takřka ze dne na den může napadnout porosty a zničit je. Je-li mokrý červen, raději včas sáhněte po chemické ochraně.
Na podzim a v zimě, kdy pomalu dochází čerstvá (vlastní) zelenina, dýně oceníte, můžete je ve sklepě dlouho skladovat a mít ji jako zásobárnu čerstvé vlákniny.
(mw)