reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Neobvyklé druhy listové zeleniny, které jste na talíři ještě neměli

Simona Sedláčková , Vydáno: 27.05.2020
Komatsuna a mizuna
Autor: istockphoto.com Komatsuna a mizuna
Pod pojmem listová zelenina si většinou představujeme hlávkový salát nebo špenát, ale její nabídka je pestřejší, než si možná umíme představit. Pokud rádi objevujete kulinářský svět a poznáváte nové chutě, pak se možná necháte zlákat k pěstování rostlin, které jinde ve světě považují za běžné. Nebojte se, semínka snadno seženete i v našich končinách a na jejich výsev ještě není pozdě.

reklama

Komatsuna, zelená hořčice, hořčice čínská (Brassica rapa var. komatsuna)

Listová zelenina vhodná v raném stadiu do salátů, starší listy se upravují dušením. Pěstuje se především pro svou pikantní chuť, ale i pro vysoký obsah vápníku, draslíku, fosforu i betakarotenu. Vitaminu C obsahuje dokonce 10x více než citrony.

Komatsuna je zelenina se silnými, robustními listy, která nepřitahuje téměř žádné choroby ani škůdce. Výsev se provádí v období krátkých dní, tedy na jaře a na podzim přímo na záhon. V zimě se může pěstovat v truhlíku

Komatsuna, zelená hořčice, hořčice čínská (Brassica rapa var. komatsuna)
Autor: istockphoto.com Komatsuna, zelená hořčice, hořčice čínská (Brassica rapa var. komatsuna)

Mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica)

Listová zelenina velmi jemné chuti, využívaná do salátů i dušená jako špenát. Sklízet se mohou celé rostliny nebo jen listy, které se opatrně odlamují. Konzumovat se mohou i mladá květenství. Je hodnotná především pro vysoký obsah vitaminu C, vápníku a draslíku a naopak velmi nízký obsah cukrů.

Mizuna se vysévá od jara do léta přímo na záhon, kde roste velmi rychle. Ke sklizni je připravena už za 40 dnů. Může se pěstovat i v truhlíku.

Mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica)
Autor: istockphoto.com Mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica)

Šrucha zelná (Portulaca oleracea)

Jednoletá bylina, pocházející z Asie, byla oblíbená už v dobách dávné antiky. Používá se do salátů, lehce připomíná svou kyselou chutí šťovík.

Přímý výsev se provádí od konce května do srpna. Šrucha zelná miluje slunce a teplo, jinak nemá žádné velké nároky. Dá se pěstovat i v truhlíku za oknem. Roste velmi rychle, za 6 týdnů už můžete sklízet.

Šrucha zelná (Portulaca oleracea)
Autor: istockphoto.com Šrucha zelná (Portulaca oleracea)

Křez úzkolistý (Diplotaxis tenuifolia)

Málo známá zelenina, která se pěstuje jako trvalka a způsobem použití se podobá rukole. Je vhodná do salátů nebo spařená jako příloha k masu. Má pikantní chuť.

Semena se vysévají během března a dubna na slunečné a suché stanoviště, ale může se pěstovat i doma za oknem. Výhodou křezu je, že nechutná slimákům. 

Křez úzkolistý (Diplotaxis tenuifolia)
Autor: istockphoto.com Křez úzkolistý (Diplotaxis tenuifolia)

Které další, méně obvyklé druhy zeleniny stojí za to poznat?

Vodnice Jak pěstovat staročeskou zeleninu s chutí něco mezi kedlubnou a ředkvičkou

VODNICE: Jak pěstovat staročeskou zeleninu na zahradě, na balkoně i za oknem

Kadeřávek: Jak pěstovat kudrnatou kapustu a užívat si čerstvých vitaminů i v zimě

KADEŘÁVEK: Jak pěstovat kadeřavou kapustu a mít vlastní zeleninu i v zimě

Sladký fenykl: Jak vypěstovat léčivou zeleninu, která voní po lékořici a chutná po anýzu

SLADKÝ FENYKL: Jak pěstovat zeleninu, která voní po lékořici a chutná po anýzu

Šťovík slaví comeback! Jak pěstovat a jíst překvapivě dobrou a zdravou zeleninu

Šťovík slaví comeback! Jak pěstovat a jíst překvapivě dobrou a zdravou zeleninu

Článek je zařazen v: komatsuna , zelená hořčice , hořčice čínská , Brassica rapa var. komatsuna , Mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica) , Šrucha zelná (Portulaca oleracea) , Křez úzkolistý (Diplotaxis tenuifolia) , listová zelenina , neobvyklá , cizokrajná

reklama

Přečtěte si také