Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Šťovík slaví comeback! Jak pěstovat a jíst překvapivě dobrou a zdravou zeleninu

Možná si teď říkáte, proč pěstovat šťovík, když je ho plno na loukách, v příkopech, kolem cest nebo u lesa. Ale jako zelenina se pěstuje jiná rostlina, než ten v přírodě běžně rostoucí plevel - šťovík zahradní  V kuchyni se používal po mnoho staletí, pak na něj bohužel kuchaři zapomněli. Dnes však slaví velký comeback jako moderní zdravá zelenina s osvěžující citronově kyselou chutí. Poradíme, jak šťovík zahradní pěstovat, proč je tak zdravý a co s ním dělat, pokud to nevíte.
Vydáno: 04.04.2020
Šťovík slaví comeback! Jak pěstovat a jíst překvapivě dobrou a zdravou zeleninu
Autor: istock.com Šťovík slaví comeback! Jak pěstovat a jíst překvapivě dobrou a zdravou zeleninu

Šťovík zahradní (Rumex patientia ) je známý taky jako špenátový šťovík. Tahle zdravá a chutná zelenina, kterou v antice používali jako protiváhu tučných jídel a středověku jako prostředek proti kurdějím, sice upadla do zapomnění, ale v poslední době naštěstí opět nachází místo v našich zahradách a hlavně na talířích. Šťovík jako zelenina je oblíbený zejména ve Středomoří, v Německu a Francii.

Šťovík zahradní (Rumex patientia nebo Rumex acetosa spp. Horticola) je známý taky jako špenátový šťovík
Autor: istock.com Šťovík zahradní (Rumex patientia nebo Rumex acetosa spp. Horticola) je známý taky jako špenátový šťovík

Šťovík kyselý

Všichni asi známe a už jsme ochutnali šťovík kyselý (Rumex acetosa), který roste skoro všude jako plevel. I planý šťovík je jedlý a zdravý, ale sbíráme jen svěží mladé lístky šťovíku brzy na jaře, kdy jsou ještě křehké, pak hořknou. Připravujeme z nich saláty, polévky, přidáváme je do salátů a tvarohových pomazánek, planý šťovík je vynikající do velikonoční nádivky.

Šťovík kyselý (Rumex acetosa) roste skoro všude jako plevel
Autor: istock.com Šťovík kyselý (Rumex acetosa) roste skoro všude jako plevel

Šťovík je zdravá zelenina

Šťovík zahradní má podobnou biologickou hodnotu jako špenát, v listech je obsažen také provitamin A, vitamin C, bílkoviny a minerální látky. Obsahuje vitaminy A  B1 a C, bílkoviny, třísloviny, silice, vápník, draslík, železo, ale také hodně kyseliny šťavelové, která by tělu odebírala vápník, proto se musí jíst i šťovík s rozvahou. Abychom zmírnili jeho kyselost a neutralizovali účinky kyseliny šťavelové, doplňujeme pokrmy mlékem, smetanou, sýrem, majonézou nebo vejcem. Konzumace šťovíku pomáhá s detoxikací organismu, posiluje přirozenou imunitu, zvyšuje také hladinu železa, pomáhá při chorobách s krvetvorbou, podporuje trávení, stimuluje činnost jater a je vhodný i při zácpě.

Konzumace šťovíku pomáhá s detoxikací organismu a posiluje přirozenou imunitu
Autor: archiv Semo Konzumace šťovíku pomáhá s detoxikací organismu a posiluje přirozenou imunitu

11 pravidel pěstování šťovíku zahradního

  1. Šťovík zahradní je na pěstování nenáročná trvalka, Potřebuje polostinné místo s hlubokou, vlhčí půdou, bohatou na živiny.
  2. Půdu zkypříme, zbavíme plevele a asi týden před vysetím pohnojíme organickým hnojivem.
  3. Šťovík vyseváme nejlépe na podzim, od konce srpna do začátku října. Rostlina spolehlivě přezimuje. Výsev je možný také na jaře a to v dubnu.
  4. Semena vyséváme přímo na záhon do řádků vzdálených 30 až 40 cm a po vzejití vyjednotíme na vzdálenost 20 až 25 cm. Klíčení obvykle trvá 10 až 20 dnů.
  5. Se sklizní listů začínáme v době, kdy mají rostliny 4–5 listů.
  6. Zelené šťavnaté lístky můžeme sklízet již za dva měsíce a během vegetačního období zhruba každý měsíc až do listopadu.
  7. Část listů musí na rostlině zůstat, aby došlo k dalšímu obrostu rostliny. Na jaře sklízíme listy z podzimního výsevu. Sklizeň probíhá po celou dobu vegetace od jara do podzimu.
  8. Listy odřezáváme nebo trháme opatrně, abychom nepoškodili pupeny v úžlabí.
  9. Jakmile se objeví květní stonky, včas je vylámeme, čímž podpoříme růst nových listů a prodloužíme sklizňové období.
  10. V době vegetace pravidelně zaléváme, odplevelujeme a přihnojujeme kvalitním kompostem.
  11. Rostlina je mrazuvzdorná, na jednom místě lze rostliny ponechat 3 - 5 let. Pěstují se však jednoleté rostliny, které jsou nejchutnější. Stářím rostlina hořkne.
Šťovík zahradní: zelené šťavnaté lístky můžeme sklízet již za dva měsíce a během vegetačního období zhruba každý měsíc až do listopadu
Autor: istock.com Šťovík zahradní: zelené šťavnaté lístky můžeme sklízet již za dva měsíce a během vegetačního období zhruba každý měsíc až do listopadu

Šťovík zahradní v kuchyni

Šťovík jíme především čerstvý. Máme-li ho více najednou, vydrží v lednici až 14 dní. Můžeme ho také zamrazit, ovšem ztratí přitom mnoho velmi pozitivních látek. Konzumují se dobře vyvinuté listové růžice nebo jen samotné mladé listy bez řapíků. V kuchyni se šťovík používá především pro svou osvěžující citronově kyselou chuť. Můžeme jej přidávat do zeleninových polévek, borščů, bramborových a zeleninových salátů, pomazánek, do špenátu, smetanových omáček nebo vaječných pokrmů, zajímavou kombinaci tvoří s rybami. Výborné je maso obalené listy šťovíku a zapečené. Najemno nasekaný šťovík se dá použít také na zvýraznění chuti a ozdobení jídel podobně jako jarní cibulka, česnekopažitka nebo pažitka.

Šťovíková polévka
Autor: istock.com Šťovíková polévka

Šťovíková polévka

Ingredience

  1. vrchovatá hrst nakrájeného šťovíku
  2. 80 g másla
  3. 40 g hladké mouky
  4. 1.2 l masového vývaru
  5. 200 ml smetany na vaření
  6. sůl
  7. špetka mletého pepře
  8. 1 žloutek

Postup

Šťovíkové lístky krátce orestujeme na másle krátce, zaprášíme moukou a za stálého míchání uděláme světlou bledou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a metličkou pečlivě prošleháme. Podle chuti osolíme a pomalu asi 10 minut povaříme. Pak vmícháme smetanu a pepř, nakonec polévku zjemníme žloutkem, už nevaříme. Polévku mlžeme také připravit bez smetany na vaření a až před podáváním přidat kopeček zakysané smetany. Skvěle chutná s čerstvým pečivem.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás zajímat:

Jak vypěstovat a sníst: Česnek medvědí

Vypěstujte si medvědí česnek a udělejte z něj domácí pesto

ŠPENÁT: Vypěstujte si křehké zelené lístky a objevte jejich kouzlo

Jak pěstovat špenát? Pochutnejte si na křehkých listech a upečte slaný koláč

Jak se peče chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého chleba

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

Domácí rohlíky: Čerstvě upečené jsou na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané

Domácí rohlíky: Voňavé, na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané

Článek je zařazen v: šťovík , Šťovík zahradní (Rumex patientia) , Šťovík kyselý (Rumex acetosa) , šťovík pěstování , šťovík recepty , šťovík léčivý , šťovíková polévka recept , zdravá zelenina
Speciály: Receptář pro milenialy

reklama