
Šťovík slaví comeback! Jak pěstovat a jíst překvapivě dobrou a zdravou zeleninu Zdroj: istock.com
Šťovík zahradní(Rumex patientia ) je známý taky jako špenátový šťovík. Tahle zdravá a chutná zelenina, kterou v antice používali jako protiváhu tučných jídel a středověku jako prostředek proti kurdějím, sice upadla do zapomnění, ale v poslední době naštěstí opět nachází místo v našich zahradách a hlavně na talířích. Šťovík jako zelenina je oblíbený zejménave Středomoří, v Německu aFrancii.

Šťovík zahradní 2 Zdroj: istock.com
Šťovík kyselý
Všichni asi známe a už jsme ochutnali šťovík kyselý (Rumex acetosa), který roste skoro všude jako plevel. I planý šťovík je jedlý a zdravý, ale sbíráme jen svěží mladé lístky šťovíku brzy na jaře, kdy jsou ještě křehké, pak hořknou. Připravujeme z nich saláty, polévky, přidáváme je do salátů a tvarohových pomazánek, planý šťovík je vynikající do nádivkek a nákypů.

Šťovík zahradní 3 Zdroj: istock.com
Šťovík je zdravá zelenina
Šťovík zahradní má podobnou biologickou hodnotu jako špenát, v listech je obsažen také provitamin A, vitamin C, bílkoviny a minerální látky. Obsahuje vitaminy AB1 a C, bílkoviny, třísloviny, silice, vápník,draslík, železo, ale také hodně kyseliny šťavelové, která by tělu odebírala vápník, proto se musí jíst i šťovík s rozvahou. Abychom zmírnili jeho kyselost a neutralizovali účinky kyseliny šťavelové, doplňujeme pokrmy mlékem, smetanou, sýrem, majonézou nebo vejcem. Konzumace šťovíku pomáhá s detoxikací organismu, posiluje přirozenou imunitu, zvyšuje také hladinu železa, pomáhá při chorobách s krvetvorbou, podporuje trávení, stimuluje činnost jater a je vhodný i při zácpě.

Šťovík zahradní 4 Zdroj: archiv Semo
11 pravidel pěstování šťovíku zahradního
- Šťovík zahradní je na pěstování nenáročná trvalka, Potřebuje polostinné místo s hlubokou, vlhčí půdou, bohatou na živiny.
- Půdu zkypříme, zbavíme plevele a asi týden před vysetím pohnojíme organickým hnojivem.
- Šťovík vyseváme nejlépe na podzim, od konce srpna do začátku října. Rostlina spolehlivě přezimuje. Výsev je možný také na jaře a to v dubnu.
- Semena vyséváme přímo na záhon do řádků vzdálených 30 až 40 cm a po vzejití vyjednotíme na vzdálenost 20 až 25 cm. Klíčení obvykle trvá 10 až 20 dnů.
- Se sklizní listů začínáme v době, kdy mají rostliny 4–5 listů.
- Zelené šťavnaté lístky můžeme sklízet již za dva měsíce a během vegetačního období zhruba každý měsíc až do listopadu.
- Část listů musí narostlině zůstat, abydošlo kdalšímu obrostu rostliny. Na jaře sklízíme listy zpodzimního výsevu. Sklizeň probíhá pocelou dobu vegetace odjara dopodzimu.
- Listy odřezáváme nebo trháme opatrně, abychom nepoškodili pupeny v úžlabí.
- Jakmile se objeví květní stonky, včas je vylámeme, čímž podpoříme růst nových listů a prodloužíme sklizňové období.
- V době vegetace pravidelně zaléváme, odplevelujeme a přihnojujeme kvalitním kompostem.
- Rostlina je mrazuvzdorná, na jednom místě lze rostliny ponechat 3 - 5 let. Pěstují se však jednoleté rostliny, které jsou nejchutnější. Stářím rostlina hořkne.

Šťovík zahradní 5 Zdroj: istock.com
Šťovík zahradní v kuchyni
Šťovík jíme především čerstvý. Máme-li ho více najednou, vydrží v lednici až 14 dní. Můžeme ho také zamrazit, ovšem ztratí přitom mnoho velmi pozitivních látek. Konzumují se dobře vyvinuté listové růžice nebo jen samotné mladé listy bez řapíků.
V kuchyni se šťovík používá především pro svou osvěžující citronově kyselou chuť. Můžeme jej přidávat do zeleninových polévek, borščů, bramborových a zeleninových salátů, pomazánek, do špenátu, smetanových omáček nebo vaječných pokrmů, zajímavou kombinaci tvoří s rybami. Výborné je maso obalené listy šťovíku a zapečené. Najemno nasekaný šťovík se dá použít také na zvýraznění chuti a ozdobení jídel podobně jako jarní cibulka, česnekopažitka nebo pažitka.

Šťovík zahradní 6 Zdroj: istock.com
Šťovíková polévka
Ingredience
- vrchovatá hrst nakrájeného šťovíku
- 80 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1.2 l masového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl
- špetka mletého pepře
- 1 žloutek
Postup
Šťovíkové lístky krátce orestujeme na másle krátce, zaprášíme moukou a za stálého míchání uděláme světlou bledou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a metličkou pečlivě prošleháme. Podle chuti osolíme a pomalu asi 10minut povaříme. Pak vmícháme smetanu a pepř, nakonec polévku zjemníme žloutkem, už nevaříme. Polévku mlžeme také připravit bez smetany na vařenía až před podáváním přidat kopeček zakysané smetany. Skvěle chutná s čerstvým pečivem.
Mohlo by vás zajímat: