návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

VODNICE: Jak pěstovat staročeskou zeleninu na zahradě, na balkoně i za oknem

Lenka Valjentová , Aktualizováno: 07.06.2021
Vodnice Jak pěstovat staročeskou zeleninu s chutí něco mezi kedlubnou a ředkvičkou
Autor: istock.com Vodnice Jak pěstovat staročeskou zeleninu s chutí něco mezi kedlubnou a ředkvičkou
Vodnice bývala oblíbenou staročeskou zeleninou, dnes je téměř zapomenutá, i když nám rozhodně má co nabídnout. Pěstování vodnice je opravdu snadné, je škoda, že je u nás poměrně neznámá, protože se dá pěstovat nejen zahradě, ale také v nádobách na balkoně i doma na parapetu. V našich podmínkách lze během vegetačního období dosáhnout až tří sklizní!!! Má neopakovatelnou svěží chuť, něco mezi kedlubnou a ředkvičkou, obsahuje spoustu vody, minerálů a minimum kalorií, takže je skvělou první volbou při hubnutí. Syrové a tepelně upravené se bulvičky i listy hodí jako příloha, do salátů, pomazánek nebo kaší a pyré. Poradíme vám, z kterých odrůd můžete vybírat a nezapomněli jsme ani na ty nejlepší recepty s vodnicí v hlavní roli.

reklama

Brukev řepák vodnice neboli prostě vodnice je spolu s tuřínem staročeskou zeleninou, kterou z jídelníčku postupně vytlačily brambory. V současnosti je u nás velkou neznámou, i když naštěstí už jí mnozí Češi pomalu přicházejí na chuť a začínají lahodné a křehké bulvičky sami pěstovat. Ne všude ale na vodnici zanevřeli tak jako my. Ve Francii se bez ní neobejdou, je oblíbena v Anglii a v Japonsku se jejímu šlechtění věnuje stále významná pozornost. Právě japonské vodnice vynikají křehkou a lahodnou chutí. Vodnice má bulvy částečně pod zemí, jsou obecně bělomasé a mají velmi jemnou chuť, která se dá přirovnat tak trochu  k ředkvičce nebo kedlubně.

Brukev řepák vodnice neboli  vodnice je zapomenutou staročeskou zeleninou
Autor: Jan Prášil Brukev řepák vodnice neboli vodnice je zapomenutou staročeskou zeleninou

Proč vodnici jíst

Vodnice obsahuje kolem 90 % vody, vlákninu a minimum kalorií, proto je vhodná pro lidi s nadváhou. Bulvy jsou bohaté na vitamín C, sirnou silici a steroly, zelené listy jsou dobrým zdrojem vitamínů A, C a K, kyseliny listové, vápníku a luteinu. Díky sirné silici má antibakteriální účinky, steroly zase působí preventivně proti ateroskleróze. Vodnice má také močopudné účinky, zklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost.

Vodnice má bulvy částečně pod zemí, jsou obecně bělomasé a mají velmi jemnou chuť
Autor: Jan Prášil Vodnice má bulvy částečně pod zemí, jsou obecně bělomasé a mají velmi jemnou chuť

9 pravidel pěstování vodnice

  1. Vodnice je nenáročná zelenina a je škoda, že je u nás poměrně neznámá. Má výrazně kratší vegetační dobu, sklízí se 35 až 70 dní po výsevu a je možné ji vysévat a sklízet postupně celé jaro a léto. V našich podmínkách lze během vegetačního období dosáhnout až tří sklizní!!!
  2. Vodnici pěstujeme společně se salátem, špenátem, pažitkou a fenyklem, svědčí jí sousedství s afrikány a levandulí, které ji chrání před škůdci a chorobami. Skvěle poroste, když ji vysejeme po sklizeném hrášku, který půdu přirozeně obohatil o dusík.
  3. Vodnice poroste prakticky všude, potřebuje mít otevřený prostor. Nejlépe se jí bude dařit v lehké a úrodné hlinitopísčité, spíše zásadité půdě, která dobře drží vláhu. A rozhodně nemá ráda zeminu čerstvě pohnojenou, tam by se její kořeny větvily.
  4. Rychle rostoucí vodnici můžeme pěstovat taky ve větších nádobách na balkoně.  Vodnice naroste také doma na okenním parapetu, ale využijeme ji spíše na sklizeň mladých lístků do salátů a pomazánek a přímé konzumaci malých bulviček.
  5. Vodnici se dobře daří i v chladnějších oblastech. Nejlépe prospívá při teplotách od 12 do 20 °C, vyšší teplota potlačuje růst kořenů. Klíčí už při teplotě 5 °C. Snáší bez poškození mrazy i do -8 °C.
  6. Vodnici pěstujeme vždy z přímého výsevu. Semena vyséváme na jaře v březnu a dubnu, potom jako následnou plodinu s výsevem v červnu až srpnu do řádků asi 40 cm vzdálených. Semenáčky, když se dají pohodlně uchopit do prstů, vyjednotíme na vzdálenost 10 až 15 cm. Z jarního výsevu se sklízí v červnu a červenci, z letních výsevů v říjnu a listopadu.
  7. Vodnice z jarních výsevů často  napadají dřepčíci, nejlepší ochranou je překrytí netkanou textilií.
  8. Během vegetace vodnici dopřejeme dostatek vláhy. Pro vytvoření bulviček potřebuje více vláhy než třeba mrkev nebo petržel. Během růstu musíme samozřejmě záhony plít, občas nakypřit půdu.
  9. Vodnici sklízíme pravidelně, aby nám nepřerostla. Sklízí se rostliny s bulvou o průměru 5 - 15 cm, u mladších rostlin jsou ke konzumaci vhodné i listy. Pokud ji necháme přerůst, bulva začne dřevnatět a má výraznější chuť. Při sklizni odstraníme nať, ale srdéčko necháváme. Menší kořeny lze použít do salátů místo ředkviček. V létě sklizené vodnice si můžeme také zamrazit. Zimní vodnici sklízíme podle potřeby. Pro dobré skladování nám ovšem nesmí namrznout.
Vodnici sklízíme pravidelně, aby nepřerostla; sklízí se rostliny s bulvou o průměru 5 - 15 cm,
Autor: Jan Prášil Vodnici sklízíme pravidelně, aby nepřerostla; sklízí se rostliny s bulvou o průměru 5 - 15 cm,

Co asi děláme špatně, že nám vodnice chřadne

Listy jsou obalené drobnými zelenými tečkami 

Vodnice napadly mšice, které z nich vysávají šťávu, rostliny zpomalují svůj růst, jsou oslabené a náchylné k dalším chorobám. Postupně uvadají a hynou. Jako prevence a účinná ochrana vodnice před mšicemi fungují aksamitníky a pažitka, když spolu sdílejí jeden záhon. Mšice zlikviduje nálev z heřmánku: asi 50 g byliny necháme macerovat 1 den v 10 litrech vody, scedíme a bez ředění aplikujeme přímo na rostliny. Nebo vyzkoušíme postřik z mléka - čerstvé polotučné mléko smícháme s vodou v poměru 1 : 1 a rostliny postříkáme. Druhý den opláchneme čistou vodou a podle potřeby opakujeme.

Vodnice: v našich podmínkách lze během vegetačního období dosáhnout až tří sklizní!!!
Autor: Jan Prášil Vodnice: v našich podmínkách lze během vegetačního období dosáhnout až tří sklizní!!!

Vodnice v kuchyni

Bulvičky vodnice jsou křehké, chutné a nepálivé. Mladé bulvičky nemusíme loupat, stačí je jen pořádně omýt. Jsou vynikající syrové  i tepelně upravené. Pyré nebo kaše z vodnice dokážou nahradit brambory a tělu dodají jen třetinu kalorií. Mladé bulvy vkládáme celé do vroucí, mírně osolené vody a vaříme je 20 – 30 minut. Větší vaříme 30 – 40 minut, rovněž buď ve vroucí osolené vodě, nebo ve vývaru. Mladé vařené vodnice podáváme přelité rozpuštěným máslem a posypané nakrájenou petrželkou. Větší vodnice je dobré rozmačkat, smíchat s máslem a smetanou, osolit, opepřit, přidat špetku muškátového květu a citronové šťávy. V anglosaských zemích se této kaši říká neeps.

Pravidla jednocení zeleniny z přímých výsevů

Jak jednotit mrkev, ředkvičky i další zeleninu? Tyhle ověřené tipy vám pomohou

Vypěstujte si křehké ředkvičky 1

Vypěstujte si křehké ředkvičky: Drobná zelenina s jemně palčivou chutí patří k nejlepším jarním pochoutkám

Skleněné vodnice

Ingredience

  • asi 200 g vodnice
  • l lžička másla
  • 1 lžička olivového oleje
  • 10 g cukru

Příprava

Mladé vodnice  oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Vsypeme do vroucí vody a asi 3 minuty povaříme. Na pánvi rozehřejeme máslo smíchané s olejem, přidáme vodnice a vše lehce poprášíme cukrem. Směs za stálého míchání restujeme tak dlouho, dokud cukr nezačne hnědnout a karamelizovat. Podáváme jako předkrm nebo jako přílohu k masu

A co takhle dát si špenát?

Ingredience

  • čerstvé listy vodnice (asi 200 g)
  • 10 g másla
  • sůl
  • pepř

Příprava 

Listy vodnice důkladně omyjeme, necháme okapat a na rozehřátém másle  podusíme asi 10 minut. Podušené listy vodnice osolíme a dochutíme čerstvě namletým pepřem. Podáváme teplé k pečeným nebo dušeným masům.

Vodnice: v anglosaských zemích je oblíbená kaše, které se říká neeps
Autor: istock.com Vodnice: v anglosaských zemích je oblíbená kaše, které se říká neeps

Doporučené odrůdy vodnice

Bělomasá odrůda Primera

Velmi zajímavá bělomasá odrůda asijského typu je vhodná pro přímý konzum, tepelnou úpravu i ke skladování. Ploše kulovitá bulva je na temeni fialová a ke kořeni přechází do bílé barvy.

Vodnice: bělomasá odrůda Primera
Autor: Jan Prášil Vodnice: bělomasá odrůda Primera

Raná odrůda Tokyo Cross F1

Vynikající raná hybridní vodnice s dobrou odolností k vybíhání. Bulvičky jsou bílé, středně velké, kulaté, jemné a velice chutné. Dozrávají rychle, v průběhu 35 - 40 dní. Tato mini zelenina je vhodná pro konec léta nebo začátek podzimu.

Vodnice: raná odrůda Tokyo Cross F1
Autor: Jan Prášil Vodnice: raná odrůda Tokyo Cross F1

Raná klasická odrůda Purple Top White Globe

Klasickou odrůda s vegetační dobou od výsevu do sklizně 50 – 60 dní. Průměr kořene je 10 - 12cm, bílý kořen má fialový límec. Mladé listy se mohou vařit jako zelí nebo použít do  zeleninové polévky. Kořen je vynikající surovina pro nakládání a vaření

Vodnice: klasická odrůda Purple Top White Globe
Autor: Jan Prášil Vodnice: klasická odrůda Purple Top White Globe

Polopozdní odrůda Oasis F1

Hybridní vodnice s vegetační dobou 50 – 60 dní od výsevu. Kulaté bílé bulvičky o průměru 10 až 12 cm mají příjemně nasládlou chuť a nedřevnatí. Sněhově bílá dužnina je velice chutná. Kořeny se dají skladovat do zimních měsíců, v dobrém sklepě vydrží až do počátku ledna.

Vodnice: polopozdní odrůda Oasis F1
Autor: Jan Prášil Vodnice: polopozdní odrůda Oasis F1

BIO osivo odrůdy Purple Top Milan

Pro ty, kdo si chtějí vypěstovat vodnici v ekologickém systému je BIO osivo. Vysévá se od března do poloviny srpna. Z pozdních, říjnových sklizní je skladovatelná od listopadu do ledna. Toto osivo bylo vyprodukováno podle standardů biologické produkce a je určeno pro ekologické zemědělství, semena nebyla chemicky ošetřena v průběhu pěstování, sklizně ani zpracování.

Mohlo vy vás ještě zajímat:

MRKEV: Jak vypěstovat hvězdu kořenové zeleniny a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček

Jak vypěstovat mrkev a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček?

Jakou zeleninu jíst a pěstovat zeleninu podle znamení horoskopu

Jezte a pěstujte zeleninu podle barev a znamení zvěrokruhu. Rajčata jsou ideální pro Býky, salát pro Blížence

Objevte svůj zahradnický talent podle dne narození

Zahradnický talent odhalí den narození. Komu zahradničení jde a kdo by se do něj neměl pouštět?

Jak vypěstovat bílou ředkev, zdravou a šťavnatou zeleninu

Je čas vysít bílou ředkev! Exotická zelenina u nás zdomácněla a roste rychle. Jak ji pěstovat?

Vypěstujte si pikantní černou ředkev a udělejte z ní sirup proti kašli

Jak pěstovat černou ředkev? Její pikantní chuť je skvělá k pivu a léčí. Udělejte si sirup proti kašli

TUŘÍN:  Jak vypěstovat dokonalou zeleninu a udělat bramboráky

TUŘÍN: Jak vypěstovat nenáročnou zeleninu a udělat bramboráky

reklama

Článek je zařazen v: vodnice , vodnice pěstování , vodnice odrůdy , vodnice recepty , vodnice pro zdraví

reklama

Přečtěte si také