31. října 2019 06:00
Jana BrassNepodceňujte cibuli! Je to pochoutka i lék
Vyvolává slzy, ale k pláči není. V kuchyni i v léčitelství je nepostradatelná. Podívejte se, jak využít léčivé účinky cibule, a mrkněte se na rychlý recept na francouzskou cibulačku!
Zkusili jste někdy vařit bez cibule? Asi to nebylo ono, její specifická chuť a vůně jsou nenahraditelné. Pěstuje se od pradávna a má své pevné místo v kuchyních po celém světě. O jejích vlastnostech nepochybovali a nepochybují lidoví léčitelé, v současnosti je navíc právem řazena mezi superpotraviny.
Cibule je všelék
Cibule obsahuje flavonoid kvercetin, který působí jako antioxidant. Je zdrojem nezbytného vitamínu C, vlákniny, železa a kyseliny listové. Zelenina, kterou máme většinou stále při ruce, je výborným pomocníkem v boji proti kašli a nachlazení, uleví při vosím bodnutí a lidoví léčitelé ji nasazovali i proti nadýmání. Cibule je dobrou prevencí proti křečovým žilám, hemoroidům a krevním sraženinám. Snižuje krevní tlak, hladinu cukru i cholesterolu v krvi.
Pro chuť
Cibule se běžně používá jako základ do polévek, omáček, rizot a dalších pokrmů. Nejzdravější je samozřejmě syrová, takže by neměla chybět v žádném salátu a ve většině pomazánek. Najdou se ale i pokrmy, kde cibule hraje hlavní roli, i ty bychom vzhledem k dostupnosti a přínosu cibule pro naše zdraví měli alespoň občas zařadit do jídelníčku. A malý fígl, kterým můžeme zmírnit pálení a slzení očí – před krájením dáme cibuli vychladit do lednice, případně si do úst vložíme kousek chleba.
Pečená cibule
Budeme potřebovat
- Několik větších cibulí
- cukr
- rozmarýn
- sůl, pepř
- olivový olej
- víno a vodu na podlévání
Postup
Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Naskládáme do zapékací misky, zasypeme kořením, solí, lžičkou třtinového cukru a zakápneme olivovým olejem. Pečeme dozlatova v troubě rozpálené na 200 °C, průběžně podléváme vínem a vodou. Takto upečená cibule je výbornou přílohou k masům.
cibule - Obrázek 2 Zdroj: Thinkstockphotos
Rychlá francouzská cibulačka
Budeme potřebovat
- 4 velké cibule
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
- 1 l zeleninového vývaru
- několik krajíčků chleba a 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Se solí a pepřem zpěníme na oleji, zasypeme moukou a chvíli mícháme, než všechno zezlátne. Potom zalijeme zeleninovým vývarem, důkladně rozmícháme a zhruba 20 minut bez pokličky vaříme. Nakonec polévku naservírujeme do zapékacích misek, zasypeme sýrem, pokryjeme krajíčkem chleba, znovu zasypeme sýrem a krátce zapečeme v grilu.
Pro zdraví
Pro cibuli se určitě vyplatí běžet vždy při vosím bodnutí. Rychle ji rozpůlíme a postižené místo několik minut řeznou stranou potíráme. Je to jednoduchý způsob, jak ulevit od bolesti a zmírnit otok.
Při nachlazení je výborný čaj z cibule. Nakrájíme ji na tenká kolečka, zalijeme vařící vodou a necháme alespoň 10 minut pod pokličkou louhovat. Osladíme medem a pijeme třikrát denně.
Proti kašli můžeme jednoduše připravit cibulový sirup. Nakrájenou cibuli smícháme s medem nebo třtinovým cukrem, uzavřeme ve sklenici a počkáme, až cibule pustí šťávu. Sirup přefiltrujeme přes plátýnko a užíváme 1 lžičku 3x denně.
Naše babičky s oblibou aplikovaly cibulové obklady. Nakrájenou cibuli zabalíme do plátna a nahřejeme. Na zátylku uleví bolestem hlavy, přikládala se i na bolavá ouška, nebo dokonce přes noc na chodidla kvůli odhlenění.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: