Zahrada

31. října 2019 06:00

Jana Brass

Nepodceňujte cibuli! Je to pochoutka i lék

Vyvolává slzy, ale k pláči není. V kuchyni i v léčitelství je nepostradatelná. Podívejte se, jak využít léčivé účinky cibule, a mrkněte se na rychlý recept na francouzskou cibulačku!

Zkusili jste někdy vařit bez cibule? Asi to nebylo ono, její specifická chuť a vůně jsou nenahraditelné. Pěstuje se od pradávna a má své pevné místo v kuchyních po celém světě. O jejích vlastnostech nepochybovali a nepochybují lidoví léčitelé, v současnosti je navíc právem řazena mezi superpotraviny.

Cibule je všelék

Cibule obsahuje flavonoid kvercetin, který působí jako antioxidant. Je zdrojem nezbytného vitamínu C, vlákniny, železa a kyseliny listové. Zelenina, kterou máme většinou stále při ruce, je výborným pomocníkem v boji proti kašli a nachlazení, uleví při vosím bodnutí a lidoví léčitelé ji nasazovali i proti nadýmání. Cibule je dobrou prevencí proti křečovým žilám, hemoroidům a krevním sraženinám. Snižuje krevní tlak, hladinu cukru i cholesterolu v krvi.

Pro chuť

Cibule se běžně používá jako základ do polévek, omáček, rizot a dalších pokrmů. Nejzdravější je samozřejmě syrová, takže by neměla chybět v žádném salátu a ve většině pomazánek. Najdou se ale i pokrmy, kde cibule hraje hlavní roli, i ty bychom vzhledem k dostupnosti a přínosu cibule pro naše zdraví měli alespoň občas zařadit do jídelníčku. A malý fígl, kterým můžeme zmírnit pálení a slzení očí – před krájením dáme cibuli vychladit do lednice, případně si do úst vložíme kousek chleba.

Pečená cibule

Budeme potřebovat

  1. Několik větších cibulí
  2. cukr
  3. rozmarýn
  4. sůl, pepř
  5. olivový olej
  6. víno a vodu na podlévání

Postup

Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Naskládáme do zapékací misky, zasypeme kořením, solí, lžičkou třtinového cukru a zakápneme olivovým olejem. Pečeme dozlatova v troubě rozpálené na 200 °C, průběžně podléváme vínem a vodou. Takto upečená cibule je výbornou přílohou k masům.

Rychlá francouzská cibulačka

Budeme potřebovat

  1. 4 velké cibule
  2. 3 lžíce oleje
  3. 1 lžíce hladké mouky
  4. sůl, pepř
  5. 1 l zeleninového vývaru
  6. několik krajíčků chleba a 100 g nastrouhaného tvrdého sýra

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Se solí a pepřem zpěníme na oleji, zasypeme moukou a chvíli mícháme, než všechno zezlátne. Potom zalijeme zeleninovým vývarem, důkladně rozmícháme a zhruba 20 minut bez pokličky vaříme. Nakonec polévku naservírujeme do zapékacích misek, zasypeme sýrem, pokryjeme krajíčkem chleba, znovu zasypeme sýrem a krátce zapečeme v grilu.

Pro zdraví

Pro cibuli se určitě vyplatí běžet vždy při vosím bodnutí. Rychle ji rozpůlíme a postižené místo několik minut řeznou stranou potíráme. Je to jednoduchý způsob, jak ulevit od bolesti a zmírnit otok.

Při nachlazení je výborný čaj z cibule. Nakrájíme ji na tenká kolečka, zalijeme vařící vodou a necháme alespoň 10 minut pod pokličkou louhovat. Osladíme medem a pijeme třikrát denně.

Proti kašli můžeme jednoduše připravit cibulový sirup. Nakrájenou cibuli smícháme s medem nebo třtinovým cukrem, uzavřeme ve sklenici a počkáme, až cibule pustí šťávu. Sirup přefiltrujeme přes plátýnko a užíváme 1 lžičku 3x denně.

Naše babičky s oblibou aplikovaly cibulové obklady. Nakrájenou cibuli zabalíme do plátna a nahřejeme. Na zátylku uleví bolestem hlavy, přikládala se i na bolavá ouška, nebo dokonce přes noc na chodidla kvůli odhlenění.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také