13. června 2019 09:00
Markéta ZídkováVlastní cibule je nejlepší. Návod, jak ji pěstovat
Cibule je zelenina stará jako lidstvo samo. Vždyť ve starém Římě lidé dostávali chléb, hry – a cibuli! Naučte s pěstovat tuhle nepostradatelnou základní potravinu i skvělý domácí lék na posílení imunity. Cibuli si můžete vypěstovat buď ze sazečky, nebo ze semen. Poradíme, jak na to a jaké odrůdy si vybrat. Dozvíte se taky, proč je cibule královnou (nejen) české kuchyně.
Cibule je zelenina za pár korun, ovšem bohatá na vitamíny a minerální látky a je přírodním antibiotikem. Spolu s chlebem, pivem a česnekem byla hlavním motorem, který pomohl vybudovat egyptské pyramidy. Ve starém Římě se rozdávala s chlebem římským občanům.
Cibule je zelenina za pár korun, ovšem bohatá na vitamíny a minerální látky a je přírodním antibiotikem. Zdroj: iStock
Cibule je zelenina za pár korun, ovšem bohatá na vitamíny a minerální látky a je přírodním antibiotikem. Zdroj: iStock
Cibule léčivé účinky
Cibule kuchyňská (Allium cepa) obsahuje vitaminy B1a B2, C i E, pektiny, silice s obsahem síry, křemík, draslík, alicin, flavonoidy či fytoncidy. Výborně účinkuje při zánětech dutin, pomáhá při potížích s dýchacími cestami – kašli, zahlenění a rýmě, ale osvědčila se také jako prevence chřipky a nachlazení, protože posiluje obranyschopnost organismu. Při prvních příznacích nachlazení si dopřejte cibulový čaj. Oloupejte 1 cibuli a nakrájejte na kolečka, zalijte 300 ml vroucí vody, zakryjte a nechte zhruba 20 minut vyluhovat. Sceďte. Čaj pijte teplý oslazený lžičkou kvalitního medu třikrát denně.
Recept na domácí lék proti nachlazení
Cibulový sirup je klasika, která zlepšuje odkašlávání a je připravená během chvilky, navíc ji můžou i malé děti od tří let. Stačí vzít dva díly najemno nakrájené cibule, lepší je, když ji nastrouháte, a jeden díl cukru, kterým cibuli zasypete. Místo cukru můžete použít i med. Vše se nechá nejméně tři hodiny odstát, až cibule pustí šťávu. Užívá se dvakrát denně, nejlépe ráno a večer čajovou lžičku, působí antibioticky, regeneruje sliznice a zlepšuje odkašlávání, protože ředí hleny. Pozitivem je i to, že cibulové silice působí lehce sedativně, takže tlumí negativní pocity, které tělo zakouší s rýmou a kašlem.
Cibulový sirup je klasika, která zlepšuje odkašlávání a je připravená během chvilky, navíc ji můžou i malé děti od tří let. Zdroj: istock.com
Cibulový sirup je klasika, která zlepšuje odkašlávání a je připravená během chvilky, navíc ji můžou i malé děti od tří let. Zdroj: istock.com
Jak pěstovat cibuli
Už se vám stalo, že jste cibuli zasadili do země a sklidili stejně velké cibulky, jako ty, co jste zasadili? V čem je chyba? Cibule má svoje nároky na pěstování. Potřebuje slunce a spíše sušší, písčitější půdy bohaté na humus. V těžkých, jílovitých, kyselých a studených půdách se jí nedaří, podléhá chorobám. Nemá ráda ani vyšší nadmořskou výšku. Cibule miluje fosfor a draslík, naopak nemá ráda nadbytek dusíku a nesnáší chlor. To mějte na paměti, pokud se rozhodnete cibuli hnojit hnojivy. Nezapomínejte na závlahu v době sucha, na pravidelné odplevelování a okopávání. Žádná chemie vám neodstraní plevel tak dobře, jako motyka.
cibule sázení Zdroj: iStock
Pěstování cibule ze sazečky
Nejrozšířenější je pěstování ze sazečky – to znamená, že si koupíte malé cibulky a ty zasadíte do země. Sazečka se vysazuje koncem března a v dubnu do tzv. sponu. Tedy v řádku dělejte mezi cibulkami mezeru zhruba 10 cm, mezi řádky nechte mezeru 25–30 cm. Sázejte ji mělce, aby konce cibulek vyčnívaly nad povrch půdy. Na záhon si pro cibuli na vaření vyběhnete už koncem června, sklízet na zimu ji budete na přelomu července a srpna. Musíte ji pak nechat dobře usušit. A skladovat na suchém místě. Máte jen balkon? Nezoufejte, stačí větší, dostatečně hluboký truhlík a vypěstujete ji i tam.
Pěstování cibule ze semen
Budete-li cibuli vysévat, semena dávejte do řádků vzdálených od sebe 25 až 30 cm, do hloubky 2–3 cm. Hustě vzešlé rostliny vyjednoťte na 5 až 10 cm, aby si zbytečně vzájemně nekonkurovaly. Vyséváme podle počasí od března do dubna, aby semena měla dostatek vláhy. Během vegetace věnujeme pozornost kultivaci, aby byla půda dobře provzdušněná.
Co je výsadba do sponu?
Výsadba do sponu znamená, že v prvém řádku vysadíte zeleninu, v druhém řádku začnete sázet ne od kraje, ale až na úrovni mezery prvého řádku. Ve třetím řádku sázíte tak, aby cibule (rostlina) lícovala – byla na stejné úrovni se zeleninou v prvním řádku.
Podívejte se na videonávod, jak správně cibuli zasadit a jak je vhodné ji před výsadbou ošetřit:
Doporučené odrůdy pro pěstování cibule ze sazečky
Tradiční Všetana
Osvědčená poloraná cibule vřetenovitého tvaru, okrově žlutá. Bílá až nažloutlá dužina je pevná, jemně nasládlé chuti. Je vhodná pro pěstování ze sazečky i z jarních výsevů. Vegetační doba od výsevu je 130 dní, od výsadby sazečky 90–110 dnů.
Tradiční cibule Všetana Zdroj: Jan Prášil
Karmínově červená Karmen
Poloraná, karmínově červená až fialová cibule ploše kulovitého tvar vyniká pikantní chutí a hodí se především do studené kuchyně. Při zpracování vyššími teplotami dochází k nežádoucí změně barvy.
Karmínově červená cibule Karmen Zdroj: Jan Prášil
Doporučené odrůdy pro pěstování cibule ze semen
Bílá Albienka
Výnosná středně raná odrůda bílé cibule s vysokým obsahem sušiny určená pro jarní výsevy je vhodná na přímou spotřebu, krátkodobé skladování i pro sušení. Středně velká, ploše kulovitá cibule při krájení zůstává kompaktní a nerozpadává se, proto je ideální pro studenou kuchyni.
Bílá cibule Albienka Zdroj: Jan Prášil
Světle bronzová Elista
Odrůda světle bronzové cibule netradičního dlouze oválného tvaru, která se snadno krájí, je ideální pro krájení na kolečka do salátů. Je střednědobě skladovatelná.
Světle bronzová cibule Elista Zdroj: Jan Prášil
Obří cibule Globo
Odrůda obří lahůdkové žluté cibule s vynikajícími chuťovými vlastnostmi. Dužina má jemnou chuť a menší obsah silic, proto je vhodná do salátů a na přímý konzum. Je jen velmi krátce skladovatelná. Vzhledem k dlouhé době vegetace ji vysejte co nejdříve. Při pozdějším výsevu jsou cibule menší.
Obří cibule Globo Zdroj: Jan Prášil
Cibule v kuchyni
Cibule je královnou (nejen) české kuchyně. Neobejde se bez ní tradiční guláš z hovězí kližky nebo cibulačka, je základem mnoha omáček a polévek, pomazánek, paštik, dá se péct na plechu, zapékat i grilovat, patří do zeleninových salátů, můžeme ji nakládat na sladkokyselo nebo připravit pikantní čatní, hodí se jako náplň slaných koláčů, závinů i domácího chleba.