Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Vlastní cibule je nejlepší. Návod, jak ji pěstovat

Cibule je zelenina stará jako lidstvo samo. Vždyť ve starém Římě lidé dostávali chléb, hry - a cibuli! Naučte s pěstovat tuhle nepostradatelnou základní potravinu i skvělý domácí lék na posílení imunity. Cibuli si můžete vypěstovat buď ze sazečky, nebo ze semen. Poradíme, jak na to a jaké odrůdy si vybrat. Dozvíte se taky, proč je cibule královnou (nejen) české kuchyně.
Vydáno: 13.06.2019
Krásná, šťavnatá a zdravá
Autor: istock.com Krásná, šťavnatá a zdravá
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Cibule je zelenina za pár korun, ovšem bohatá na vitamíny, minerální látky, a je přírodním antibiotikem. Spolu s chlebem, pivem a česnekem byla hlavním motorem, který pomohl vybudovat egyptské pyramidy. Ve starém Římě se rozdávala s chlebem římským občanům.

CIBULE KUCHYŇSKÁ (Allium cepa) pomáhá při potížích s dýchacími cestami
Autor: iStock CIBULE KUCHYŇSKÁ (Allium cepa) pomáhá při potížích s dýchacími cestami

Cibule posiluje imunitu

Cibule kuchyňská (Allium cepa) obsahuje vitaminy B1 a B2, C i E, pektiny, silice s obsahem síry, křemík, draslík, alicin, flavonoidy či fytoncidy. Výborně účinkuje při zánětech dutin, pomáhá při potížích s dýchacími cestami – kašli, zahlenění a rýmě, ale osvědčila se také jako prevence chřipky a nachlazení, protože posiluje obranyschopnost organismu. Při prvním náznaku příznaků nachlazení pomalu snězte syrovou cibuli. Další rozkrojte a dejte do místností, kde se pohybujete; cibule vyčistí vzduch od bakterií. Cibulový med: 1 velkou cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte šťávu z jednoho citronu a 2 lžíce medu (když nemáte po ruce, stačí cukr). Zakryjte a nechte 2–3 hodiny rozležet. Užívejte 1 lžičku po 3 hodinách. Při prvních příznacích nachlazení si dopřejte cibulový čaj. Oloupejte 1 cibuli a nakrájejte na kolečka, zalijte 300 ml vroucí vody, zakryjte a nechte zhruba 20 minut vyluhovat. Sceďte. Čaj pijte teplý oslazený lžičkou kvalitního medu třikrát denně.

Recept na domácí lék proti nachlazení

Cibulový sirup je klasika, která zlepšuje odkašlávání a je připravená během chvilky, navíc ji můžou i malé děti od tří let. Stačí vzít dva díly najemno nakrájené cibule, lepší je, když ji nastrouháte a jeden díl cukru, kterým cibuli zasypete. Místo cukru můžete použít i med. Vše se nechá nejméně tři hodiny odstát, až cibule pustí šťávu. Užívá se dvakrát denně, nejlépe ráno a večer čajovou lžičku, působí antibioticky, regeneruje sliznice a zlepšuje odkašlávání, protože ředí hleny. Pozitivem je i to, že cibulové silice působí lehce sedativně, takže tlumí negativní pocity, které tělo zakouší rýmou a kašlem.

CIBULE KUCHYŇSKÁ: recept na domácí lék na ulehčení odkašlávání
Autor: istock.com CIBULE KUCHYŇSKÁ: recept na domácí lék na ulehčení odkašlávání

Jak vypěstovat cibuli

Už se vám stalo, že jste cibuli zasadili do země a sklidili stejně velké cibulky, jako ty, co jste zasadili? V čem je chyba? Cibule má svoje nároky na pěstování. Potřebuje slunce a spíše sušší, písčitější půdy bohaté na humus. V těžkých, jílovitých, kyselých a studených půdách se jí nedaří, podléhá chorobám. Nemá ráda ani vyšší nadmořskou výšku. Cibule miluje fosfor a draslík, naopak nemá ráda nadbytek dusíku a nesnáší chlor. To mějte na paměti, pokud se rozhodnete cibuli hnojit hnojivy. Nezapomínejte na závlahu v době sucha, na pravidelné odplevelování a okopávání. Žádná chemie vám neodstraní plevel tak dobře, jako motyka.

CIBULE KUCHYŇSKÁ: nejrozšířenější se pěstování cibule ze sazečky
Autor: istock.com CIBULE KUCHYŇSKÁ: nejrozšířenější se pěstování cibule ze sazečky

Pěstování cibule ze sazečky

Nejrozšířenější je pěstování ze sazečky – to znamená, že si koupíte malé cibulky a ty zasadíte do země. Sazečka se vysazuje koncem března a v dubnu do tzv. sponu. Tedy v řádku dělejte mezi cibulkami mezeru zhruba 10 cm, mezi řádky nechte mezeru 25 – 30 cm. Sázejte ji mělce, aby konce cibulek vyčnívaly nad povrch půdy. Na záhon si pro cibuli na vaření vyběhnete už koncem června, sklízet na zimu ji budete na přelomu července a srpna. Musíte ji pak nechat dobře usušit. A skladovat na suchém místě. Máte jen balkon? Nezoufejte, stačí větší, dostatečně hluboký truhlík a vypětujete ji i tam.

Pěstování cibule ze semen

Budete-li cibuli vysévat, semena dávejte do řádků vzdálených od sebe 25 až 30 cm, do hloubky 2–3 cm. Hustě vzešlé rostliny vyjednoťte na 5 až 10 cm, aby si zbytečně vzájemně nekonkurovaly. Vyséváme podle počasí od března do dubna, aby semena měla dostatek vláhy. Během vegetace věnujeme pozornost kultivaci, aby byla půda dobře provzdušněná. 

Prima tip: Co je výsadba do sponu?

Výsadba do sponu znamená, že v prvém řádku vysadíte zeleninu, v druhém řádku začnete sázet ne od kraje, ale až na úrovni mezery prvého řádku. Ve třetím řádku sázíte tak, aby cibule (rostlina) lícovala – byla na stejné úrovni se zeleninou v prvním řádku.

Podívejte se na videonávod, jak správně cibuli zasadit a jak je vhodné ji před výsadbou ošetřit:

Living: Vysaďte si cibuli
Living: Vysaďte si cibuli

Doporučené odrůdy pro pěstování cibule ze sazečky

Tradiční Všetana

Osvědčená poloraná cibule vřetenovitého tvaru, okrově žlutá. Bílá až nažloutlá dužnina je pevná, jemně nasládlé chuti. Je vhodná pro pěstování ze sazečky i z jarních výsevů. Vegetační doba od výsevu je 130 dní, od výsadby sazečky 90 – 110 dnů.

CIBULE KUCHYŇSKÁ: osvědčená poloraná odrůda Všetana
Autor: Jan Prášil CIBULE KUCHYŇSKÁ: osvědčená poloraná odrůda Všetana

Karmínově červená Karmen

Poloraná, karmínově červená až fialová cibule ploše kulovitého tvar vyniká pikantní chuí, a hodí se především do studené kuchyně. Při zpracování vyššími teplotami dochází k nežádoucí změně barvy.

CIBULE KUCHYŇSKÁ: červená poloraná odrůda Karmen
Autor: Jan Prášil CIBULE KUCHYŇSKÁ: červená poloraná odrůda Karmen

Doporučené odrůdy pro pěstování cibule ze semen

Bílá Albienka

Výnosná středně raná odrůda bílé cibule s vysokým obsahem sušiny, určená pro jarní výsevy je  vhodná na přímou spotřebu, krátkodobé skladování i pro sušení. Středně velká, ploše kulovitá cibule při krájení zůstává kompaktní a nerozpadává se, proto je ideální pro studenou kuchyni.

CIBULE KUCHYŇSKÁ: výnosná odrůda bílé cibule Albienka
Autor: Jan Prášil CIBULE KUCHYŇSKÁ: výnosná odrůda bílé cibule Albienka

Světle bronzová  Elista

Odrůda světlebtonzové cibule netradičního dlouze oválného tvaru, která se snadno krájí, je ideální pro krájení na kolečka do salátů. Je střednědobě skladovatelná.

CIBULE KUCHYŇSKÁ: odrůda netradičního podlouhlého tvaru Elista
Autor: Jan Prášil CIBULE KUCHYŇSKÁ: odrůda netradičního podlouhlého tvaru Elista

Obří Globo

Odrůda obří lahůdkové žluté cibule s vynikajícími chuťovými vlastnostmi. Dužnina má jemnou chuť a menší obsah silic, proto je vhodná do salátů a na přímý konzum. Je jen velmi krátce skladovatelná. Vzhledem k dlouhé době vegetace ji vysejte co nejdříve. Při pozdějším výsevu jsou cibule menší.

CIBULE KUCHYŇSKÁ: pozdní odrůda obří cibule Globo
Autor: Jan Prášil CIBULE KUCHYŇSKÁ: pozdní odrůda obří cibule Globo

Cibule v kuchyni

Cibule je královnou (nejen) české kuchyně. Neobejde se bez ní tradiční guláš z hovězí kližky nebo cibulačka, jsou základem mnoha omáček a polévek, pomazánek, paštik, dají se péct na plechu, zapékat i grilovat, patři do zeleninových salátů, můžeme je nakládat na sladkokyselo nebo připravit pikantní čatní, hodí se jako náplň slaných koláčů, závinů i domácího chleba.

CIBULE je královnou kuchyně, skvělý je například slaný cibulový koláč
Autor: istock.com CIBULE je královnou kuchyně, skvělý je například slaný cibulový koláč

Mohlo by vás zajímat:

 

Bylinkové balkony

20 úžasných bylinkových balkonů. Inspirujte se a pořiďte si podobný doma

Nenechte se odradit aprílovým počasím

Zahradníkův rok: Ať žije duben

Článek je zařazen v: zahrada , cibule pěstování , Cibule kuchyňská (Allium cepa) , cibule odrůdy , cibule jako lék , cibule recepty
Reklama