Lagenárii obecnou si často pleteme s dýní. Popínavá rostlina má jedlé a užitečné plody

Lagenárie lidé začali využívat již před dlouhými 10 tisíci roky jako rostliny, jejichž plody jsou nejen jedlé, ale dají se také využít na výrobu nádob, hudebních nástrojů či nejrůznějších předmětů denní potřeby. U nás plní spíše funkci okrasnou, ale například v Jižní Americe nebo v Tichomoří z nich domorodé obyvatelstvo stále vyrábí tradiční předměty.

Lagenárie nejspíše pochází ze subsaharské Afriky, kde byla docela nedávno, až v roce 2004 objevena planě rostoucí rostlina, která byla označena za pramáti lagenárií. Lagenárie se ale pěstují po celém světě a liší se od sebe v závislosti na kontinentě.

Lagenárie obecná (Lagenaria siceraria)

Lagenárie patří mezi velmi staré kulturní plodiny, které lidé využívali na mnoho způsobů. Je to popínavá rostlina dorůstající délky 5–12 m, s velkými srdčitými nebo laločnatými listy, které dosahují velikosti 10–40 cm. Listy jsou plstnaté a chlupaté jsou i jejich řapíky. Z úžlabí listů vyrůstají dlouhé úponky, kterými se rostlina přichytává, aby mohla vzpřímeně růst. Jinak by zůstávala jako plazivá.

Stejně jako úpony vyrůstají z úžlabí listů i bílé jednopohlavní květy. Nálevkovitý kalich je pětičetný, velký i 10–12 cm. Samčí květy, kterých bývá na rostlině mnohem více než samičích, vyrůstají na stopkách dlouhých asi 10–20 cm. Samičí květy mají stopku krátkou a silnější. Květy se otevírají pozdě odpoledne a druhý den uvadají. Samičí květy opylují včely a čmeláci, na samčí květy nelétají, protože tyto květy neobsahují nektar.

Problémy s pěstováním plodů

V našich podmínkách rostliny sice hodně kvetou a zakládají i dostatek plodů, z nichž některé se po čase přestávají vyvíjet. Většinou jim chybí dostatek tepla. Zbylé plody, někdy i jediný plod na rostlině, mají kulovitý nebo podlouhlý tvar a světle zelenou, nažloutlou nebo i tmavě zelenou a bíle kropenatou slupku.

Plody jsou velmi těžké a stonky křehké, proto se plody často podkládají, aby stonky váhu plodů zvládly unést.

Jak plody využít

Mladé plody se mohou konzumovat, a jedlé jsou dokonce i listy. Zcela vyzrálé plody se mohou využívat k dekorativním účelům podle vzoru domorodých jihoamerických či asijských kultur.

Jak pěstovat lagenárie

Lagenárie vyžaduje písčitou nebo hlinitou půdu s neutrálním pH a poměrně vysokou teplotu a vydatnou zálivku. Jakmile teplota klesne pod 10 °C, lagenárie přestává růst, není mrazuvzdorná. Za dobrých podmínek lagenárie roste velmi rychle, až 40 cm za den!

Zdroj: ceskestavby.cz; ireceptar.cz; dobrasemena.cz

Sdílejte článek
Štítky Lagenárie obecná (Lagenaria siceraria) lagenárie obecná lagenárie

Přečtěte si také