Zahrada

9. listopadu 2021 14:00

Simona Sedláčková

Listopadová sladká sklizeň: Trnky, jeřabiny i mišpule díky mrazu zesládnou

V listopadu už si většinou pochutnáváme jen na ovoci a zelenině, které jsme dávno ze zahrady sklidili a uložili do sklípku nebo z nich navařili různé dobroty. Mišpule, jeřabiny, dřínky a trnky však na sklizeň stále čekají. Vlastně čekají hlavně na první mrazík, který trpké plody přetvoří ve sladkou pochoutku.

Sklizeň většiny ovoce musíme správně načasovat, abychom měli úrodu pod střechou dříve, než ji mráz zničí. Existují ale i plody, které na mráz naopak trpělivě čekají, protože teprve první mrazík vylepší jejich chuť.

Teprve mráz totiž přinutí plody některých rostlin, aby své zásobní škroby začaly štěpit na cukry. To platí především pro plody mišpule obecné, dřínu obecného, jeřábu moravského sladkoplodého nebo trnky obecné.

Mišpule obecná (Mespilus germanica)

Mišpule dříve patřily k oblíbeným stromům našich předků, dnes už jsme na ně trochu pozapomněli. Možná to bude naší nedočkavostí. Kdo totiž ochutná dozrálé plody dříve, než se jich dotkne první mráz, ten se jenom s odporem zašklebí. Mišpule, hnědozelené malvičky, totiž chutnají trpce. Sladké a měkké jsou až po přemrznutí. Teprve pak je můžete konzumovat přímo po utržení ze stromu nebo si z nich připravit povidla nebo kompoty.

Jeřáb moravský sladkoplodý (Sorbus aucuparia)

Jeřáb moravský sladkoplodý je nejchutnější ze všech druhů jeřábů, ale ani jeho plody před přemrznutím nechutnají úplně nejlépe. Jeřabiny sice můžete sklízet od druhé poloviny září, ale i tady se vyplatí trpělivost. Později sbírané plody jsou sladší a chutnější. Můžete si z nich připravit výbornou šťávu, kompoty i marmelády. Výhodou je, že velké množství vitaminu C, obsažené v jeřabinách, je poměrně stabilní a zůstává zachované i po jejich tepelném zpracování.

Dřín obecný (Cornus mas)

Červené, oválné plody, zvané dřínky, obsahují velké množství vitaminu C a někomu chutnají i před setkáním s mrazem, ale teprve po prvním mrazíku získávají skutečně dobrou a sladkou chuť. Mohou se konzumovat čerstvě utržené, ale můžete si z nich připravit i šťávu, ovocné víno, likér nebo kompot či marmeládu.

Trnka obecná (Prunus spinosa)

Velmi trpké trnky také získají sladší chuť až díky mrazu, ale úplně sladké nebudou nikdy. Nejčastěji se využívají na výrobu ovocného, trnkového vína nebo likéru, ale zajímavou chuť mají i trnková povidla.

Zdroj: Receptář 11/2021 a Wikipedia


Přečtěte si také