Zahrada

19. října 2025 08:00

redakce Prima Living

Trnky, jeřabiny, mišpule i dřínky zesládnou, až když zmrznou

Většinu ovoce jsme dávno sklidili a uložili do sklepa nebo z nich připravili různé dobroty. Mišpule, jeřabiny, dřínky a trnky však čekají na mráz, který trpké plody přetvoří ve sladkou pochoutku.

Sklizeň většiny ovoce musíme správně načasovat, abychom měli úrodu pod střechou dříve, než ji mráz zničí. Existují ale i plody, které na mráz naopak trpělivě čekají, protože teprve první mrazík vylepší jejich chuť. Teprve mráz totiž přinutí plody některých rostlin, aby své zásobní škroby začaly štěpit na cukry. To platí především pro plody mišpule obecné, dřínu obecného, jeřábu moravského sladkoplodého nebo trnky obecné.

Vyplatí se vědět: 10 netradičních ovocných stromů a keřů: Ochutnejte moruše, mišpule i dřínky

Mišpule

Mišpule obecná (Mespilus germanica) dříve patřila k oblíbeným stromům, dnes už jsme na ni trochu pozapomněli. Možná to bude naší nedočkavostí. Plody dozrávají koncem října, ale ke sklizni jsou vhodné až na přelomu listopadu a prosince. Kdo ochutná dozrálé plody dříve, než se jich dotkne první mráz, ten se jenom s odporem zašklebí. Mišpule totiž chutnají trpce. Sladké a šťavnaté jsou až po přemrznutí.

  • Plody mišpule jsou podobné malým jablkům s barevnými odstíny od zelené, žluté po oranžovou a hnědou. Chuť mišpulí se dá popsat zhruba jako kombinace hrušky, jablka a meruňky s lehkou skořicovou příchutí. Mohou se jíst čerstvé, hodí se do ovocných salátů a dezertů, většinou se z připravují kompoty, džemy, šťávy a likéry.

Jeřabiny

Jeřáb moravský sladkoplodý (Sorbus aucuparia) má ze všech druhů jeřábů nejchutnější plody. Ale i ty před přemrznutím nechutnají úplně nejlépe - jsou trpce sladkokyselé. Jeřabiny sice můžete sklízet od druhé poloviny září, ale i tady se vyplatí trpělivost. Později sbírané plody jsou sladší a měkčí.

  • Z jeřabin si můžete připravit výbornou šťávu, kompoty, sirupy, likéry i marmelády. Výhodou je, že velké množství vitaminu C, obsažené v jeřabinách, je poměrně stabilní a zůstává zachované i po tepelném zpracování.

Dřínky

Dřínky, červené, oválné plody dřínu obecného (Cornus mas) na první pohled připomínají šípky a mají dokonce i podobně vysoký obsah vitaminu C. Někomu chutnají i před jejich setkáním s teplotou pod bodem mrazu, kdy mají natrpklou sladkokyselou chuť. Ovšem teprve po prvním mraze získávají skutečně dobrou a sladkou chuť.

  • Dobře vyzrálé dřínky se dají jíst syrové, nejčastěji se ale suší. Ze sušených i čerstvých dřínků je skvělý čaj. Z čerstvých se vyrábějí džemy, sirupy, likéry či pálenky, pečené čaje nebo se nakládají do oleje. Skvělé jsou v kombinaci s bezinkami a brusinkami nebo jablky a hruškami. Pro zpracování je většinou třeba dužinu doslova seškrabat z pecičky.

Inspirujte se:  Jak sklízet a zpracovat céčkem nabitý rakytník. Udělejte si olej, kapky nebo sirup

Trnky

Trpce kyselé trnky, plody trnky obecné neboli slivoně trnky (Prunus spinosa) také získají sladší chuť až díky mrazu. Úplně sladké jako třeba švestky ale nebudou nikdy. Trnky barvou připomínají borůvky a vypadají jako malé švestičky a někdy se s nimi i pletou.

  • Když trnky natrháme dřív, můžeme je dát na jeden den do mrazáku. Jelikož mají i tak trpkou chuť, konzumujeme je ve formě čaje, likéru, sirupu či vína nebo domácí pálenky. Výborné jsou sušené – sušíme je vypeckované nejlépe v troubě nebo sušičce při teplotě do 45 °C. Zajímavou chuť mají i trnková povidla.

Zdroj: časopis Receptář (11/2021); cs.wikipedia.org


Přečtěte si také