22. února 2019 13:41
Markéta KaškováPecka z avokáda: Vyhazujeme superpotravinu. Podívejte se na 4 způsoby, jak ji využít
Pecka z oblíbeného avokáda končí v 99 % v koši na odpadky. Je to ale škoda, protože ji můžeme zužitkovat hned několika způsoby. Našemu zdraví maximálně prospěje.
Samotné avokádo je skvělým zdrojem vitamínů a zdravých tuků. Na našem jídelníčku se již objevuje naprosto běžně. Pecky jsme však zvyklí vyhazovat, protože je většinou neumíme zužitkovat. My vám přinášíme nápady, jak pecku zpracovat.
1. Čaj zdrcené pecky avokáda
Základním pravidlem je odstranit zpecky hnědou slupku. Poté ji nakrájejte na malé kousky a pečte ji vtroubě, dokud neztmavne. Po pečení nechejte pecku ještě vysušit a rozemelte ji například vmlýnku na kávu.
Rozemletým práškem naplňte sítko na sypaný čaj a zalijte vroucí vodou. Nechejte minimálně 7 hodin louhovat a poté čaj vypijte. Ideální je nalačno před snídaní.
2. Smoothie savokádovou peckou
Příprava smoothie je o něco jednoduší, protože pecku nemusíte sušit. Stačí odstranit horní hnědou slupku, rozříznout a rozmixovat vmixéru spolu sdalšími ingrediencemi.
Budete potřebovat:
banán
jablko
avokádo
na kousky nakrájenou pecku zavokáda
citron
špenát
vodu podle potřeby
Vše rozmixujte a vychutnejte si skvělou vitamínovou bombu.
3. Maska sbanánem a peckou zavokáda
Stejně jako u čaje je potřeba pecku vysušit a rozemlít. Bude perfektně sloužit jako peeling. Prášek smíchejte sbanánem, olivovým olejem a vmasírujte na obličej.
4. Vypěstujte si svůj hruškovec přelahodný
Podrobný návod najdete vtomto článku.
Pozor na rizika
Pecka z avokádamůže některým lidem způsobit zažívací problémy. Obsahuje nízkou hladinu amygdalinu, který může být ve vysokých dávkách toxický. Neměly by ho tedy těhotné ženy, malé děti a lidé se zdravotními komplikacemi by se měli poradit s lékařem. Může způsobovat i alergickou reakci.