Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Pro milovníky jedlých květů: Vyšel Notes květinové kuchařky

Na výpravy do přírody ho lehce přihodíte do batůžku.
Vydáno: 03.05.2016
Autorka Jana Vlková čtenářům ukazuje, jak výživná je příroda, která nás obklopuje

Vloni vydala Jana Vlková Květinovou kuchařku, knihu, která čtenářům ukázala, že jíst se dá řada býlí i květin, co rostou všude kolem nás. Letos k nim přibyl malý sešitek Notes Květinové kuchařky ocení ho všichni milovníci jedlého kvítí a býlí.

Notes zahrnuje prostor pro vlastní poznámky i kalendárium, které je přehledně rozděleno do čtyř ročních období kytkožrouta – od prvního rašení rostlin až do prvních podzimních přízemních mrazíků. V notesu jsou uvedeny všechny rostliny, které se v kuchařce vyskytují, ale také ty, co se do knihy nevešly. Notes stručně popisuje i některá naleziště jedlého kvítí a býlí, nechybí ani lokality ve městech. Autorka Jana vám pomůže se na sběr vybavit a poradí, jak doma o úlovek pečovat.

Ukázka z knihy Foto: Ukázka z knihy, foto: David Turecký/Pavla Dvorská

Podívejte se na ukázky z knihy:

Notes Květinové kuchařky zakoupíte v nakladatelství Smart Press za 212Kč.

Do přírody tak můžete vyrážet s malým notesem, doma pak čerpat podrobnější informace z knihy Květinová kuchařka Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení. Pokud jste ji dosud nezaregistrovali, tak vám ji krátce představíme:

Jana Vlková Foto: Všichni víme, že lze jíst kopřivy, listy pampelišek, řada z nás se setkala s pojídači chudobek, v létě na výletě cucáme šťovík. Ale jíst se dá toho mnohem víc, jen se nebát a začít. Třeba právě s knihou Květinová kuchařka, se kterou objevíte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Kniha nabízí praktický a názorný herbář, díky kterému v přírodě identifikujete ty správné rostliny. Herbář je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, tak abyste vždy v danou sezonu věděli, co sbírat. Kniha Jany Vlkové vám i poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Náhled stránek Foto:

Květinová kuchařka je k dostání v nakladatelství Smart Press za 449 Kč.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Jedlý trávník na sídlišti

Návod, jak vytvořit jedlý trávník

Dýně vám bude růst i v pytli s hlínou

Zahradničení bez půdy? Základní pravidla, jak na to

Dejte zelenině volnost

Chcete velkou sklizeň zeleniny? Vysejte všechny druhy dohromady

Reklama
Článek je zařazen v: květinová kuchařka, kytkožrouti, Notes, jedlé květy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama