Zahrada

9. října 2016 05:32

Markéta Zídková

Triky, jak uložit švestky, aby i v lednu chutnaly jak čerstvé

Švestky jsou bohaté na vitamín B – ideální palivo pro mozek.

Kdo by neměl rád švestky. Typické ovoce pro naši zeměpisnou šířku akorát dozrává, a když už se úroda podaří, je potřeba švestky po sklizni nějakým způsobem zpracovat nebo uložit, protože snadno podléhají plísním. Při uskladňování se můžete inspirovat typy našich prababiček, které dokázaly udržet plody krásné i několik měsíců. Jedním z triků je uložit švestky do sušených kopřiv. Také je možné naplnit ovocem uzavíratelnou nádobu a spustit ji do studny. Stálá teplota a vlhkost jsou prý záruku dlouhodobé konzervace.

Dalším, náročnějším způsobem je pak uchovávat švestky bez přístupu vzduchu. Jak na to? Plody ze stromu trhejte i se stopkami za suchého počasí a nechte je několik dnů na suchém místě dýchat a odpařovat. Potom do velké sklenice vrstvěte plody, které zasypete pšeničnou moukou. Pozor, jednotlivé plody se nesmí navzájem dotýkat. Naplněnou nádobu uzavřete a uložte na chladném místě. Švestky je možné odebírat postupně. Před použitím se doporučuje mouku omýt a švestky na okamžik podržet v sítu nad hrncem s vařící vodou, aby je lehce přešla pára. Poté prý chutnají jako čerstvě utržené i v lednu.

Jako z každého ovoce z nich můžete připravit džemy a šťávy. Pro milovníky sušeného ovoce je skvělou cestou švestky rozpůlit, vypeckovat a usušit. Před sušením je vhodné švestky blanšírovat (nakrátko ponořit do horké vody), zbavíte je tak tenké voskové vrstvičky na povrchu a sušení bude probíhat rychleji.

Také je možné tyto plody zamrazit. Opět je rozpulte, vypeckujte a položte na tácku do mrazáku. Když zmrznou, je možné je přendat do skladnější krabičky. Do pečení a vaření je však používejte ještě zmrzlé, jinak budou jako bláto.

Zkuste sušit postaru

Prababičky neměly času nazbyt, neboť musely zpracovat často velmi mnoho ovoce. Proto se například švestky sušily v celku. Jak na to?

Celé švestky je třeba pečlivě omýt a poté na půl minuty namočit ve vroucí vodě. Vysypte na pečicí plech a sušte v mírně vyhřáté troubě, švestky tak nepustí šťávu. Sušte jednu až dvě hodiny a nechte odpočinout do druhého dne, takto pokračujte, dokud švestky nebudou usušené. Do trouby se vejdou i tři plechy naráz, během sušení jejich polohu v troubě střídejte. Když jsou hotové, uzavřete je do dobře těsnící sklenice.

(kor)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek
Štítky ovoce slivoň švestka

Přečtěte si také