6. září 2016 05:47
Klára BeščecováŠvestky pomáhají s hubnutím i depresemi
Švestky jsou tak trochu popelkou mezi ovocem. Jsou nenápadné, a proto často zapomínané.
Léto končí, nastupuje podzim. V sadu už nezbývá příliš mnoho ovoce, které by zahrádkáři mohli sklízet, ale to, co zůstává, je pravý poklad – švestky. Ať už jde o klasické zašpičatělé modré švestky, kulovité, modré slívy, zlatožluté a malé mirabelky či kulaté renklódy, je to ovoce, které bychom rozhodně neměli nechat jen tak bez povšimnutí. Obohatí náš jídelníček a jsou zdrojem drahocenných složek. Čím déle je necháme na stromě zrát, tím více si vlivem slunečního záření vytvoří vitaminů.
Všechny druhy švestek jsou bohatým zdrojem celé škály vitaminů skupiny B, čímž udržují v kondici mozek i nervy a pomáhají člověku udržet energii i výkon, pomáhají odolávat stresu. Jsou významným zdrojem mědi, zinku a vlákniny, která zbavuje střeva odpadních látek, proto jsou výborným pomocníkem při zácpě.
Švestky mají poměrně malou kalorickou hodnotu, na 100 gramů v nich najdete jen 62 kalorií. Dokážou odvodnit organismus, takže se hodí pro ty, jejichž tělo zadržuje vodu. Toto ovoce také na sebe navazuje ve střevech nadbytečné tuky z jídla, takže se nemohou uložit v těle a odcházejí pryč. Švestky též přeměňují sacharidy na triglyceridy, takzvaný neutrální tuk, který je hlavní zásobní formou energie v těle. Neklid, nervozitu, a dokonce sklon k depresím prý dokáže zahnat týdenní kúra, při které se jí dvě stě gramů švestek denně. Ty totiž zároveň posilují nervovou soustavu.
Švestky 2015 - Obrázek 2 Zdroj: Thinkstockphotos
Zasaďte si vlastní
Pokud ještě nemáte švestku na zahradě, popřemýšlejte o tom, zda byste ji nechtěli. Nejlepší doba pro výsadbu je totiž teď na podzim. Vyberte místo s dostatkem slunečního svitu, které je ale zároveň chráněno před větrem. Zhruba jeden metr čtvereční důkladně odplevelte a vykopejte jámu s minimálním průměrem 40 centimetrů, dostatečně hlubokou, aby se do ní vešel strom i s kořeny. Smíchejte půdu s kompostem tak, abyste stromu zajistili dostatek živin. Jámu zahrňte půdou a udusejte. Nezapomeňte na dostatečnou závlahu po delší dobu.
Pozor na nemoci
Když už ale budete chtít švestku zasadit, rozhodněte se pro odolnou odrůdu, protože je mnoho nemocí, které mohou zhatit vaši úrodu. Velkou pohromou pro slivoně je nemoc nazývaná šarka, což je virové onemocnění rostlin, které napadá zejména peckoviny. Je vysoce nakažlivá, a pokud se na zahradě objeví, může se přenést i na další stromy. Jak ji poznáte? Plody ze stromů masivně odpadávají již během léta, nebo předčasně dozrávají, jsou však deformované. V místech prohlubní pak dužnina bývá načervenalá, žilnatá, nakyslá – to vše vede k tomu, že plody chutnají výrazně hůř a jsou jakoby bez cukru. Nemoc se pozná i na listech, které mají světlejší prstencovité skvrny. Takové stromy je třeba bez milosti zlikvidovat – vykopat i s kořeny a spálit.
Švestky 2015 - Obrázek 4 Zdroj: Thinkstockphotos
Lucie Kořistová
Mohlo by vás zajímat: