Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Vyrobte si lahodnou marmeládu z šípků

Marmeláda z šípků? Proč ne
Vydáno: 20.09.2015
Na přípravu marmelády si vyhraďte dostatek času. Užijte si to, nespěchejte a nebudete litovat
Na přípravu marmelády si vyhraďte dostatek času. Užijte si to, nespěchejte a nebudete litovat Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pokud patříte k milovníkům zavařování a po rybízu, malinách nebo rajčatech toho stále nemáte dost, zkuste se ještě pustit do šípkové marmelády. Jedná se sice o pracnou záležitost, ale my pro vás máme i jeden zlepšovák, jak si práci usnadnit.

Marmeládu ocení i velcí gurmáni, a nějaký ten vitamín C v ní také zůstane. Na 1 kilogram šípkového protlaku budete potřebovat půl kilogramu cukru. Podle tradičních receptů je nutné nejdříve každý šípek očistit, podélně rozpůlit a lžičkou nebo nožem odstranit všechny chloupky a jadérka.

Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, ty uzavřeme a necháme vychladnout dny vzhůru Foto:

Připravené šípky pořádně opereme, nasypeme do velkého kastrolu, zalijeme vodou a povaříme několik minut tak, aby změkly. Hrnec odstavíme, šípky s vodou rozmixujeme a pak propasírujeme přes síto. Zvážíme, přidáme adekvátní množství cukru (lepší je samozřejmě třtinový) a vaříme do zhoustnutí. Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, ty uzavřeme a necháme vychladnout dny vzhůru.

Moderním hospodyňkám se logicky nechce trávit spoustu času vydlabáváním jadérek a chloupků. Proto to zkouší trochu jinak. Základní postup je stejný, ale šípky není nutné půlit a odstraňovat vnitřky. Obtížné chloupky a jadérka se někteří snaží odstranit ve fázi, kdy se pasíruje a to tak, že směs lisují přes husté plátýnko. A co vy? Máte nějaký zaručený recept na šípkovou marmeládu, jejíž příprava nezabere spoustu času? Tak se o něj podělte s ostatními.

(bras)

 

 Mohlo by vás zajímat:

Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, musíte se poprat s trny a chloupky ukrytými pod dužinou

Jděte k šípku! Aneb jak si udělat pořádné zásoby vitamínu C na zimu

Švestky se rychle kazí

Triky, jak uložit švestky, aby i v lednu chutnaly jak čerstvé

Patizony mohou být velmi dekorativní

Objevte patison. Je skvělý na mnoho různých způsobů

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama