20. září 2015 05:03
Markéta ZídkováVyrobte si lahodnou marmeládu z šípků
Marmeláda z šípků je zdravá a moc dobrá, ale na druhou stranu docela pracná na přípravu. My pro vás ale máme nápad, jak si práci s odstraňováním jadérek a chloupků usnadnit. Vyzkoušíte?
Pokud patříte k milovníkům zavařování a po rybízu, malinách nebo rajčatech toho stále nemáte dost, zkuste se ještě pustit do šípkové marmelády. Jedná se sice o pracnou záležitost, ale my pro vás máme i jeden zlepšovák, jak si práci usnadnit.
Marmeládu ocení i velcí gurmáni, a nějaký ten vitamín C v ní také zůstane. Na 1 kilogram šípkového protlaku budete potřebovat půl kilogramu cukru. Podle tradičních receptů je nutné nejdříve každý šípek očistit, podélně rozpůlit a lžičkou nebo nožem odstranit všechny chloupky a jadérka.
šípková marmeláda 1 Zdroj: pixabay.com
Připravené šípky pořádně opereme, nasypeme do velkého kastrolu, zalijeme vodou a povaříme několik minut tak, aby změkly. Hrnec odstavíme, šípky s vodou rozmixujeme a pak propasírujeme přes síto. Zvážíme, přidáme adekvátní množství cukru (lepší je samozřejmě třtinový) a vaříme do zhoustnutí. Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, ty uzavřeme a necháme vychladnout dny vzhůru.
šípková marmeláda 2 Zdroj: pixabay.com
Moderním hospodyňkám se logicky nechce trávit spoustu času vydlabáváním jadérek a chloupků. Proto to zkouší trochu jinak. Základní postup je stejný, ale šípky není nutné půlit a odstraňovat vnitřky. Obtížné chloupky a jadérka se někteří snaží odstranit ve fázi, kdy se pasíruje a to tak, že směs lisují přes husté plátýnko. A co vy? Máte nějaký zaručený recept na šípkovou marmeládu, jejíž příprava nezabere spoustu času? Tak se o něj podělte s ostatními.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: