reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Vyrobte si lahodnou marmeládu z šípků

zidkovm , Vydáno: 20.09.2015
Na přípravu marmelády si vyhraďte dostatek času. Užijte si to, nespěchejte a nebudete litovat
Autor: Thinkstock Na přípravu marmelády si vyhraďte dostatek času. Užijte si to, nespěchejte a nebudete litovat
Marmeláda z šípků je zdravá a moc dobrá, ale na druhou stranu docela pracná na přípravu. My pro vás ale máme nápad, jak si práci s odstraňováním jadérek a chloupků usnadnit. Vyzkoušíte?

reklama

Pokud patříte k milovníkům zavařování a po rybízu, malinách nebo rajčatech toho stále nemáte dost, zkuste se ještě pustit do šípkové marmelády. Jedná se sice o pracnou záležitost, ale my pro vás máme i jeden zlepšovák, jak si práci usnadnit.

Marmeládu ocení i velcí gurmáni, a nějaký ten vitamín C v ní také zůstane. Na 1 kilogram šípkového protlaku budete potřebovat půl kilogramu cukru. Podle tradičních receptů je nutné nejdříve každý šípek očistit, podélně rozpůlit a lžičkou nebo nožem odstranit všechny chloupky a jadérka.

Natrhané šípky
Autor: pixabay.com Natrhané šípky

Připravené šípky pořádně opereme, nasypeme do velkého kastrolu, zalijeme vodou a povaříme několik minut tak, aby změkly. Hrnec odstavíme, šípky s vodou rozmixujeme a pak propasírujeme přes síto. Zvážíme, přidáme adekvátní množství cukru (lepší je samozřejmě třtinový) a vaříme do zhoustnutí. Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, ty uzavřeme a necháme vychladnout dny vzhůru.

Šípková marmeláda
Autor: pixabay.com Šípková marmeláda

Moderním hospodyňkám se logicky nechce trávit spoustu času vydlabáváním jadérek a chloupků. Proto to zkouší trochu jinak. Základní postup je stejný, ale šípky není nutné půlit a odstraňovat vnitřky. Obtížné chloupky a jadérka se někteří snaží odstranit ve fázi, kdy se pasíruje a to tak, že směs lisují přes husté plátýnko. A co vy? Máte nějaký zaručený recept na šípkovou marmeládu, jejíž příprava nezabere spoustu času? Tak se o něj podělte s ostatními.

(bras)

 Mohlo by vás zajímat:

Odborníci je řadí k super potravinám. Přitom jsou všude a zadarmo

Kudy teče, tam léčí. Recept na jednoduchý šípkový likér

Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, musíte se poprat s trny a chloupky ukrytými pod dužinou

Jděte k šípku! Aneb jak si udělat pořádné zásoby vitamínu C na zimu

reklama

Článek je zařazen v: šípky , marmeláda , džem , vitamin C , zdravá

reklama

Přečtěte si také