Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Kudy teče, tam léčí. Recept na jednoduchý šípkový likér

Zdá se vám šípková marmeláda pracná? Zkuste si tedy připravit likér.
Vydáno: 14.10.2016
Odborníci je řadí k super potravinám. Přitom jsou všude a zadarmo

Říká se, že ty nejlepší věci jsou zadarmo a stoprocentně to platí i o plodech růže šípkové. Ten, kdo rád chodí do přírody, je trpělivý a nebojí se škrábanců, jich může mít, kolik jen bude chtít. Září a ještě i říjen jsou ideální měsíce pro jejich sběr a důvodů, proč se pro ně vydat, je hned několik. Navíc když se letos jasně červených plodů urodilo opravdu požehnaně.

Takto připravené šípky můžeme nasušit, ale také naložit do lihu Foto: Takto připravené šípky můžeme nasušit, ale také naložit do lihu. Foto: Thinkstockphotos

Šípky jsou zaručeným zdrojem vitamínu C, ale obsahují také vitamíny E, K, železo nebo vápník. Jsou dobrou volbou, pokud se chceme ochránit před nachlazením nebo infekcí a měli bychom po nich sáhnout třeba také při únavě či při krvácení z dásní.

Způsobů, jak šípky zpracovat a uchovat i pro další měsíce, je hned několik. K nejoblíbenějším metodám patří samozřejmě sušení, ti, kteří se nebojí poněkud větší pracnosti, se s nadšením pouštějí i do přípravy lahodné marmelády. Obojí se ale vyplatí pouze v případě, pokud vyrazíme s košem a nasbíráme větší množství plodů. Pro všechny, kteří se nepočítají k trpělivým sběračům, ale zralé plody je přesto lákají, máme recept na šípkový likér. Příprava je opravdu jednoduchá a na lahvinku likéru postačí dvě hrstky šípků, které se bez většího úsilí natrhají třeba při venčení psa.

Příprava šípkového likéru je celkem snadnou záležitostí Foto: Příprava šípkového likéru je celkem snadnou záležitostí. Foto: Thinkstockphotos

Budeme potřebovat:

250 g zralých tvrdých šípků

láhev vodky nebo jiného destilátu

100 g třtinového cukru

1dl vody

koření dle chuti (hřebíček, celá skořice, vanilka, kůra z bio citronu…)

Postup:

Šípky vypereme, odstraníme bubáky a stopky, případně podélně překrájíme a přesypeme do dostatečně velké a naprosto čisté zavařovačky. Zalijeme vodkou, ke které můžeme přidat kousky koření dle vlastní chuti a fantazie. Sklenici zašroubujeme a její obsah necháme v pokojové teplotě, spíše na tmavším místě 2 až 3 týdny macerovat. Obsah sklenice nakonec přelijeme přes kávový filtr a smícháme s vychladlým sirupem – ten připravíme tak, že svaříme cukr a vodu, je důležité, aby se cukr úplně rozpustil. Hotový likér ještě promícháme a přelijeme do čistých lahví. Milovníci tohoto zdravotního pití tvrdí, že likéru jenom prospěje, když se před užíváním nechá pár týdnů odležet.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Všechny druhy švestek jsou bohatým zdrojem celé škály vitaminů skupiny B

Švestky pomáhají s hubnutím i depresemi

Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, musíte se poprat s trny a chloupky ukrytými pod dužinou

Jděte k šípku! Aneb jak si udělat pořádné zásoby vitamínu C na zimu

Reklama
Článek je zařazen v: šípky, léčivé rostliny, likér
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama