29. října 2019 10:44
Jana BrassKudy teče, tam léčí. Recept na jednoduchý šípkový likér
Říká se, že ty nejlepší věci jsou zadarmo a stoprocentně to platí i o plodech růže šípkové. Ten, kdo rád chodí do přírody, je trpělivý a nebojí se škrábanců, jich může mít, kolik jen bude chtít. Září a ještě i říjen jsou ideální měsíce pro jejich sběr a důvodů, proč se pro ně vydat, je hned několik. Navíc když se letos jasně červených plodů urodilo opravdu požehnaně.
Šípky jsou zaručeným zdrojem vitamínu C, ale obsahují také vitamíny E, K, železo nebo vápník. Jsou dobrou volbou, pokud se chceme ochránit před nachlazením nebo infekcí a měli bychom po nich sáhnout třeba také při únavě či při krvácení z dásní.
šípková marmeláda 1 Zdroj: pixabay.com
Způsobů, jak šípky zpracovat a uchovat i pro další měsíce, je hned několik. K nejoblíbenějším metodám patří samozřejmě sušení, ti, kteří se nebojí poněkud větší pracnosti, se s nadšením pouštějí i do přípravy lahodné marmelády. Obojí se ale vyplatí pouze v případě, pokud vyrazíme s košem a nasbíráme větší množství plodů.
Pro všechny, kteří se nepočítají k trpělivým sběračům, ale zralé plody je přesto lákají, máme recept na šípkový likér. Příprava je opravdu jednoduchá a na lahvinku likéru postačí dvě hrstky šípků, které se bez většího úsilí natrhají třeba při venčení psa.
Příprava šípkového likéru je celkem snadnou záležitostí. Foto: Thinkstockphotos
Šípkový likér
Ingredience
- 250 g zralých tvrdých šípků
- láhev vodky nebo jiného destilátu
- 100 g třtinového cukru
- 1dl vody
- koření dle chuti (hřebíček, celá skořice, vanilka, kůra z bio citronu…)
Postup
Šípky vypereme, odstraníme bubáky a stopky, případně podélně překrájíme a přesypeme do dostatečně velké a naprosto čisté zavařovačky. Zalijeme vodkou, ke které můžeme přidat kousky koření dle vlastní chuti a fantazie. Sklenici zašroubujeme a její obsah necháme v pokojové teplotě, spíše na tmavším místě 2 až 3 týdny macerovat. Obsah sklenice nakonec přelijeme přes kávový filtr a smícháme s vychladlým sirupem – ten připravíme tak, že svaříme cukr a vodu, je důležité, aby se cukr úplně rozpustil. Hotový likér ještě promícháme a přelijeme do čistých lahví. Milovníci tohoto zdravotního pití tvrdí, že likéru jenom prospěje, když se před užíváním nechá pár týdnů odležet.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: