Vyhledávání

Šípky jsou zaručeným zdrojem vitamínu C, ale obsahují také vitamíny E, K, železo nebo vápník. Jsou dobrou volbou, pokud se chceme ochránit před nachlazením nebo infekcí a měli bychom po nich sáhnout třeba také při únavě či při krvácení z dásní.
Způsobů, jak šípky zpracovat a uchovat i pro další měsíce, je hned několik. K nejoblíbenějším metodám patří samozřejmě sušení, ti, kteří se nebojí poněkud větší pracnosti, se s nadšením pouštějí i do přípravy lahodné marmelády. Obojí se ale vyplatí pouze v případě, pokud vyrazíme s košem a nasbíráme větší množství plodů. Pro všechny, kteří se nepočítají k trpělivým sběračům, ale zralé plody je přesto lákají, máme recept na šípkový likér. Příprava je opravdu jednoduchá a na lahvinku likéru postačí dvě hrstky šípků, které se bez většího úsilí natrhají třeba při venčení psa.
Příprava šípkového likéru je celkem snadnou záležitostí. Foto: Thinkstockphotos
Budeme potřebovat:
- 250 g zralých tvrdých šípků
- láhev vodky nebo jiného destilátu
- 100 g třtinového cukru
- 1dl vody
- koření dle chuti (hřebíček, celá skořice, vanilka, kůra z bio citronu…)
Postup:
Šípky vypereme, odstraníme bubáky a stopky, případně podélně překrájíme a přesypeme do dostatečně velké a naprosto čisté zavařovačky. Zalijeme vodkou, ke které můžeme přidat kousky koření dle vlastní chuti a fantazie. Sklenici zašroubujeme a její obsah necháme v pokojové teplotě, spíše na tmavším místě 2 až 3 týdny macerovat. Obsah sklenice nakonec přelijeme přes kávový filtr a smícháme s vychladlým sirupem – ten připravíme tak, že svaříme cukr a vodu, je důležité, aby se cukr úplně rozpustil. Hotový likér ještě promícháme a přelijeme do čistých lahví. Milovníci tohoto zdravotního pití tvrdí, že likéru jenom prospěje, když se před užíváním nechá pár týdnů odležet.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: