Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Vyrobte si z černého bezu domácí šumivou limonádu

Bezové bublinky. Děti je dost často odmítají vůbec pít, o to víc je ocení dospělí. V létě je to dokonalé osvěžení.
Vydáno: 06.06.2016
Bez kvete skoro všude, stačí vyrazit

Standardně se tomuto nápoji říká bezová limonáda, ale ruku na srdce, kdo tento nápoj znáte, spíš by se dalo říct, že to je bezový sekt, protože výsledný nápoj není sladký, takže děti ho dost často odmítají vůbec pít, o to víc ho ocení dospělí. V létě je to dokonalé osvěžení. Jen pozor, výsledný produkt z bezinek je velmi šumivý (někdy po otevření pěkně nakvašené láhve člověk musí vymalovat kuchyni).

U nás v rodině se téměř každý rok vyrábí několik litrů tohoto osvěžujícího nápoje. Recept je tedy opravdu ověřený, dokonce máme vyzkoušeno, že sekt/limonáda uskladněná ve sklepě je dobrá ještě o Vánocích.

 

Ve vedru se bude hodit Foto:

Na 4 litry pitné vody (může být převařená) budete potřebovat 7 až 10 květů černého bezu (záleží na jejich velikosti), ½ kg cukru a jeden citron.

Do demižonku nebo velké zavařovačky nalijte vodu, přisypte cukr a nechte ho rozpustit. Potom přidejte květy a plátky oloupaného citronu. Nádobu přikryjte plátýnkem nebo jiným prodyšným materiálem a na 9 dní postavte v místnosti s normální pokojovou teplotou. Kdykoliv půjdete okolo, nálev krouživým pohybem promíchejte.

Na devátý den si přichystejte dostatečný počet čistých plastových lahví (ideální jsou tmavé tlustostěnné, například od piva) a tekutinu do nich přes čisté plátýnko pomalu pomocí potravinářské hadice stočte. Lahve pořádně uzavřete a alespoň na 14 dní uskladněte v chladu.

Při správném postupu se v lahvích vytvoří vysoký tlak plynu, proto je vždy otvírejte velice opatrně. Stejným způsobem můžete zkusit připravit i limonádu/sekt z květů lípy, má jinou chuť, ale je stejně výborná.

(brass)

Mohlo by vás zajímat:

Z květů černého bezu, citrónu a cukru můžete připravit výbornou limonádu nebo sirup

Nenechte si odkvést černý bez. Smažte, sušte nebo zkuste výborný sirup

Maliníkové i ostružinové listy je nejlepší sbírat těsně před tím, než keře rozkvetou. Vybírejte mladé, čerstvé lístky

Nasušte si listy maliníku a ostružiníku. Proti nachlazení či průjmu

Reklama
Článek je zařazen v: sekt, černý bez
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama