10. června 2015 06:00
zidkovmNasušte si listy maliníku a ostružiníku. Proti nachlazení či průjmu
Maliník a ostružiník - Obrázek 2 Zdroj: FTV Prima
Teď je pro to ideální doba.
Listí maliníku a ostružiníku můžete sbírat a sušit vlastně kdykoliv od jara do podzimu. Nejlepší je to ale během června, tedy ještě před tím, než keře úplně rozkvetou, v té době totiž jejich listy obsahují nejvíce účinných látek. Narazíte-li na keře maliníku a ostružiníku v následujících dnech během vycházky do přírody, neváhejte a dejte se do trhání.
Nemusíte se bát, že maliník nebo ostružiník nenajdete, tyto trnité keře u nás rostou opravdu hojně, daří se jim hlavně na slunných místech, objevit je můžeme například na lesních mýtinách nebo podél polních cest. Většina z nás je obléhá hlavně v době, kdy dozrávají jejich lahodné plody, tedy maliny a ostružiny – mimo jiné výborné do zavařenin nebo do dezertů. Právě červen je ale ideální dobou pro sběr maliníkových a ostružiníkových listů, jejich nasušením získáme na celý následující rok podpůrný léčebný prostředek při nachlazení, průjmových onemocněních nebo při zánětech ústní dutiny. Dříve se nálev z fermentovaných listů běžně pil jako náhražka čínského čaje. I dnes se některé nastávající maminky inspirují starými babskými radami a před porodem pravidelně pijí čaj z maliníkového listí jako přírodní prostředek, který by měl tělo připravit na hladký porod.
Maliník a ostružiník - Obrázek 3 Zdroj: FTV Prima
Sušte pomalu
Nezapomeňte, že v červnu můžete sbírat také například: Bez černý – květ Heřmánek pravý – květ Jitrocel kopinatý – list Lípa srdčitá – květ Mák vlčí – květ
Při sběru si vybírejte spíše mladší, svěže zelené maliníkové a ostružiníkové listy. Trhejte je bez stonků, později lépe proschnou. Maliník a ostružiník sušte pomalu, ideální je to ve stínu (venku nebo v dobře větrané místnosti) v tenkých vrstvách. Sušení můžete urychlit přemístěním na slunce, ale jenom na krátkou dobu. Při sušení v sušičce nebo troubě se vyvarujte teplotám nad 50 ºC. Před uskladněním drogu ještě proberte a vyházejte zahnědlé listy. Skladujte nejlépe v papírových sáčcích na suchém a chladnějším místě. Pokud máte v oblibě bylinné čaje, nasbírejte a nasušte ještě listy jahodníku a dle chuti je k maliníku a ostružiníku přidávejte. Jestliže jste se nechali zlákat a chystáte se na sběr voňavého léčivého listí, můžete také vyzkoušet některý z následujících receptů:
Čaj při nachlazení
Lžičku sušených lístků ostružiníku, maliníku a případně jahodníku zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte pět minut stát. Poté sceďte, přidejte citron a sladidlo a popíjejte třikrát denně.
Maliník a ostružiník - Obrázek 1 Zdroj: FTV Prima
Čaj při střevních obtížích
Lžíci sušeného ostružiníkového listí povařte pod pokličkou deset minut ve čtvrt litru vody. Odvar pijte neslazený třikrát denně.
Kloktadlo
Lžíci sušených listů maliníku a ostružiníku nasypte do studené vody, přiklopte pokličkou a mírně povařte zhruba deset minut. Poté sceďte a nechte vychladnout. Několikrát během dne používejte jako kloktadlo při zánětech v krku nebo na proplachování ústní dutiny.
(bras)
Mohlo by vás také zajímat: