návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Nasušte si listy maliníku a ostružiníku. Proti nachlazení či průjmu

zidkovm , Vydáno: 10.06.2015
Maliníkové i ostružinové listy je nejlepší sbírat těsně před tím, než keře rozkvetou. Vybírejte mladé, čerstvé lístky
Autor: FTV Prima Maliníkové i ostružinové listy je nejlepší sbírat těsně před tím, než keře rozkvetou. Vybírejte mladé, čerstvé lístky
Teď je pro to ideální doba.

reklama

Listí maliníku a ostružiníku můžete sbírat a sušit vlastně kdykoliv od jara do podzimu. Nejlepší je to ale během června, tedy ještě před tím, než keře úplně rozkvetou, v té době totiž jejich listy obsahují nejvíce účinných látek. Narazíte-li na keře maliníku a ostružiníku v následujících dnech během vycházky do přírody, neváhejte a dejte se do trhání.

Nemusíte se bát, že maliník nebo ostružiník nenajdete, tyto trnité keře u nás rostou opravdu hojně, daří se jim hlavně na slunných místech, objevit je můžeme například na lesních mýtinách nebo podél polních cest. Většina z nás je obléhá hlavně v době, kdy dozrávají jejich lahodné plody, tedy maliny a ostružiny – mimo jiné výborné do zavařenin nebo do dezertů. Právě červen je ale ideální dobou pro sběr maliníkových a ostružiníkových listů, jejich nasušením získáme na celý následující rok podpůrný léčebný prostředek při nachlazení, průjmových onemocněních nebo při zánětech ústní dutiny. Dříve se nálev z fermentovaných listů běžně pil jako náhražka čínského čaje. I dnes se některé nastávající maminky inspirují starými babskými radami a před porodem pravidelně pijí čaj z maliníkového listí jako přírodní prostředek, který by měl tělo připravit na hladký porod.

Listy maliníku i ostružiníku nahrazovaly černý čaj z Číny
Autor: FTV Prima Listy maliníku i ostružiníku nahrazovaly černý čaj z Číny

Sušte pomalu

Nezapomeňte, že v červnu můžete sbírat také například:
Bez černý – květ
Heřmánek pravý – květ
Jitrocel kopinatý – list
Lípa srdčitá – květ
Mák vlčí – květ

Při sběru si vybírejte spíše mladší, svěže zelené maliníkové a ostružiníkové listy. Trhejte je bez stonků, později lépe proschnou. Maliník a ostružiník sušte pomalu, ideální je to ve stínu (venku nebo v dobře větrané místnosti) v tenkých vrstvách. Sušení můžete urychlit přemístěním na slunce, ale jenom na krátkou dobu. Při sušení v sušičce nebo troubě se vyvarujte teplotám nad 50 ºC. Před uskladněním drogu ještě proberte a vyházejte zahnědlé listy. Skladujte nejlépe v papírových sáčcích na suchém a chladnějším místě. Pokud máte v oblibě bylinné čaje, nasbírejte a nasušte ještě listy jahodníku a dle chuti je k maliníku a ostružiníku přidávejte. Jestliže jste se nechali zlákat a chystáte se na sběr voňavého léčivého listí, můžete také vyzkoušet některý z následujících receptů:

Čaj při nachlazení

Lžičku sušených lístků ostružiníku, maliníku a případně jahodníku zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte pět minut stát. Poté sceďte, přidejte citron a sladidlo a popíjejte třikrát denně.

Na plody ostružiníku si budeme muset ještě chvilku počkat, ale na jeho listy se můžeme vypravit už v těchto dnech
Autor: FTV Prima Na plody ostružiníku si budeme muset ještě chvilku počkat, ale na jeho listy se můžeme vypravit už v těchto dnech

Čaj při střevních obtížích

Lžíci sušeného ostružiníkového listí povařte pod pokličkou deset minut ve čtvrt litru vody. Odvar pijte neslazený třikrát denně.

Kloktadlo

Lžíci sušených listů maliníku a ostružiníku nasypte do studené vody, přiklopte pokličkou a mírně povařte zhruba deset minut. Poté sceďte a nechte vychladnout. Několikrát během dne používejte jako kloktadlo při zánětech v krku nebo na proplachování ústní dutiny.

(bras)

Mohlo by vás také zajímat:

 

Z květů černého bezu, citrónu a cukru můžete připravit výbornou limonádu nebo sirup

Nenechte si odkvést černý bez. Smažte, sušte nebo zkuste výborný sirup

Jahodová polévka

Studená jahodová polévka osvěží v horkých dnech. Je v ní víno i olivový olej

reklama

Článek je zařazen v: maliník , ostružiník

reklama

Přečtěte si také