29. září 2021 05:30
redakce Prima LivingZavařujeme bezinky: TOP recepty na povidla, víno, likér i džem
Černají se černají, černé bezinky na stráni i na mezi. Právě vrcholí období zralosti jejich plodů.
A byla by nesmírná škoda je nechat jen tak opadat, když plody bezu černého jsou téměř elixírem života a navíc tak chutným. Ne nadarmo se říká: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Díky tomu, že bez černý roste na mezích, rumištích, okrajích lesů, máte možnost pustit se do zavařování, výroby likéru či vína, i když nemáte zahradu. Plody dozrávají od září do října, což signalizují hejna ptáků, kteří ozobávají temně fialové plody. Pokud byste tedy měli zálusk i na plody, tzv. bezinky, musíte být ve sběru rychlejší než oni.
Bezinky nejezte za syrova, neboť mohou vyvolávat příznaky otrav
Černý bez je jedinečný v tom, že je možné jej pro léčebné účely využít úplně celý. Nejvyšší koncentrace účinných látek se nachází v kořenu, ale obsaženy jsou také v kůře, listech, mladých výhonech i květech. Nejčastěji se však sbírají právě květy, případně plody nebo listy. Je však třeba dávat pozor na nezralé plody a listy, které obsahují mírně jedovaté látky a z toho důvodu se nevyužívají vnitřně. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Černý bez má dnes jinak široké využití v léčitelství, potravinářství a farmacii. Ale pozor! Černý bez může být pro někoho také silný alergen!
Z plodů černého bezu můžeme připravit:
Bezinkové víno
Potřebujeme: 2 l zralých plodů bezu černého, 4 l převařené a vychlazené vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg krystalového cukru a 5 dkg kvasnic
Postup: Plody zalijeme vodou a společně s kořením vaříme půl hodiny. Vzniklý odvar přecedíme přes plátýnko, přidáme do něj krystalový cukr a dalších 10 minut povaříme. Roztok zchladíme, a dokud je vlažný, vmícháme do něj rozdrobené kvasnice. Necháme 24 hodin odstát, znovu dobře promícháme a opět necháme 24 hodin kvasit. Nápoj poté scedíme do sklenice, kterou pevně ovážeme celofánem. Necháme ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíme do litrových lahví. Bezinkové víno je vhodné pít při migréně, zánětech nervů či ischiasu.
Babiččin bezinkový likér
Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citronovou podle chuti. Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátýnko, aby se zadržely všechny vločky. Okyselením šťávy dosáhneme krásnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10 g hřebíčku a svaříme jej s 500 g cukru. Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny (rumu). Výsledný likér má mít asi 20 % alkoholu.
Bezinková povidla
Potřebujeme 1 kg bezinek, 2 až 3 lžíce medu, 200 g cukru krystal, 50 g nastrouhaného perníku, šťávu z 1 citronu, 1–2 lžíce rumu. Zralé plody bezinek rozvaříme s vodou na kaši. Vychladlé prolisujeme a do vzniklé šťávy přidáme cukr, nastrouhaný perník, med, šťávu z citronu a rum. Za stálého míchání vaříme, dokud nejsou povidla dostatečně hustá. Ještě teplá povidla naplníme do vymytých a vysušených skleniček a sterilujeme10–15 minut při 80 °C.
Bezinkový diabetický rosol
Vyzrálé plody rozvaříme, vylisujeme, do šťávy přidáme umělé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny vaříme. Uzavřeme do malých skleniček a sterilujeme. Ukládáme do studené místnosti.
Bezinky jako borůvky – džem
Potřebujeme 2 kg jablek, 1 kg bezinkových bobulek, 0,8 kg cukru, 30 g kyseliny citronové nebo šťávu ze dvou citronů, 1 až 2 dl rumu. Jablka dobře opereme, rozvaříme, prolisujeme a ještě povaříme. Přidáme bezinkové bobulky a dále vaříme. Do rozvařeného džemu vmícháme krystalový cukr, vaříme asi 10 minut a zkoušíme, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením vmícháme kyselinu citronovou nebo šťávu z citronu. Tento džem je výborný na omelety.
Zdroj: Marta Pawlicová, autorský článek