Pěstujte černý bez. Z květů je skvělý bezový ocet a z plodů bezinkový sirup
Bez černý je u nás původní listnatý keř, který hojně roste ve volné přírodě, ale můžeme ho pěstovat i na zahradě. Lidově se mu říká třeba bezinky, kosmatice nebo taky smradinky – to pro jeho charakteristickou vůni. Černý bez se hřeje na výsluní popularity i proto, že jeho léčivých schopností se dá využívat celý rok – na jaře jsou to květy, v létě listy, na podzim plody a v zimě nám pomáhá sušený či ve formě bezových a bezinkových sirupů či octů.
Proč se vlastně traduje, že bez černý (Sambucus nigra) je největším přírodním lékařem? Především pomáhá tělu zbavovat se toxinů, posiluje pružnost cév a působí blahodárně na kardiovaskulární systém. Usnadňuje pocení a tím snižuje teplotu těla. Dobré výsledky jsou zaznamenány při léčbě revmatismu a otoků, protože je silně močopudný.
Účinky květu černého bezu
Květy černého bezu obsahují silice, flavonoidy (až 3 % rutinu), třísloviny, aminy, cukry, organické kyseliny, vitamin C a minerální látky. Jsou to právě květy, které obsahují kyselinu chlorogenovou, u které je prokázané, že má vliv na žádoucí úbytek váhy. Jsou velmi účinné i při detoxikaci a vylučování škodlivin ven z těla. Květy černého bezu jsou vynikající potopudnou bylinkou s močopudnými účinky.
Co léčí květ černého bezu
Květy se doporučují se při chorobách z nachlazení, protože podporují vykašlávání. Jsou osvědčeným přírodním prostředkem proti nadýmání a křečím trávicího traktu nebo neurologickým problémům. Příznivě také ovlivňují cévní stěny a pomáhají s kožními potížemi.
Bezové květy se sbírají zhruba do konce června za suchého slunečného dne v pozdních dopoledních hodinách a nikdy ne po dešti! Nejlépe do košíku, aby se nezapařily. Ať už budete s bezovými květy dělat cokoli, nejprve je – a to i před sušením – pečlivě opláchněte, protože se v nich ukrývá hmyz.
Bezový ocet z květů
Ingredience
- asi 10 velkých, čerstvě natrhaných bezových
- 500 ml vinného nebo jablečného octa
Příprava
Bezové květy propláchneme, zbavíme stopek a necháme osušit. Vložíme do uzavíratelné lahve a zalijeme octem – květy musí být ponořené. Uzavřeme a necháme na tmavém a chladném místě zhruba 6 týdnů, scedíme.
Použití
Bezový ocet má vynikající léčebné účinky. Při revmatických potížích si každé ráno nalačno dáme 2 lžíce bezového octa a bolestivá místa jím potíráme. Bezový ocet používaly babky kořenářky při léčení vysoké horečky – potírání chodidel a spánků snižuje teplotu těla a podporuje pocení. Bezový ocet je také skvělým kořenícím přípravkem.
Účinky listů černého bezu
Listy bezu černého obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a množství vápníku. Sbírají se hlavně na jaře a v létě a připravuje se z nich výluh, který čistí krev, je projímavý a močopudný. Rozdrcené mladé listy lze použít zevně ve formě zábalu při revmatismu, kašovitý obklad z listů údajně dokáže tzv. „vytáhnout vodu z kolena“.
Účinky bezinek, plodů černého bezu
Plody černého bezu – bezinky – dozrávají od srpna do poloviny listopadu. Drobné lesklé černé plody obsahují glykosidy, karoteny, antokyan, cholin, cukry, organické kyseliny, vitamin C, vitaminy A, B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou.
Bezinky působí analgeticky, pomáhají tak při migrénách a při bolestech trojklaného nervu, páteře a kloubů. Na tlumení bolestí vypijeme třikrát denně hrnek odvaru: 1lžíci sušených bezinek povaříme 15–20 minut v 400 ml vody, necháme vychladnout a scedíme.
Jako účinnou prevenci před chorobami z nachlazení v sychravých dnech ráno a večer po jídle pijeme nálev: 1 lžičku sušených bezinek zalijeme 200 vody vroucí vody, zakryjeme, necháme 15 minut vyluhovat, scedíme a ihned vypijeme.
Bezinkový sirup
ingredience
- 1 kg dobře vyzrálých bezinek bez stopek
- 700 g cukru
- 1 lžička skořice
- šťáva ze 3–4 citronů
Příprava
Zhruba kilo bezinek vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodu, aby byly všechny ponořené. Přivedeme k varu a pomalu za stálého míchání dusíme zhruba 25 minut. Scedíme přes sítko, šťávu nalijeme do kastrolu a přidáme cukr, skořici a šťávu z citronů. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Sejmeme z plotýnky a necháme částečně vychladnout. Pak nalijeme do lahví a uchováváme v ledničce.
Černý bez není náročný na pěstování a kromě každoročního řezu (keř můžeme různě tvarovat) a dostatku dusíku (podporuje růst nových výhonů) nic dalšího nepotřebuje. Nemá moc rád sucho. Zdroj: Simona Sedláčková
Jak černý bez pěstovat
Bez černý je listnatý keř obvykle dorůstající do výšky až 5 metrů s šedozelenou až šedou kůrou, drobnými bílými až žlutobílými kvítky v bohatých květenstvích se silným aroma a lesklými kulovitými černými až černofialovými plody, které po rozmačkání barví. U nás původní mohutný listnatý keř hojně roste ve volné přírodě – v listnatých lesích a parcích, u potoků, podél plotů, mezi různými křovinami i na rumištích, ale můžeme ho pěstovat i na zahradě.
- Bez černý potřebuje nejlépe hlinitopísčitou půdu, zásobenou vodou a živinami. Bez nemá žádné zvláštní nároky na podnebí, dobře snáší silné mrazy, časné podzimní i pozdní jarní mrazíky.
- Černý bez není náročný na pěstování a kromě každoročního řezu (keř můžeme různě tvarovat) a dostatku dusíku (podporuje růst nových výhonů) nic dalšího nepotřebuje. Nemá moc rád sucho.
- Černý bez množíme semeny, na jaře a v létě řízkováním či hřížením. Můžeme si najít pod keřem mladé, už vzrostlé rostlinky vyrašené ze semen a přesadit je na zahradu. Nebo na podzim posbírat zralé černé bezinky, semena z nich zasít do květináčků a na jaře přesadit na místo. Při výsadbě bychom měli mezi keři dodržovat vzdálenost 4,5–5,5 metrů.
- Černý bez plodí na jednoletých výhonech. Pro získání co největší a nejkvalitnější úrody je ideální každoročně odstranit odplozené výhony, nejlépe ihned po sklizni.
Benefity pěstování černého bezu na zahradě
- Když na zahradu vysadíme keř bezu, vyženeme z ní krtky a hlodavce. Jejich vyhnání urychlíme, když do nor zahrabeme čerstvé bezové listí Velmi specifický pach, navíc umocněný tlením, by je měl donutit k úprku.
- Pokud se pro pěstování bezových keřů rozhodneme, můžeme je pěstovat v blízkosti kompostu, kde poroste rychle a dobře. A navíc údajně černý bez vylučuje látky, které urychlují zrání kompostu.
Oblíbené kultivary bezu černého
Kromě u nás původního černého bezu se můžeme poohlédnout po některém z vyšlechtěných kultivarů. Nejčastěji se u nás pěstuje slovenský Sambo s velkými, červeně purpurovými plody, dužina je tmavě červená, šťáva intenzivně barví. V Rakousku byly vyšlechtěny kultivary Donau s velkými květy a hladkými, sytě zelenými listy) a Haschberg (nejčastěji pěstovaný v Evropě), který má květenství až 18 cm široké a bezinky s osobitou chutí. Plody dozrávají až ve druhé polovině září, vydrží dlouho na stromě.
Jak květy a plody černého bezu sklízet
- Pro zpracování květu sbíráme celá, plně rozkvetlá květenství ulamováním nebo odstřiháváním z větví.
- Květy sušíme buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo je zavěsíme v dobře větrané místnosti. Světle nažloutlé, případně nahnědlé květy vyhodíme. Sušené květy skladujeme v tmavé uzavíratelné nádobě.
- Při sběru plodů, bezinek, pamatujme, že je musíme zpracovat ještě téhož dne, kdy plody sbíráme.
- Zralé bezinky se uříznou celé a ukládají se tak, aby se nepomačkaly. Okamžitě také odstraníme stopky, protože negativně ovlivňují chuť.
- Nikdy nejíme ani neochutnáváme bezinky syrové, protože jsou jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.
- Pokud víme, že všechny plody nevyužijeme, necháme je na keři ptákům. Rádi je sezobnou, navíc díky svému složení pro ně před zimou představují jeden z nejlepších druhů potravy. Ze semen, která roznesou, pak mohou vyrůst nové keře.
Černý bez napadají mšice
Černý bez extrémně napadají mšice, konkrétně mšice bezová (Aphis sambuci). Tato mšice tvoří velké černé kolonie jen na bezu, sladká šťáva bezu jim prostě chutná. Zkusíme na ně postřik z rebarbory – listy a řapíky nahrubo nasekáme, zalijeme vodou (hladina by měla být asi 10 cm nad rebarborou), přivedeme k varu a pomalu asi půl hodiny vaříme. Po vychladnutí odvar scedíme a aplikujeme na keř.
Bezové květy se dají také smažit stačí připravit řídké těstíčko (vejce, mléko, hladká mouka, sůl), květenství v něm namočit a usmažit dozlatova. Této úpravě bezu černého se říká kosmatice. Zdroj: iStock
Bez černý v kuchyni
V kuchyni se dají využít jak květy, tak plody černého bezu. Květy jsou vhodné pro přípravu bezových sirupů a šťáv, které se mohou dále využívat při pečení moučníků, do zmrzlin, nanuků a sorbetů, do domácích limonád a koktejlů nebo na dochucení ovocných i zeleninových salátů. Drobné kvítky se hodí jako ozdoba na ovocné koláče a čokoládové moučníky či zmrzliny.
Bezové květy se dají také smažit – stačí připravit řídké těstíčko (vejce, mléko, hladká mouka, sůl), květenství v něm namočit a usmažit dozlatova. Této úpravě bezu černého se říká kosmatice.
Skvělá je i studená polévka z bezových květů: 300 g čerstvě nasbíraných květů spaříme horkou vodou a dáme do 250 ml teplého mléka. Necháme asi 30 minut vyluhovat, potom scedíme. Do výluhu přidáme 1 lžíci medu, špetku sušeného zázvoru a 3 žloutky. Důkladně promícháme a zahřejeme (nevaříme!). Necháme vychladnout a dáme na 2 hodiny do ledničky. Před podáváním dochutíme několika kapkami citronu.
Ze zralých bezinek se dají připravit marmelády, džemy, šťávy, mohou se přidat do kompotů či zákusků. Připravit si z nich můžeme bezinkové víno, likéry nebo bezinkovou pálenku. Šťáva z plodů černého bezu se používá také k přibarvování kompotů, sirupů a dalších zavařenin.
Zdroje: naturalremedies.org, nutritionandinnovation.com, gardeningknowhow.com, fresh.iprima.cz, Léčivé rostliny (Andrew Chevalliier)