Zahrada

18. února 2024 10:20

Josef Šťastna

Zapomeňte na jaro a práci na zahradě. Do Česka se vrací zima, někde bude i sněžit

Prožili jste hezký víkend na zahradě a plánujete si, že budete pokračovat i v týdnu? Počasí bude proti vám. Do Česka se totiž vrací zimní počasí.

Česká republika zažívá extrémně teplý únor a hodnoty na teploměru vypadají spíše na duben. Jenže teplé dny ukončí přechod studené fronty, která přinese zásadní ochlazení. Teploty se budou pohybovat kolem nuly a v horských oblastech znovu bude padat sníh, z čehož mají určitě radost lyžaři.

„Přes naše území přejde od severozápadu studená fronta a za ní se k nám od západu rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu, který se přesune k východu,“ informovali na svém webovém portálu experti z Českého hydrometeorologického ústavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Déšť, sníh a oblačnost: Česko se jara zatím nedočká. Podívejte se, jak bude u vás

V neděli se počasí začne měnit

Už v neděli se charakter počasí začne lámat, v Česku bude oblačno až polojasno, můžeme očekávat přeháňky, ve vyšších polohách může i sněžit. Noční teploty budou padat pod nulu. Nejnižší noční teploty budou v rozmezí 0 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C.

Pondělí bude velmi deštivé. V polohách 900 metrů nad mořem bude výrazně sněžit. Noční teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C, na východě spadnou dokonce až na -2 °C. Přes den se teploty budou pohybovat v rozmezí 6 až 10 °C.

Během úterý bude sníh padat v polohách 800 metrů nad mořem. Nejnižší noční teploty 1 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Druhá polovina týdne bude o něco teplejší, ale bude vydatně pršet a na východě republiky by měl podle meteorologů foukat nepříjemný vítr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jak bydlí herec Petr Batěk

Nejteplejším dnem bude čtvrtek

Nejteplejším dnem z celého týdne bude čtvrtek – rtuť teploměru vyletí až ke 12 °C. Vysoké teploty však doprovodí občasný déšť a silný vítr, který dosáhne rychlosti 50 až 60 km/h. Závěr týdne přinese na většině území mírné ochlazení. Jen na východě budou teploty ještě dosahovat až 11 °C. Přeháňky se budou v polohách nad tisíc metrů postupně měnit ve smíšené až sněhové. Z neděle na pondělí by měl přijít teplotní skok. Ochladí se a přibude srážek. Na horách nasněží.

Podívejte se, jakou zahradu má herec Roman Skamene:

Zdroj: Portál ČHMÚ

Sdílejte článek
Štítky zima

Přečtěte si také