10 tipů, jak se vyhnout chybám při zařizování domácí pracovny

Práce z domova je skvělým řešením, především pro rodiče menších dětí. Ostatně v minulých letech jsme si to mnozí z nás vyzkoušeli i nedobrovolně a některým lidem práce z domova velmi vyhovuje. Chce to však dobré zázemí s pracovnou či alespoň pracovním koutkem, kde vás nebude nikdo rušit.

Několik tipů pro snadnější rozhodování

  • Podle denní doby, kdy se hodláte věnovat své práci, umístěte v bytě svůj pracovní kout. Koutek v obýváku můžete využívat v dopoledních hodinách, kdy zbytek rodiny není doma, a místo v ložnici zase večer, kdy v obýváku všichni sledují televizi. Jen pozor na noční rušení partnera, který už by zase v ložnici rád spal.
  • Pokud za vámi budou chodit pracovní návštěvy, volte opatrně podlahovou krytinu. Nejlepší jsou zátěžové koberce, linoleum či dlažba. Pracovní návštěvy není možné nutit k zouvání bot!
  • Výška pracovního stolu by měla být 68–76 cm (podle výšky vaší postavy), hloubka pracovní desky minimálně 60 cm a délka stolu asi 120 cm. Vše se však řídí podle náplně vaší práce.
  • Důležitý je výběr správné židle. Při sezení na židli platí pravidlo pravých úhlů – chodidla by měla být položena celou plochou na zemi, lýtka a stehna, stejně jako stehna a záda by měla svírat pravý úhel.

Barvy, které vám pomohou v práci

  • Zelená barva napomáhá k dobrému soustředění, k pocitu klidu a bezpečí
  • Modrá barva působí harmonickým a uklidňujícím dojmem
  • Fialová je barvou podněcující ke kreativnímu myšlení a novým nápadům.
  • Bílá je vynikající pro nesoustředěné jedince, protože nijak neupoutává vaši pozornost

1. Světlo a vzduch

Pokud si můžete ve svém domácím prostředí dopřát vlastní místnost, kterou využijete jako pracovnu, máte vyhráno. Bílý nábytek, stěny ve světlejším odstínu zelené či modré a dostatek světla z velkých oken jsou pro práci ideální.

2. Pracovna v obýváku

Obývací pokoj se může proměnit i na domácí pracovnu, ale nese to s sebou mnohé problémy. Pokud se spokojíte s klidem na práci pouze v čase, kdy je zbytek rodiny mimo domov, je to v pořádku, ale těžko se zde budete soustředit na práci v době, kdy se ostatní chtějí dívat na televizi.

Pracovna v ložnici je zase vhodná jen pro toho, kdo pracuje zásadně jen přes den a nebude tak rušit partnera ve spánku. A také nesmíte zapomínat na vypínání počítače na noc.

3. Dostatek prostoru

Dobře si rozmyslete, jak veliký pracovní stůl budete vlastně potřebovat. Maličké stolky na PC, které bývají součástí nábytkových sestav, stačí jen málokomu.

4. Stůl uprostřed?

Pracovní stůl, umístěný uprostřed místnosti, zdaleka nevyhovuje každému. Většina lidí má raději pracovní místo v rohu místnosti, lépe se tak může soustředit na práci. Pracovna se stolem uprostřed zase vypadá mnohem reprezentativněji.

5. Správné osvětlení

Zdroj světla, ať už přirozeného, tedy okna, nebo umělého, lampičky, by měl být vždy umístěn podle toho, jakou rukou píšete. Tedy pro praváky zleva a opačně.

6. Pro milovníky designu

Dokonce i na pracovní desce stolu se nadšenci designu mohou vyřádit. Bylo by však škoda, takovou krásu zaplnit spoustou papírů, pořadačů a jiných potřebných věcí. Dobře si tedy rozmyslete, jestli se taková deska pro vás hodí a jestli ve vaší pracovně má možnost vyniknout.

7. Občasné využití

Pohled na rozpracované úkoly a stůl plný pracovního nepořádku nesnese každý. Skvělým řešením je pracovní stolek schovaný ve skříňce. Nehodí se však pro každodenní používání.

8. Domácí dělení

Pro svou práci potřebujete klid, ale váš stůl přímo sousedí se stolem druhého člena domácnosti? Oddělte se! Na trhu jsou jednoduché dělicí příčky, které vám pocit soukromí snadno zajistí. Pokud to dispozice bytu dovolí, výborně vypadají i nízké zídky, vytvořené ze sádrokartonu, za které se stůl i s jeho uživatelem může schovat.

9. Světlo a vzduch

Pokud si můžete ve svém domácím prostředí dopřát vlastní místnost, kterou využijete jako pracovnu, máte vyhráno. Bílý nábytek, stěny ve světlém odstínu fialové a dostatek světla z velkých oken jsou pro práci ideální.

10. Přehledné uspořádání

Systém barevných krabic s víkem a štítkem pro popisek je pro domácí pracovny naprosto ideální. Vejde se do nich spousta věcí, které nemusí být na první pohled vidět.

Zdroj: https://www.bydlimekvalitne.cz/5-kreativnich-tipu-jak-zaridit-pracovni-kout-v-malem-byte; https://www.bydleme.cz/jak-zaridit-pracovnu-v-byte/


Přečtěte si také