Vánoce

4. prosince 2023 08:00

Lenka Valjentová

Udělejte na Mikuláše po čertech dobré brambory z pravého nebo falešného marcipánu

Chystáte mikulášskou nadílku? Pak by v ní rozhodně neměly chybět brambory. A letos můžete překvapit a udělat sladké z marcipánu! Marcipánové brambory jsou tradiční německou vánoční specialitou, kterou hravě zvládnete vyrobit sami doma. A pokud se vám nelíbí brambory, můžete udělat z domácího marcipánu do mikulášské punčochy třeba balené bonbony.

Lahodné marcipánové brambory (Marzipankartoffeln) v sousedním Německu tradičně doprovázejí Mikuláše a patří k nejoblíbenějším vánočním sladkostem. Dají se koupit i u nás, ale lepší bude, když si je vlastnoručně připravíme pěkně od píky z domácího marcipánu.

Marcipánové brambory

Ingredience

  • 120 g celých neloupaných mandlí
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžíce medu
  • přírodní kakao anebo mletá skořice na obalování

Příprava

  1. Nejprve mandle spaříme, a když se slupka uvolní, mandle pečlivě oloupeme, necháme je na utěrce dobře proschnout a pak rozmixujeme na jemný prášek. Čím jemnější prášek z mandlí vznikne, tím lépe.
  2. Mandle smícháme s několikrát prosátým moučkovým cukrem a postupně vmícháme bílek a jednu lžíci medu. Rukama hněteme do požadované konzistence. Vzniklá hmota musí být hladká, držet pohromadě a nedrobit se.
  3. Nyní můžeme přidat asi 5 kapek mandlového aromatu (nebo i jiného), dokud nebude chuť a vůně taková, jakou chceme.
  4. Pokud je marcipánová hmota moc suchá a drolí se, přidáme lžičku medu, když se naopak příliš lepí, můžeme přidat lžičku škrobu, ten pohltí přebytečnou vlhkost.
  5. Když jsme s kvalitou marcipánu spokojeni, vytvarujeme z něj kuličky - brambory o průměru zhruba 3 cm, asi jako vlašské ořechy.
  6. Marcipánové brambory jemně obalíme v kakau anebo ve skořici, klidně i v obojím.
  7. Dáme do lednice.

Marcipánové bonbony

  • Z hladké marcipánové hmoty utvoříme váleček, pak ho nožem rozřežeme na dílky. Do každého kousku zabalíme např. lískový oříšek, mandli či kandované ovoce a vytvarujeme kuličky. Dáme na 24 hodin do lednice.
  • Z papíru, celofánu či alobalu ozdobně vystřihneme kolečka, jejichž průměr závisí na velikosti bonbonu. Do středu položíme jednu kuličku a stužkou zavážeme tak, abychom vytvořili bonbon nebo měšec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hříšně dobré nepečené cukroví: vosí hnízda, lanýžové pralinky a kokosové kuličky

Z historie marcipánu

Marcipán patří mezi nejstarší sladkosti, jeho historie je hodně dlouhá. Na rozemletých mandlích s medem si údajně pochutnávali již staří Řekové ve 4. stol. př. n. l., první zmínka o marcipánu je ale až z r. 700 n. l. z Orientu, odkud se rozšířil do Evropy. Nejprve marcipán vyráběli lékárníci a proslul coby sladký lék proti nadýmání a zácpě. Teprve po objevení Ameriky bylo dost cukru na to, aby se mohlo začít s masovější výrobou marcipánu, a tak stal dostupný i pro obyčejné lidi.

Co je marcipán

Základem pravého marcipánu jsou dvě ingredience – mandle a cukr. Jejich poměr se může lišit podle lokálních zvyklostí, ale platí, že chuť a kvalita jsou tím lepší, čím vyšší je poměr mandlí. Receptura na pravý marcipán udává poměr mandlí a cukru v poměru jedna ku jedné. Pokud rozemleté mandle neobsahuje, není to marcipán.

Recept na falešný marcipán

Takzvaný falešný marcipán si můžeme vyrobit doma, mandle mohou být nahrazeny plnotučným sušeným mlékem, lískovými oříšky, kokosem nebo arašídy.

Na falešný domácí marcipán  smícháme plnotučné sušené mléko (125 g) se stejným množstvím moučkového cukru, jedním bílkem, jednou lžící kvalitního medu a osmi kapkami mandlového aromatu. Vypracujeme hladkou, vláčnou hmotu. Uděláme z ní váleček, zabalíme do fólie a necháme 24 hodin v ledničce.

Zdroje: vanoce-silvestr.czspektrumzdravi.cz, szpi.gov.cz, cs.wikipedia.orgocukrovi.cz

Sdílejte článek
Štítky Německo cukr med mandle marcipán marcipánové brambory Marzipankartoffeln falešný marcipán pravý marcipán recept na marcipán bonbon brambor

Přečtěte si také