Zahrada

25. května 2023 06:00

Lenka Valjentová

Aktuální počasí přeje klíšťatům! Kde se jim nejvíc daří a jak se proti nim bránit

Momentálně v Česku panují optimální podmínky pro zvýšenou aktivitu klíšťat, jelikož jim svědčí teplé a vlhké počasí, které by podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu mělo převládat i v dalších dnech. Téměř na celém území ČR tak platí mimořádné riziko napadení klíštětem, index jejich aktivity je na stupních 4 a 5! Jak se nebezpečným klíšťatům bránit a kde je jich nejvíc?

Česko je pro klíšťata ráj

Místní podnebí jim poskytuje ideální podmínky k životu. Tito malí, ale nebezpeční tvorové milují listnaté a smíšené lesy s travnatými porosty do jednoho metru, kde se udržuje optimální vlhkost po celý den. Daří se jim také na okrajích vodních toků a ploch a na neudržovaných loukách a pastvinách. Už dávno ale neplatí, že abyste chytili klíště, musíte se pohybovat ve volné přírodě. Zakousnout se do vás může i na vlastní zahradě nebo v městském parku.

O něco méně se klíšťata vyskytují v jehličnatých lesích a v kamenitém prostředí. Díky specifickým nárokům na vlhkost prostředí jim nesvědčí slunečná a výrazně suchá a holá místa. Podobně nevhodné jsou pro klíšťata také trvale podmáčené porosty V zemědělských kulturách se prakticky nevyskytují.

Obecně se dá říci, že nejlépe klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí, nejhůře se vypořádávají se suchem.

Aktuální informace o výskytu klíšťat, stupni jejich aktivity i co dělat a čeho se naopak vyvarovat, abyste si domů nepřinesli nevítaného návštěvníka, najdete na sociálních sítích Českého hydrometeorologického ústavu:

⚠️🕷 Vývoj počasí přeje klíšťatům. Index jejich aktivity je dnes na stupni 5! Téměř na celém území ČR panuje mimořádné...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, May 22, 2023

Stupně aktivity klíšťat

  • Stupeň 1 značí malé riziko: Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolte oblečení z hladké světlé látky a občas ho prohlédněte, zejména kalhoty, a případně odstraňte přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno se doporučuje důkladná prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 2 znamená mírné riziko: Použijte repelent především na nohy, při delším pobytu v přírodě je nutné nástřik opakovat, nesedejte a nelehejte si v porostech. Večer a ráno je nutná prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 3 = středně velké riziko: Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 4 představuje vysoké riziko:  Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 5 znamená mimořádné riziko: Doporučuje se použití účinného repelentu, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohybovat se pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno je bezpodmínečně nutná prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Stáhněte si Klíšťapku

Mobilní aplikace Klíšťapka nabízí předpověď aktivity klíšťat, která se odvíjí nejen od teplot vzduchu, ale díky rozsáhlým sběrům klíšťat po celé České republice i od typu lesa, krajinných parametrů a nadmořské výšky. Klíšťapka navíc odhalí, kde na vás číhají klíšťata infikovaná borreliemi. Infekci u nás přenáší zhruba každé desáté klíště v lesích mimo měst.

Tipy proti klíšťatům na zahradě

  • Klíšťata nejsou hmyz, ale patří mezi členovce, podobně jako roztoči a pavouci, vysazování rostlin s repelentním účinkem nemá tedy až tak zásadní význam.
  • Udržujte trávník přiměřeně nízký. Zbytky posekané trávy, které zadržují vlhkost, shrabte. Pravidelně prostříhávejte větve a uklízejte listí.
  • Přirozenou bariérou pro klíšťata jsou kamenné a štěrkové cesty i mulčovací kůra.
  • Na zahradě pracujte v dlouhých světlých kalhotách. Na nich jsou klíšťata vidět. To platí i při pobytu v přírodě.
  • Nepodceňujte prohlídku těla, když se vrátíte domů. V těchto dnech je ideální ji provést ráno i večer a odstranit při ní klíšťata. Tito parazité mohou přenášet nebezpečné nemoci, a proto prospějete svému zdraví, když nebudete čekat s prohlídkou těla až do chvíle, kdy vás bude něco svědit.

Borelióza a klíšťová encefalitida

Klíště na vás může přenést lymskou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu a pořádně vám  zkomplikovat život. Klíšťová encefalitida je onemocnění, které vás může upoutat na lůžko na několik měsíců i let. Zatímco lymskou boreliózu na vás klíště přenese do 24 až 48 hodin, klíšťovou encefalitidu do 2 hodin po zakousnutí. Stačí jen chvíli ležet na trávě nebo pracovat na zahradě. První příznaky se velmi podobají chřipce. Bolest hlavy, celková únava těla a zvýšené teploty, které po pár dnech odezní. Po čase se nemoc vrátí a udeří v plné síle nesnesitelnými bolestmi hlavy, závratěmi, horečkou, světloplachostí a třesem. Na klíšťovou encefalitidu není lék. Lékaři jen tlumí projevy onemocnění. Jediná cesta, jak jí předejít, je očkování. Lymeská borelióza je také velmi nepříjemné onemocnění, ale dá se léčit antibiotiky, protože jde o nemoc bakteriálního původu.

Zdroje: sociální sítě Českého hydrometeorolockého ústavu, ct24.ceskatelevize.cz,  primanapady.czszu.cz, kliste.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také