Vánoce

21. prosince 2022 07:00

Lenka Valjentová

Přijeďte si projít Betlémskou cestu v Třešti. Po dvou letech vás opět zavede domů k tvůrcům betlémů

Každé Vánoce v Třešti otevírají návštěvníkům své domy místní tvůrci betlémů. Betlémská cesta, jak se výstavě betlémů v domácnostech říká, se letos koná od 26. prosince 2022 až do 2. února 2023. Už není virtuální, jak tomu bylo v posledních dvou letech, a tak můžete betlémy znovu obdivovat i v třešťských domácnostech přímo u jejich tvůrců. Přijeďte si projít Betlémskou cestu i vy.

Třešť, město obklopené rybníky a zalesněnými kopci Českomoravské vrchoviny, se pyšní historickým jádrem s malebnou židovskou čtvrtí, empírovou synagogou nebo zámkem. Třešť patří k nejvýznamnějším střediskům betlémářství nejen na Vysočině, ale v celé České republice. Vyřezávání a stavění betlémů má v tomto městě tradici již od počátku 19. století.

Historie betlémů v Třešti

První, nejprve papírové betlémy se zde začaly vyrábět na počátku 19. století. O půlstoletí později už převládly betlémy dřevěné, které se zde vyrábějí dodnes. Třešťské betlémy jsou specifické. Jsou komponovány jako dioráma, ve kterém se krajina vytvářená z pařezů, mechů a jiných přírodnin stupňovitě zvedá a přechází v krajinu malovanou. Už více než 200 let se tu udržuje kromě tradice vyřezávání betlémů také jejich stavění a zpřístupnění široké veřejnosti, a to přímo v betlémářských rodinách. Současníci stejně jako jejich pradědečkové každý rok otevřou garáže, komory nebo dílny a vystaví v nich unikátní betlémy, které si přijíždějí prohlédnout tisíce návštěvníků. Třešťské betlémy neztrácejí své kouzlo a každoročně se ukazují v novém kabátě.

Betlémská cesta

Betlémská cesta, jak se výstavě betlémů v domácnostech říká, je letos zpřístupněná od 26. prosince 2002 až do 2. února 2003. Už nebude virtuální jako v minulých dvou letech, ale můžete opět navštívit třešťské betlémáře doma a podívat se, jak jejich díla vznikají.

Kromě tradičních míst jsou betlémy umístěny například také v rodinné firmě Podzimek, v kostele sv. Kateřiny nebo v Zámeckém hotelu Třešť. Už několik let je Betlémská cesta navíc rozšířena až do hlavního města Prahy na Jindřišskou věž, kde třešťský betlém vystavuje rodina Podzimků.

Návštěvníci města mohou navštívit na 20 betlémů v třešťských domácnostech přímo u jejich tvůrců. Stačí se podívat na aktuální plánek Betlémské cesty.

Stálá expozice Spolku přátel betlémů v Třešti

Kromě Betlémské cesty je od roku 2003 ve dvorním traktu domu J. A. Schumpetera celoročně otevřená expozice Spolku přátel betlémů v Třešti, která je od 19. prosince navíc rozšířena i do prostor bývalé cukrárny. Návštěvníci si mohou prohlédnout několik betlémů s papírovými a dřevěnými figurkami a unikátní betlém, který vzniká kontinuálně od roku 2002 na každoročním řezbářském festivalu Dřevořezání. Každý řezbář musí zanechat alespoň jednu figurku právě do toho společného betléma. Díky tomu má už k dnešnímu dni více než 1 000 dílů. V nejmenší místnosti vznikne také malé kino, ve kterém se bude promítat dokumentární film mapující práci betlémářů, kteří pečují o svá díla nejen o Vánocích, ale během celého roku.

Vánoční výstava betlémů

Tradiční vánoční výstava, která probíhá v prostorách Zámecké konírny od 25. listopadu 2022 do 15. ledna 2023, nese letos podtitul Jihočeské betlémy a vznikla ve spolupráci s Muzeem Jindřichohradecka. Umožňuje nahlédnout návštěvníkům do jeho sbírky a do tvorby tamních betlémářů. Zastoupeny ale budou samozřejmě také místní třešťské kousky. Součástí expozice je betlém, který muzejníci záměrně nechali ve fázi rozpracování, aby si lidé uměli představit, jak betlémy vznikají. Vůbec poprvé se letos vystaví také nový pětimetrový betlém, který muzeum získalo před dvěma lety a veřejnost ho ještě neměla možnost vidět.

Zdroje: vysocina.eu, trest.cz, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také