Blahokeř můžete pěstovat jako pokojovku. Upoutá dvoubarevným květenstvím

Blahokeř pěstovaly za oknem už naše prababičky. Pak se na nějakou dobu vytratil z výsluní, aby se po mnoha letech zase vrátil, i když spíše jako půvabná rarita než běžná pokojová rostlina.

Blahokeř (Clerodendrum thomsoniae)

Už tak zajímavý název, blahokeř, má mezi pěstiteli ještě mnohé varianty. Především naše babičky znaly blahokeř i pod jmény panenská láska nebo krvácející srdce.

Zajímavý popínavý keř byl objeven v 2. polovině 19. století v západní Africe. Velmi rychle se rozšířil do Evropy a dlouho patřil k nejoblíbenějším pokojovým nebo přenosným rostlinám. Blahokeř se dá pěstovat celoročně v bytě nebo ho můžete na léto pravidelně stěhovat ven na balkon nebo terasu.

Dlouhé výhony pravidelně zaštipujte

Blahokeř dorůstá ve své domovině do úctyhodné délky až 4 m. V našich podmínkách bývá o trochu menší, ale ne o mnoho. Pravidelným zaštipováním dlouhých výhonů můžete docílit bohatého keřovitého vzrůstu. Zaštipování také podpoří bohatou násadu květů

Netradiční dvoubarevné květenství

Blahokeř je v době květu opravdu nepřehlédnutelný. Z bílého kalichu vyrůstá ostře červený květ. Po opylení se i kalich zbarví, do jemně růžové barvy. I semeník je nápadný, černý.

Jak pěstovat blahokeř

Blahokeř vyžaduje dostatek světla, ale špatně snáší přímé sluneční záření. Paprsky poledního slunce dokážou popálit listy, způsobují bílé skvrny. Proto blahokeř pěstujte nejlépe na parapetu východně orientovaného okna.

Přes léto mu vyhovuje umístění na přistíněném balkoně nebo na terase. S podzimem vyžaduje blahokeř návrat do bytu. Od října do dubna ho umístěte v bytě na světlém místě s teplotou 15–18 °C a omezte zálivku. V první polovině května zvyšujte teplotu i zálivku a v druhé polovině května můžete blahokeř opět umístit ven.

Ani v letním období zálivku nepřehánějte. Voda nesmí nikdy zůstat stát v podmisce. V tomto období blahokeř také pravidelně, asi jednou za 14 dní přihnojujte.


Přečtěte si také